Ο Δούρειος Ίππος
Ο Δούρειος Ίππος είναι ένα εργαλείο πολέμου που, σύμφωνα με την παράδοση χρησιμοποιήθηκε από του έλληνες για να κατακτήσουν , με ένα τέχνασμα την πόλη της Τροίας.
Μετά από δέκα χρόνια πολιορκίας, οι Έλληνες προσποιήθηκαν ότι εγκαταλείπουν την κατάκτηση της Τροίας και ότι επιστρέφουν στις έδρες τους., αφήνοντας στην παραλία ένα τεράστιο Δούρειο Ίππο από ξύλο.
Στο εσωτερικό του ίππου όμως ήταν κρυμμένοι οι πιο άξιοι έλληνες πολεμιστές που τους διεύθυνε ο Οδυσσέας. Οι τρωάδες, ευτυχισμένοι για τον κίνδυνο που απέφυγαν τράβηξαν τον ίππο στο εσωτερικό των τειχών.
Τη νύχτα ενώ οι τρωάδες κοιμόντουσαν, οι έλληνες βγήκαν από τον ίππο , και άνοιξαν τις πόρτες της πόλης στους συναγωνιστές τους που είχαν κρυφθεί με τα πλοία τους πίσω από ένα κοντινό νησάκι. Αφού μπήκαν στην πόλη, οι έλληνες αιφνιδίασαν του τρωάδες, που εύκολα νικήθηκαν. Η Τροία παραδόθηκε στις φλόγες.
Ο όρος Δούρειος Ίππος έχει μπει πια στην χρήση του λεξιλογίου, αλλά και στη κοινή γλώσσα για να δείξει ένα παραπλανητικό τέχνασμα με το οποίο μπορεί κανείς να πλησιάσει στις εχθρικές γραμμές.
Μιλώντας στους θεολόγους μοναχούς σε ένα διεθνές Κολέγιο με ένα αυστηρό λεξιλόγιο το οποίο στη συνέχεια αποδείχτηκε προφητικό, τους προειδοποίησα για τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει όταν κάποιος φορά το μοναχικό ράσο χωρίς αγάπη. Είναι μεγάλη εξαπάτηση για τον ίδιο και ένα σκάνδαλο για τους άλλους.
Το ράσο θα καταντούσε ένας «Δούρειος Ίππος» που σε ένα εχθρό του Θεού και των ανθρώπων, θα επέτρεπε να εισέλθουν και να κρυφθούν μέσα στο Μοναστήρι. «Λύκοι άρπαγες – θα έλεγε ο Ιησούς – ντυμένοι με προβιά προβάτων». Άνθρωποι που ξέρουν να προδίδουν με ένα«φιλί».
Ευχαριστώ – μου είπε στο τέλος ένας θεολόγος – . Η σύγκριση με τον Δούρειο Ίππο της Τροίας, μου άνοιξε τα μάτια. Για μένα είναι μια σοβαρή και ξεκάθαρη προειδοποίηση που μου αποκάλυψε την εξαπάτηση που βιώνω. Είμαι αποφασισμένος να σχετοποιήσω το ράσο και να απολυτοποιήσω «το διακριτικό» του χριστιανού: την Αγάπη».