Ο ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

Ο ΔΙΑΚΟΝΟΣ  ΜΑΡΙΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

Σεβασμιότατε, η παρουσία σας εδώ, μας γεμίζει χαρά. Η μικρή ενορία της Σάμου θέλει να σας ευχαριστήσει για την συχνή σας παρουσία,  αλλά και για την αέναη και συνεχή υποστήριξη σας.Είστε παρόν εδώ, για να μας εμψυχώσετε με το λόγο σας. Στο δρόμο προς την Εμμαούς οι καρδιές των μαθητών φλέγονταν όσο άκουγαν τα λόγια του Ιησού, την ίδια φλόγα αισθανόμαστε και εμείς κάθε φορά που ακούμε τα δικά σας λόγια, οι καρδιές μας φλέγονται και διψούν για τον λόγο σας. Στο τέλος οι μαθητές του ζήτησαν να μείνει μαζί τους, του είπαν «Μείνε μαζί μας Κύριε», το ίδιο κι εμείς ζητάμε σε σα,  αν και αυτό που ζητάμε γνωρίζουμε εκ’ προοιμίου ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει, μιας και οι ποιμαντικές σας υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές.

Η μεριμνά σας για όλα τα πνευματικά  παιδιά  που σας ανέθεσε ο Κύριος πριν από 25 χρόνια είναι παραδειγματική,  εκατοντάδες επισκέψεις στις ενορίες της Τήνου και άλλες τόσες, ίσως και περισσότερες  και στα υπόλοιπα νησιά  που αποτελούν την Αρχιεπισκοπή Νάξου Τήνου αλλά και την Ακριτική Επισκοπή Χίου στην οποία έχετε οριστεί Αποστολικός Τοποτηρητής της.

Πάντα είστε δίπλα μας και σε κάθε ευκαιρία δίνετε το παρόν, αδιαφορώντας την ταλαιπωρία που θα υποστείτε κάθε φορά που θα μας επισκεφτείτε λόγο της απόστασης και των διαφορετικών πλοίων που χρειάζεται να πάρετε για να έρθετε ή και που πολλές φορές η θάλασσα δεν είναι και τόσο ήρεμη αλλά ως καλός καπετάνιος είστε παντός καιρού…..και Παντός Αιγαίου!!!

Στην μνήμη μας έρχονται στιγμές από τα τέλη της δεκαετίας του 90, που ο ναός αυτός, δεν θυμίζει τίποτα από την εκκλησία εκείνη που είχαμε γνωρίσει τότε, με τις επίπονες προσπάθειες σας όμως πλέον είναι ανακαινισμένη και λειτουργική. Ανταποκρίνεται απόλυτα στην ιστορία της ενοριακής κοινότητας, η οποία από το 1854 επιτελεί την αποστολή της, παρά τις δυσκολίες. Το 2004εορτάζοντας 150 χρόνια από την ίδρυση της, είχαν πραγματοποιηθεί τα εγκαίνια του εκ βάθρων ανακαινισμένου Ναού. Συχνή η παρουσία τόσο η δική σας, όσο και των συνεργατών σας, αλλά και όσων ιερέων και μοναχών που με τόση επιμέλεια φροντίζατε να στέλνετε και σε κάθε ακριτικό νησί.

Σεβασμιότατε, το πέρασμά σας από την Επισκοπή Χίου ως Τοποτηρητής, ήταν καθοριστική, Δώρο Θεού, την Αναστήσατε και εμείς ως απλός λαός του Θεού τον ευχαριστούμε για το δώρο που μας έκανε. Μην θεωρήσετε ότι σας πλέκουμε εγκώμιο, άλλωστε δεν φημιζόμαστε ως ενορία που να αρέσκεται να χαϊδεύει αυτιά. Είναι λόγια τα οποία τα πιστεύουμε και που βγαίνουν από την καρδιά μας. Οι  προσευχές όλων έπιασαν τόπο, ο Κύριος εισακούει τα παιδιά του και η μικρή ενορία της Σάμου δίνει 2 νέους ιεροσπουδαστές, και ο ένας εκ τον δύο είναι Σάμιος.

Ως Επισκοπή αλλά και ως ενορία έζησε, Ζει και θα ζήσει ιστορικές στιγμές. Εκτός από τον Τοποτηρητή Επίσκοπο της, έχει τον Γενικό Βικάριο της, έχει πλέον μετά από πολλά χρόνια απουσίας,  μόνιμο ιερέα που ποιμαίνει τα νησιά της Χίου και της Λέσβου και έναν Διάκονο, δηλαδή κλήρο και έναν Υποδιάκονο, που με την βοήθεια του Θεού ενδεχομένως να αποκτήσει κι άλλον έναν ακόμη Διάκονο. Από την αρχή που αναλάβατε, δώσατε βάρος σε όλους τους τομείς της Επισκοπής. Όλα αυτά τα χρόνια ήσασταν πάντα δίπλα μας και σας ευχαριστούμε!!!

Δεν κάνουμε απολογισμό του έργου σας όλων αυτών των χρόνων που ποιμαίνετε την εκκλησία, δεν είμαστε οι αρμόδιοι, απλά αναφέρουμε μερικά από τα πολλά  γεγονότα στην διαδρομή αυτών των ετών….

Επ’ ευκαιρίας της παρουσίας σας εδώ και γνωρίζοντας το ποιμαντικό σας ταξίδι  στην Επισκοπή Χίου, μετά από την εορτή της επετείου σας στην Τήνο, θελήσαμε να σας κάνουμε  ένα μικρό αλλά συμβολικό δώρο, και να σας το δώσουμε εδώ, στο φυσικό μας χώρο. Είναι ένας πίνακας με κολάζ φωτογραφιών από τις ποιο σημαντικές στιγμές της ενορίας μας. Φροντίσαμε να συλλέξουμε όσο το δυνατόν τις ποιο σημαντικές στιγμές της ενορίας από το ξεκίνημα της ποιμαντορίας σας έως σήμερα:

Οι συχνές σας επισκέψεις και το συνεχές ενδιαφέρον σας όλα αυτά τα χρόνια, η ανακαίνιση του Ιερού Ναού, εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής, η επίσκεψη του Αποστολικού Νούντσιου, η Χειροθεσία Υποδιακόνου, τα Μυστήρια της εκκλησίας μας όπως, Βαπτίσεις, Χρίσμα, Πρώτη Κοινωνία, Γάμοι, Χειροτονία, συνθέτουν αυτόν τον μικρό αλλά γεμάτο ζωή πίνακα.Εορτάζοντας την ιστορική επέτειο των εκατό πενήντα χρόνων της ενορίας, παραδώσατε ανακαινισμένο τον ενοριακό Ναό και ένα πνευματικό κέντρο που τώρα έχει διαμορφωθεί σε σπίτι του εφημερίου και του βοηθού του. Είχατε Επιτελέσει ένα ιερό χρέος, προς την Εκκλησία – Ναό. Φροντίσατε όμως και για την Εκκλησία – λαό και αυτό συμβολίζουν οι μερικές φωτογραφίες που αποτελούν αυτό τον πίνακα.

Ενωμένοι λοιπόν, όλοι μαζί, προσευχόμαστε για σαςκαι σας ευχόμαστε από καρδιάς, Χρόνια πολλά, Υγιεινά και πολύκαρπα, να είστε για πολλά χρόνια ακόμη κοντά μας, ώστε μαζί ενωμένοι, να εργαζόμαστε για την αναγέννηση της ενορίας μας και της Επισκοπής. 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου