Ο ΑΣΤΕΓΟΣ ΙΗΣΟΥΣ

Ο ΑΣΤΕΓΟΣ ΙΗΣΟΥΣ

Ένα άγαλμα του Ιησού, σε φυσικές διαστάσεις, που παρουσιάζεται ως ένας άστεγος ξαπλωμένος  σε ένα δημόσιο παγκάκι, τυλιγμένος με μια ελαφριά κουβέρτα και μόνο τα πόδια του εξέχουν και  φέρουν τα στίγματα των καρφιών  της σταύρωσης. Είναι ένα γλυπτό  από χαλκό  και στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας  του Αγίου Έτους  της Ευσπλαχνίας, ο γλύπτης το δώρισε στην Αγία Έδρα, η οποία και το τοποθέτησε   στην είσοδο των γραφείων  της ποιμαντικής διακονίας που φροντίzει για τους ξεχασμένους και περιθωριακούς της κοινωνίας.

Το έργο υπερ – ρεαλιστικό φιλοτεχνήθηκε από τον καναδό γλύπτη TimothyP. Schmalz. Ο καλλιτέχνης  συνέλαβε την ιδέα  να παρουσιάσει με αυτό τον τρόπο το πρόσωπο του  Χριστού, όταν είδε  ένα άστεγο  που κοιμόταν  σε ένα παγκάκι  στο δρόμο  κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων. «Όταν βλέπουμε τους περιθωριακούς – έγραψε ο γλύπτης – οφείλουμε  να βλέπουμε τον Ιησού Χριστό».  Στο πρόσωπο του  φτωχού  και των τελευταίων  απεικονίζεται  το πρόσωπο της παρουσίας του Χριστού: « Κάθε φορά που κάνατε αυτό  σε ένα από τους μικρούς μου αδελφούς, σε μένα το” (Mt25, 40).

Το Νοέμβριο του έτους 2013, στη διάρκεια της γενικής ακρόασης  στην πλατεία του Αγίου Πέτρου , ο καλλιτέχνης  είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Άγιο πατέρα  τον Πάπα Φραγκίσκο ένα αντίγραφο  σε μικρογραφία του άστεγου Ιησού. « Όταν ο Ποντίφικας  είδε το έργο, – διηγείται ο γλύπτης  στα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης – άγγιξε τα γόνατα και τα πόδια  και προσευχήθηκε. O Πάπας Φραγκίσκος κάνει αυτό ακριβώς, πλησιάζει  τους περιθωριακούς”. 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 11 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΛΑΡΑΣ

  Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων του 1211 ή 1212 μια όμορφη δεκαοχτάχρονη νεαρή φεύγει από το πατρικό της στην Ασίζη και πηγαίνει στην

Γενική Ακρόαση Τετάρτης 10 Αυγούστου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022    Κατήχηση περί Γήρατος – 16. «Πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο» (Ιω 14,2).

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου