Ο διάβολος καταστρέφει τον άνθρωπο επειδή ο Θεός έγινε σαν εμάς

Ο διάβολος καταστρέφει τον άνθρωπο επειδή ο Θεός έγινε σαν εμάς

Ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του στη Θεία Λειτουργία στον Οίκο SantaMarta, αναλύει την Πρώτη Επιστολή από το Βιβλίο της Σοφίας και υπογραμμίζει ότι από φθόνο για τον Ιησού επειδή έγινε άνθρωπος, ο Μεγάλος Ψεύτης προσπαθεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα
Ο διάβολος υπάρχει και εξαιτίας του φθόνου του για τον Υιό του Θεού ο οποίος έγινε άνθρωπος, σπέρνει το μίσος στον κόσμο το οποίο προκαλεί το θάνατο. Ο Πάπας Φραγκίσκος το επαναλαμβάνει στην ομιλία του κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία στον Οίκο SantaMarta, την οποία αφιερώνει στο απόσπασμα από το Βιβλίο της Σοφίας (Σοφ. 2,23-3,9) που ακούστηκε στη λειτουργία ως πρώτο ανάγνωσμα. Ο Πάπας αναλύει τον πρώτο στίχο, σύμφωνα με τον οποίο ο προφήτης υπενθυμίζει ότι «ο Θεός μας δημιούργησε κατ’ εικόνα του, είμαστε υιός του Θεού», αλλά αμέσως μετά προσθέτει «αλλά εξαιτίας του φθόνου του διαβόλου ο θάνατος εισήλθε στον κόσμο».

Ο φθόνος του «εγωιστή αγγέλου» που δεν αποδέχεται την ενσάρκωση
Ο Φραγκίσκος εξηγεί ότι «ο φθόνος εκείνου του αλαζόνα αγγέλου ο οποίος δεν θέλησε να αποδεχτεί την ενσάρκωση» τον οδήγησε «να καταστρέψει την ανθρωπότητα». Και έτσι μέσα στην καρδιά μας εισήλθε: «η ζήλια, ο φθόνος, ο ανταγωνισμός» όπως απαριθμεί ο Ποντίφικας, ενώ αντ’ αυτού «μπορούμε να ζούμε ειρηνικά ως αδέλφια». Έτσι αρχίζει «ο αγώνας και η επιθυμία για καταστροφή». Ο Πάπας Φραγκίσκος αρχίζει τους «διαλόγους» του με τους πιστούς: «Αλλά, πατέρα – εγώ δεν καταστρέφω κανένα». «Όχι; Και όταν κουτσομπολεύεις τους άλλους; Όταν κακολογείς κάποιον; Τον καταστρέφεις». Και παραθέτει τα λόγια του αποστόλου Ιακώβου: «Η γλώσσα είναι ένα αμείλικτο όπλο, σκοτώνει». «Το κουτσομπολιό σκοτώνει, η συκοφαντία σκοτώνει». «Αλλά, πατέρα, είμαι βαπτισμένος, είναι χριστιανός, πώς γίνεται να είμαι δολοφόνος;». Επειδή, υπενθυμίζει επίσης ο Πάπας, «μέσα μας έχουμε τον πόλεμο», από την αρχή. «ο Κάιν και ο Άβελ ήταν αδέλφια – υπογραμμίζει ο Φραγκίσκος – αλλά η ζήλια, ο φθόνος του ενός κατέστρεψε τον άλλο». Αυτό αποτελεί πραγματικότητα, αρκεί να κοιτάξουμε τις ειδήσεις: «οι πόλεμοι, οι καταστροφές, άνθρωποι που εξαιτίας των πολέμων πεθαίνουνκαι από ασθένειες».

Πειρασμός: κάποιος που σπέρνει το μίσος στην καρδιά μας
Ο Ποντίφικας υπενθυμίζει τη Γερμανία και την επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, αλλά και τους Ναζί και «τα βασανιστήρια εναντίον όλων εκείνων που δεν ανήκαν στην “άρια φυλή”». Καθώς και άλλα φρικιαστικά γεγονότα των πολέμων.

Πίσω από όλα αυτά, υπάρχει κάποιος που μας ωθεί να κάνουμε αυτά τα πράγματα. Είναι εκείνος που αποκαλούμε πειρασμό. Όταν πηγαίνουμε να εξομολογηθούμε, λέμε στον πατέρα: «Πατέρα, είχα αυτόν τον πειρασμό, εκείνον, τον άλλον…». Κάποιος που αγγίζει την καρδιά σου για να σε κάνει να πάρεις το λάθος δρόμο. Κάποιος που σπέρνει την καταστροφή στην καρδιά μας, που σπέρνει το μίσος. Και σήμερα πρέπει να το πούμε με σαφήνεια, υπάρχουν τόσοι πολλοί σπορείς μίσους ανά τον κόσμο, που καταστρέφουν.

Ο διάβολος φθονεί την ανθρώπινη φύση μας
«Πολλές φορές – σχολιάζει επίσης ο Πάπας Φραγκίσκος – νομίζω ότι οι ειδήσεις αποτελούν μια ιστορία μίσους που μιλάνε για καταστροφές: επιθέσεις, πόλεμοι». Είναι αλήθεια ότι «πολλά μικρά παιδιά πεθαίνουν από πείνα, από ασθένειες» επειδή στερούνται το νερό, τη μόρφωση, την εκπαίδευση σε θέματα υγείας. «Μα διότι τα χρήματα που θα χρησίμευαν γι αυτό το σκοπό – καταγγέλλει – χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όπλων και τα όπλα καταστρέφουν». Αυτό συμβαίνει στον κόσμο αλλά και «μέσα στην ψυχή μου, στη δική σου, στη δική του». Για την «σπορά του φθόνου του διαβόλου, του μίσους». «Και τι είναι αυτό που φθονεί ο διάβολος; – ρωτά ο Πάπας – Την ανθρώπινη φύση μας».
Και ξέρετε γιατί; Επειδή ο Υιός του Θεού έγινε ένας από εμάς. Αυτό δεν μπορεί να το ανεχθεί, δεν θέλει να το ανεχθεί.

Οι πολιτικοί που προτιμούν την προσβολή από την καθαρή αντιπαράθεση
Και τότε καταστρέφει. «Αυτό – εξηγεί ο Πάπας – είναι η ρίζα του φθόνου του διαβόλου, είναι η ρίζα των δικών μας δεινών, των δικών μας πειρασμών, είναι η ρίζα των πολέμων, της πείνας, όλων των καταστροφών του κόσμου». Η καταστροφή και η σπορά του μίσους, συνεχίζει ο Φραγκίσκος, «δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ακόμα και στην πολιτική ζωή», αλλά ορισμένοι το κάνουν». Επειδή ένας πολιτικός έχει συχνά «τον πειρασμό να φερθεί βρώμικα στον άλλο, να καταστρέψει τον άλλο», τόσο με ψέματα, όσο και με αλήθειες και έτσι δεν κάνει μια υγιή και καθαρή πολιτική αντιπαράθεση «για το καλό της χώρας». Προτιμά την προσβολή, για να «καταστρέψει τον άλλο». «Εγώ είμαι καλός, αλλά εκείνος φαίνεται ότι είναι καλύτερος από εμένα;» σκέφτεται και τότε «τον ρίχνω κάτω, με την προσβολή».

Θα επιθυμούσα ο καθένας από μας να σκεφτεί το εξής: γιατί σήμερα, στον κόσμο σπέρνεται τόσο μίσος; Στις οικογένειες, οι οποίες ορισμένες φορές δεν μπορούν να συμφιλιωθούν, στις γειτονιές, στο χώρο εργασίας, στην πολιτική… Αυτός είναι ο σπορέας του μίσους. Εξαιτίας του φθόνου του διαβόλου ο θάνατος εισήλθε στον κόσμο, ορισμένοι λένε: αλλά πατέρα, ο διάβολος δεν υπάρχει, είναι το κακό, ένα κακό τόσο αιθέριο… Αλλά ο Λόγος του Θεού είναι σαφής. Και ο διάβολος τα έβαλε με τον Ιησού, διαβάστε το Ευαγγέλιο: είτε πιστεύουμε είτε όχι, είναι σαφές.

Ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να νικήσει το κακό μέσα μας
Ας προσευχηθούμε στον Κύριο, είναι η τελική επίκληση του Φραγκίσκου, «ώστε να αυξήσει μέσα στην καρδιά μας, την πίστη μας στον Ιησού Χριστό, τον Υιό του», ο οποίος πήρε την ανθρώπινη φύση μας, «για να αγωνιστεί μέσα από τη σάρκα μας και να νικήσει μέσα από τη σάρκα μας» τον διάβολο και το κακό. Και αυτή η πίστη «να μας δίνει τη δύναμη ώστε να μην εισέλθουμε στο παιχνίδι αυτού που μέγα ζηλόφθονου, του μέγα ψεύτη, του σπορέα μίσους».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου