Ο δικαστής, που σκότωσε η Κόζα Νόστρα θα οσιοποιηθεί από το Βατικανό

Το «αγόρι – δικαστής» που σκότωσε η Κόζα Νόστρα θα οσιοποιηθεί από το Βατικανό

livatino.png

Ο Πάπας Φραγκίσκος παρομοίασε τη δολοφονία του 1990 με έγκλημα μίσους κατά της καθολικής πίστης.

Ένας Ιταλός δικαστής που δολοφονήθηκε από εκτελεστές της σικελικής μαφίας το 1990 θα οσιοποιηθεί ως μάρτυρας, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Σύμφωνα με την Guardian, στη σχετική απόφαση που εκδόθηκε την Τρίτη 22 12 2020, ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει ότι ο Ροζάριο Λιβατίνο δολοφονήθηκε για την πίστη του και συνέκρινε την «εκτέλεσή» του με έγκλημα μίσους κατά της καθολικής πίστης.

Γνωστός ως «αγόρι – δικαστής», λόγω της νεανικής του εμφάνισης που τον έκανε να δείχνει μικρότερος από τα 37 του χρόνια, ο Λιβατίνο πρωτοστάτησε σε πολλές έρευνες για τη δράση της σικελικής μαφίας, σε μια εποχή που μαινόταν άγριος πόλεμος ανάμεσα στις διάφορες φαμίλιες της Κόζα Νόστρα.

Τα αφεντικά της «Λα Στίντα», μιας μαφιόζικης εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στην κεντρική και νότια Σικελία, εξέδωσαν εντολή για την εξολόθρευση του Λιβατίνο επειδή δεν υποχωρούσε μπροστά στους μαφιόζους και συνέχιζε να ερευνά τη δράση τους παρά τις απειλές που δεχόταν.

Όπως κατέθεσαν πολλοί μάρτυρες σε μεταγενέστερη δίκη, ο Λιβατίνο αντιμετωπιζόταν χλευαστικά από τη μαφία λόγω της πίστης του και για το γεγονός ότι πήγαινε τακτικά στην εκκλησία.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1990, καθώς ο Λιβατίνο οδηγούσε το Ford Fiesta του σε λεωφόρο του Αγκριτζέντο, τον εμβόλισε ένα άλλο αυτοκίνητο, αναγκάζοντάς τον να σταματήσει. Αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο, ο δικαστής προσπάθησε να διαφύγει μέσα από κάποια χωράφια αλλά οι τέσσερις εκτελεστές τον πρόλαβαν και τον σκότωσαν.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι σε όλες τις καταχωρίσεις στα ημερολόγιά του ο Λιβατίνο περιλάμβανε τη μυστηριώδη συντομογραφία «s.t.d», που αργότερα διαπίστωσαν ότι ήταν το ακρωνύμιο για τη λατινική φράση sub tutela dei (στα χέρια του Θεού).

Μετά τον θάνατο του Λιβατίνο, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ χαρακτήρισε τον αδικοχαμένο δικαστή ως «μάρτυρα για τη δικαιοσύνη και την πίστη».

Ο Πάπας Φραγκίσκος, που υποστήριζε σθεναρά την οσιοποίηση του Λιβατίνο, τον αποκάλεσε «παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο για τους δικαστές αλλά για όλους όσους εργάζονται στον νομικό χώρο», για την εργασιακή του ηθική και τον τρόπο που συνδύαζε την πίστη και την ευλάβειά του με τα καθήκοντά του ως δικαστής.

Η πρόταση για αναγνώριση του Λιβατίνο ως μάρτυρα από το Βατικανό, και η μετέπειτα έγκριση του Πάπα σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να αποδοθεί κάποιο θαύμα στον εκλιπόντα δικαστή προκειμένου να οσιοποιηθεί.

Η τελετή οσιοποίησης μπορεί να λάβει χώρα την άνοιξη στο Αγκριτζέντο, σύμφωνα με την Guardian.

Πηγή: protothema.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Εννεαήμερο Ιεράς Καρδίας (3η ημέρα)

  ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ –Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. –Αμήν. 1.Πράξη συντριβής: Αμάρτησα, Θεέ μου,

ANGELUS 3ης Ιουλίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ  ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Στο Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας της σημερινής

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου