ΣΥΡΙΑ: ΣΕ 11 ΧΡΟΝΙΑ 500.000 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 11.5 ΕΚΑΤ. ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ
Ήταν η 15η Μαρτίου 2011 όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ασάντ . Οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε εμφύλιο πόλεμο και στην επέμβαση άλλων κρατών στο συριακό έδαφος, όπως η Ρωσία κι η Τουρκία αλλά και των δυνάμεων του ISIS.
Στην επέτειο έναρξης των συγκρούσεων η «Σύνοδος για τις Ανατολικές Εκκλησίες» της Αγίας Έδρας οργάνωσε διεθνή διάσκεψη στη Δαμασκό, παρουσία του Επικεφαλής της Συνόδου Καρδιναλίου Leonardo Sandri , του νούντσιου Καρδιναλίου Mario Zenari και 250 συμμετεχόντων από τη Χώρα αλλά και διεθνείς οργανισμούς και καθολικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, για να εξετάσουν το μέλλον των χριστιανικών κοινοτήτων στη Χώρα, τις ανάγκες και τα επείγοντα προβλήματα που φαντάζουν ανυπέρβλητα. Η παρατεταμένη ξηρασία και η εγκατάλειψη καλλιέργειας της γης οδηγεί σε επισιτιστική κρίση πάνω από 13 εκατ. κατοίκους.
Ο βετεράνος διπλωμάτης της Αγίας Έδρας και από το 2008 Νούντσιος στη Συρία Mario Zenari μίλησε στο Vatican News καταγγέλλοντας τη βία, τη φτώχεια και την εγκατάλειψη της Χώρας. Η συμπλήρωση των 11 ετών πολέμου είναι θλιβερή, γιατί ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα και, επιπλέον, η Συρία έχει εξαφανισθεί από τη διεθνή επικαιρότητα, αρχικά, λόγω της κρίσης του Λιβάνου, έπειτα λόγω της πανδημίας και πλέον λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η ελπίδα έχει εξαφανισθεί, ειδικά από τους νέους, οι οποίοι δε βλέπουν μέλλον στη Χώρα και προτιμούν να μεταναστεύσουν. Αλλά έθνος χωρίς νέους είναι έθνος χωρίς ΜΕΛΛΟΝ. Υπενθύμισε ότι πολλές οικογένειες, που πλήρωσαν αρκετά χρήματα, έφθασαν στη Λευκορωσία και παραμένουν «κολλημένες» στα σύνορα με την Πολωνία, επιδιώκοντας να περάσουν στην Ευρώπη. Πολλοί χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κρίση τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως δε φαίνονται σημάδια ανασυγκρότησης ή οικονομικής ανασύνταξης.
«Η ειρηνευτική διαδικασία έχει μπλοκάρει. Μόνο η φτώχεια επεκτείνεται και ο πόλεμος έχει γίνει οικονομικός» ήταν η πικρή διαπίστωση του Νούντσιου…
ΥΕΜΕΝΗ: 400.000 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 2015
Στη θεωρητικά μοναδική (Προεδρική) Δημοκρατία της Αραβικής Χερσονήσου και πιο φτωχή χώρα της περιοχής η κατάσταση είναι ανάλογα απογοητευτική. Εδώ το 40% των θυμάτων είναι από τον πόλεμο, οι άλλοι είναι «παράπλευρες απώλειες», λόγω έλλειψης φαγητού, νερού ή αρρωστιών!
Κάθε 29 ’ πεθαίνει ένα παιδί κάτω των 5 ετών. Ο ΟΗΕ ζήτησε επείγουσα βοήθεια για να αντιμετωπίσει τη μόνιμη επισιτιστική κρίση. Συγκέντρωσε 1.3 δις ευρώ, το 1/3 όσων έχει ανάγκη.
Η Διεθνής Κοινότητα έχει στρέψει την πλάτη στον Υεμενικό Λαό και περιμένει να αποφασίσουν για το μέλλον του οι (εμπλεκόμενες στις συγκρούσεις) Σαουδική Αραβία και Ιράν…
Πληροφορίες και φωτογραφίες Vida Nueva και Vatican News
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ