Ο Εκκλησία περιμένει πολλά από τους νέους

Ο Εκκλησία περιμένει πολλά από τους νέους

“Η παγκόσμια συνάντηση της Νεολαίας είναι για τους πιο θαρραλέους: Νέοι, μην κρυφτείτε πίσω από μια οθόνη”. Μ τον τρόπο αυτό ο Π Φραγκίσκος στο Μήνυμά του για την 33η παγκόσμια ημέρα της Νεολαίας που θα γιορταστεί σε επίπεδο εκκλησιαστικών επαρχιών στις 25 Μαρτίου 2018. Ένα Μήνυμα, όπως εξηγεί ο π. João Chagas, υπεύθυνος του τομέα Νεολαίος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή. – στο οποίο ο Πάπας καλεί τους Νέους να απαντήσουν εδώ και τώρα στο «κάλεσμα του Θεού στη ζωή τους, από τα πιο απλά και ταπεινά καθημερινά πράγματα στα πιο σημαντικά. Ο π. Chagas παρατηρεί ότι ο Πάπας στο Μήνυμά σημειώνει ότι η Εκκλησία περιμένει πολλά από τους Νέους στην προσεχή Σύνοδο που είναι αφιερωμένη σ’ αυτούς και ότι ο θεός – όπως έκανε η Θεοτόκος Μαρία – θέλει να τους αναθέσει μεγάλες ευθύνες.

Ο π. Chagas συνεχίζει:

Μου αρέσει να υπενθυμίσω ότι ενώ ο Ιησούς στο Ευαγγέλιο περπατούσε πάνω στη θάλασσα, οι μαθητές φοβόντουσαν. Ο Ιησούς τους λέει: “Εγώ είμαι μη φοβάστε” σαν να ήταν το όνομα του Θεού: «μη φοβάστε». Εκείνος έτσι παρουσιάζεται στους μαθητές του. Μετά ο Πάπας υπενθυμίζει στο Μήνυμά του κάτι που ήδη είναι τόσο γνωστό σε πολλούς από μας: η έκφραση “Μη φοβάστε». Η έκφραση “Να μη φοβάστε» υπάρχει 365 φορές στην Αγία Γραφή. Ο Θεός κάθε μέρα της ζωής μας στηρίζει και το κάνει ιδιαίτερα προς χάριν των Νέων με τη χάρη Του, ενθαρρύνοντας τους να απαντήσουν εδώ και τώρα στο κάλεσμά Του τη ζωή τους. Οι Νέοι οφείλουν πάντοτε να νιώσουν αυτή την εμπιστοσύνη του θεού, της Εκκλησίας, του Αγίου πατέρα , των ποιμένων και ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή της προετοιμασίας για τη Σύνοδο των Επισκόπων, διότι ο Πάπας λέει επίσης ότι ο Κύριος, όπως έκανε στην Παναγία που είναι νεαρότατη, θέλει να αναθέσει στους Νέους μεγάλες ευθύνες.

Τι ετοιμάζει ο Κύριος αι τους Νέους σ’ αυτή την πορεία προς τη Σύνοδο; Μετά τη Σύνοδο; Σίγουρα η Εκκλησία θα περιμένει πολλά από τους Νέους. Λοιπόν δεν μπορούν να έχουν λίγη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους αλλά να κατανοήσουν αυτή την εμπιστοσύνη απέναντί τους για να αναλάβουν μία σημαντική πορεία στη ζωή τους.

Ο Πάπας λέει ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Νεολαίας είναι για τους θαρραλέους.  Είναι έτσι;

R. – Ομιλώντας με τον υπεύθυνο της ποιμαντικής για τη Νεολαία της Πολωνίας, όταν αναγγέλθηκε ότι η προσεχής Παγκόσμια Συνάντηση της Νεολαίας θα γινόταν το έτος 2019, για πολλούς Ευρωπαίους, αλλά και για άλλα πρόσωπα από άλλες Χώρες δεν είναι μια περίοδος διακοπών και ίσως μερικοί θεωρούν ότι για πολλούς νέους θα είναι αδύνατον να πάνε στον Παναμά. Αληθινά είναι μία πρόκληση και ήδη έχουν δημιουργηθεί πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν στη συμμετοχή των νέων στη συνάντηση αυτή. Δεν μπορούμε να παρουσιάζουμε στους νέους τα πράγματα ως αδύνατα αλλά ως πρόκληση που πολλές φορές και με πολλούς τρόπους οι Νέοι μπορούν να ξεπεράσουν.

Οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν, μόλις 11 ημέρες από την έναρξη των εγγραφών, πόσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή;

R. – Έχω πει και άλλη φορά ότι μόλις μερικά λεπτά, αν δε με απατά η μνήμη μου μετά από 15 λεπτά που ο Πάπας το ανάγγειλε στις 11 Φεβρουαρίου ήδη 160 τοποθεσίες κι πόλεις της Ιταλίας είχαν μπει στο site αναζητώντας πληροφορίες και αυτό δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον μετά την έναρξη των εγγραφών των νέων Ιταλών. Σήμερα 11 μέρες μετά το άνοιγμα των εγγραφών έχουμε 1.410 ομάδες με γύρω στις 60 χιλιάδες προσκυνητές από 70 Χώρες. Αυτό είναι μια πολύ καλή αρχή που μας κάνει να σκεπτόμαστε σε μια σημαντική συμμετοχή των νέων από όλο τον κόσμο.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου