Ο διακριτικός πρακτικός οικουμενισμός

Ο διακριτικός πρακτικός οικουμενισμός

Ο Καθεδρικός Ναός είναι ένα επιβλητικό συγκρότημα που υψώνεται προς τον ουρανό του Βουκουρεστίου. Ο Καθεδρικός Ναός είναι επίσης ένα εργοτάξιο με όλους τους γερανούς να λειτουργούν ως μηχανικά καμπαναριά επειδή παρά τα 50.000 τετραγωνικά μέτρα, το έργο θα εξακολουθήσει να κατασκευάζεται για χρόνια.

Η απροσδόκητη πρόσκληση

Ακριβώς σχετικά με την πλέον «εικονική» συνάντηση, την προσευχή «Πάτερ Ημών», η πλέον εκπληκτική είδηση έχει ωριμάσει. Ένα ανακοινωθέν του Πατριαρχείου που κυκλοφόρησε από όλα τα μέσα της Ρουμανίας, αναφέρει κυριολεκτικά ότι «όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην συνάντηση του Πατριάρχη Daniel με τον Πάπα Φραγκίσκο στον νέο Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό, μπορούν να προσέλθουν στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού ναού λίγες ώρες νωρίτερα». Μια ρητή πρόσκληση, όπως ποτέ δεν έχει ξαναγίνει, ακολουθούμενη από την περιγραφή του προγράμματος, μια γέφυρα για να διασχίσουν οι ορθόδοξοι πιστοί αντί ενός τοίχου, γεγονός που λέει πολλά για το κλίμα ανταλλαγής, όπως και τα λουλούδια που σημαίνουν πολλά περισσότερα από μια απλή διακόσμηση.

Ο οικουμενισμός των πρώτων χρόνων

Και πάνω απ’ όλα επειδή τα λουλούδια δεν αποτελούν τη μοναδική ένδειξη. Πέρα από τους άλυτους κόμπους, τις διακρίσεις και τις διευκρινίσεις, στην ρουμανική ορθόδοξη κοινότητα εν αναμονή του Πάπα υπάρχει ένα είδος οικουμενισμού χειρονομιών, ένα συναίσθημα που διατρέχει τις ημέρες και τις ώρες της παραμονής σαν ένα σιωπηλό ρεύμα. Ένας οικουμενισμός των «ρεκόρ», θα μπορούσε κανείς να πει με έμφαση σε όλους τους δημοσιογράφους. Όπως εκείνος που βγήκε στον αέρα, ένα γεγονός που θα πρέπει να αναφερθεί, όταν πριν από λίγες ημέρες, ο επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης για την επίσκεψη του Πάπα, ο δον Wilhelm Danca, μίλησε από τα μικρόφωνα της «Trinitas Tv» που είναι ο πλέον γνωστός Ορθόδοξος εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Εδώ επίσης, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε με αντικειμενικότητα ότι ένα τηλεοπτικό σχόλιο ενόψει της άφιξης του Πάπα δεν είναι μια τυχαία είδηση, δεδομένου ότι ποτέ έως τώρα, κανένας καθολικός ιερέας δεν έχει πατήσει το πόδι του στα τηλεοπτικά στούντιο του Ρουμανικού Πατριαρχείου.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου