Ο διάλογος μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ να αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα για την ειρήνη

Ο διάλογος μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ να αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα για την ειρήνη

Η γενική ακρόαση, στην αίθουσα Παύλος ΣΤ΄, ήταν αφιερωμένη στο πρόσφατο αποστολικό ταξίδι του Ποντίφικα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια χώρα που έγινε «σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μια πολυεθνική και πολυθρησκειακή όαση», «ένα μέρος κατάλληλο για την προώθηση του πολιτισμού της συνάντησης».

Σε μια εποχή «κατά την οποία ο πειρασμός να βλέπουμε στην πράξη μια συνάντηση μεταξύ του χριστιανικού και του ισλαμικού πολιτισμού» είναι μεγάλος, θελήσαμε «να δώσουμε μια περαιτέρω ένδειξη, σαφή και αποφασιστική, ότι αντίθετα από ό,τι πιστεύεται, η συνάντηση μεταξύ μας είναι δυνατή, είναι εφικτός ο αλληλοσεβασμός και ο διάλογος». Με αυτά τα λόγια, κατά την κατήχηση της γενικής ακρόασης, ο Πάπας Φραγκίσκος θέτει στο επίκεντρο τη σημασία του πρόσφατου αποστολικού ταξιδιού του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ 3 και 5 Φεβρουαρίου. «Ένα ταξίδι σύντομο αλλά πολύ σημαντικό – παρατηρεί – που, συνδέοντάς το με την συνάντηση του 2017 στο Al-Azhar, στην Αίγυπτο, έγραψε μια νέα σελίδα στην ιστορία του διαλόγου μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ και για τη δέσμευση για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης βασιζόμενοι στην ανθρώπινη αδελφοσύνη».

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το οποίο «αποτελεί μέρος των “εκπλήξεων” του Θεού», ο Ποντίφικας και ο Μεγάλος Ιμάμης του Al-Azhar υπέγραψαν στο Αμπού Ντάμπι το Έγγραφο Ανθρώπινης Αδελφοσύνης, με το οποίο επικυρώνεται «η κοινή κλήση όλων των ανδρών και γυναικών να είναι αδέλφια ως γιοι και κόρες του Θεού», και καταδικάζεται «κάθε μορφή βίας, ειδικά όταν αυτή καλύπτεται πίσω από θρησκευτικά κίνητρα».

Σε μια εποχή όπως η δική μας, στην οποία ο πειρασμός μιας σύγκρουσης μεταξύ του χριστιανικού και του ισλαμικού πολιτισμού είναι ισχυρός, καθώς και το να θεωρηθούν οι θρησκείες ως πηγές συγκρούσεων, θα επιθυμούσαμε να δώσουμε ένα περαιτέρω, σαφές και καθοριστικό σημάδι, ότι αντίθετα από όλα αυτά είναι δυνατόν να συναντηθούμε, είναι δυνατόν να σεβόμαστε οι μεν τους δε και να κάνουμε διάλογο, και ότι, παρά την ποικιλομορφία των πολιτισμών και των παραδόσεων, ο χριστιανικός και ο ισλαμικός κόσμος εκτιμούν και προστατεύουν τις κοινές αξίες: τη ζωή, την οικογένεια, το θρησκευτικό αίσθημα, την εκτίμηση για τους ηλικιωμένους, την εκπαίδευση των νέων και πολλές άλλες ακόμα.

Το αποστολικό ταξίδι, το πρώτο Ποντιφικό στην αραβική χερσόνησο, έλαβε χώρα 800 χρόνια μετά την επίσκεψη του Αγίου Φραγκίσκου στον σουλτάνο al-Malikal-Kamil. Ο Πάπας Φραγκίσκος ομολογεί ότι κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών, συχνά σκέφτηκε τον Φτωχούλη της Ασίζης. «Με βοηθούσε να κρατώ μέσα στην καρδιά μου το Ευαγγέλιο – αναφέρει συγκεκριμένα – την αγάπη του Ιησού Χριστού, ενώ βίωνα τις διάφορες στιγμές της επίσκεψης. Μέσα στην καρδιά μου υπήρχε το Ευαγγέλιο του Χριστού, η προσευχή προς τον Πατέρα για όλα τα παιδιά του», προσευχή ώστε «ο διάλογος μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ειρήνη στον κόσμο». Ο Ποντίφικας ευχαριστεί όλους για την υποδοχή που έτυχε με «πολλή ευγένεια» και υπενθυμίζει τα βασικά στάδια του ταξιδιού: τις ιδιωτικές συνομιλίες με τον Διάδοχο του Στέμματος και με το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Δημογεροντίας. Την διεπιστημονική συνάντηση στο Memoriale del Fondatore των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Σεΐχη Zayed bin Sultan Al Nahyan.

Το έγγραφο αυτό θα μελετηθεί σε σχολεία και πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες. Αλλά, συνιστώ επίσης, να το διαβάσετε και εσείς, να το γνωρίσετε, διότι δίνει μεγάλη ώθηση για να προχωρήσουμε το διάλογο για την ανθρώπινη αδελφοσύνη.

Οι Χριστιανοί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Πάπας  υπενθυμίζει επίσης τον ένθερμο εναγκαλισμό με το ένα εκατομμύριο χριστιανούς που βρίσκονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, «εργαζόμενοι προερχόμενοι από διάφορες χώρες στης Ασίας»: η συνάντηση στον καθεδρικό ναό του αγίου Ιωσήφ στο Αμπού Ντάμπι και η θεία λειτουργία στο στάδιο της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας προσευχήθηκε «ιδιαίτερα για τη Μέση Ανατολή και την Υεμένη».

Είχα την ευκαιρία να χαιρετήσω τον πρώτο ιερέα που είχε πάει εκεί και που ακόμα είναι ζωντανός – ενενήντα χρόνων – ιδρυτής πολλών κοινοτήτων. Βρίσκεται σε αναπηρική καρέκλα, τυφλός, αλλά το χαμόγελο δεν εγκαταλείπει τα χείλη του, ένα χαμόγελο επειδή υπηρέτησε τον Κύριο και επειδή έχει κάνει τόσο πολύ καλό. Επίσης, χαιρέτισα και έναν άλλο ενενηντάχρονο – αλλά αυτός περπατά και συνεχίζει να εργάζεται. Μπράβο! – και πολλούς ιερείς που βρίσκονται στην υπηρεσία των χριστιανικών κοινοτήτων λατινικού ρυθμού, ρυθμού συρο-μαλαμπάρ, σύρο-μαλανκαράρ, Μαρωνίτες, που προέρχονται από το Λίβανο, από την Ινδία, από τις Φιλιππίνες και από άλλες χώρες.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 16-3-2025

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Β’ Κυριακή της Τεσσαρακοστής, 16 Μαρτίου 2025 Kείμενο ετοιμασμένο από τον Άγιο Πατέρα   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή Κυριακή! Σήμερα, δεύτερη Κυριακή της Τεσσαρακοστής,

Μελέτη του Ευαγγελίου  της ημέρας

Δευτέρα της 2ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής 17 Μαρτίου  2025   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. ΑμήνΕπικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με