Ο ΑΣΤΕΓΟΣ ΙΗΣΟΥΣ

Ο ΑΣΤΕΓΟΣ ΙΗΣΟΥΣ

Ένα άγαλμα του Ιησού, σε φυσικές διαστάσεις, που παρουσιάζεται ως ένας άστεγος ξαπλωμένος  σε ένα δημόσιο παγκάκι, τυλιγμένος με μια ελαφριά κουβέρτα και μόνο τα πόδια του εξέχουν και  φέρουν τα στίγματα των καρφιών  της σταύρωσης. Είναι ένα γλυπτό  από χαλκό  και στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας  του Αγίου Έτους  της Ευσπλαχνίας, ο γλύπτης το δώρισε στην Αγία Έδρα, η οποία και το τοποθέτησε   στην είσοδο των γραφείων  της ποιμαντικής διακονίας που φροντίzει για τους ξεχασμένους και περιθωριακούς της κοινωνίας.

Το έργο υπερ – ρεαλιστικό φιλοτεχνήθηκε από τον καναδό γλύπτη TimothyP. Schmalz. Ο καλλιτέχνης  συνέλαβε την ιδέα  να παρουσιάσει με αυτό τον τρόπο το πρόσωπο του  Χριστού, όταν είδε  ένα άστεγο  που κοιμόταν  σε ένα παγκάκι  στο δρόμο  κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων. «Όταν βλέπουμε τους περιθωριακούς – έγραψε ο γλύπτης – οφείλουμε  να βλέπουμε τον Ιησού Χριστό».  Στο πρόσωπο του  φτωχού  και των τελευταίων  απεικονίζεται  το πρόσωπο της παρουσίας του Χριστού: « Κάθε φορά που κάνατε αυτό  σε ένα από τους μικρούς μου αδελφούς, σε μένα το” (Mt25, 40).

Το Νοέμβριο του έτους 2013, στη διάρκεια της γενικής ακρόασης  στην πλατεία του Αγίου Πέτρου , ο καλλιτέχνης  είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Άγιο πατέρα  τον Πάπα Φραγκίσκο ένα αντίγραφο  σε μικρογραφία του άστεγου Ιησού. « Όταν ο Ποντίφικας  είδε το έργο, – διηγείται ο γλύπτης  στα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης – άγγιξε τα γόνατα και τα πόδια  και προσευχήθηκε. O Πάπας Φραγκίσκος κάνει αυτό ακριβώς, πλησιάζει  τους περιθωριακούς”. 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου