«Oι κάτοικοι Λαμπεντούζα και Λέσβου μιμούνται το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας»

«Oι κάτοικοι Λαμπεντούζα και Λέσβου μιμούνται το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας»

Συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα "Ιλ Μεσατζέρο", με ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν αύριο στη Λέσβο ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Σε σχέση με τον στόχο της επίσκεψης αυτής, η οποία δείχνει την έντονη ευαισθησία και τον ουσιαστικό ενδιαφέρον των τριών θρησκευτικών ταγών για το προσφυγικό ζήτημα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τονίζει:

Η συνάντησή μας στη Μυτιλήνη, με τον Πάπα Φραγκίσκο και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Στην παρούσα χρονική στιγμή και με τον τρόπο που εξελίσσεται το προσφυγικό δράμα, είναι απαραίτητο άνθρωποι με επιρροή να εργάζονται με αυτό το πνεύμα. Ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός Πάπας Φραγκίσκος, είναι ένας χαρισματικός πνευματικός ηγέτης, με παγκόσμια αναγνώριση, και η επίσκεψή του στο νησί της Λέσβου θα προβληματίσει εκατομμύρια ανθρώπων. Σίγουρα, αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα να πράξει τα δέοντα, μπροστά σε ένα τόσο θλιβερό φαινόμενο, που προσβάλλει την ανθρώπινη συνείδηση και τον πολιτισμό μας».

Στην ερώτηση της Ιλ Μεσατζέρο αν «ο λόγος του Θεού πρέπει να εισακουσθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο από τους ισχυρούς ανθρώπους που κυβερνούν τον πλανήτη μας», ο πνευματικός ηγέτης της Ορθοδοξίας απαντά: «Είναι αλήθεια ότι η εκκοσμίκευση μπορεί να μας απομακρύνει από τον Θεό, ενώ αντίθετα η Εκκλησία μας προτρέπει στην αγιότητα του βίου. Το φαινόμενο της εκκοσμίκευσης και της απομακρύνσεως από τον Θεό δεν είναι καινοφανές, ανέκαθεν οι ισχυροί της Γης, είτε έτειναν ευήκοον ους προς τον λόγο του Θεού, είτε αδιαφορούσαν. Σε αυτό όμως που επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας είναι ότι όλοι μας, ισχυροί και αδύναμοι, οφείλουμε να μεριμνούμε και να προσευχόμαστε στον Θεό για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον κόσμο, τη στήριξη και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και, όπως ορθώς διατυπώσατε, για την προστασία του κοινού μας οίκου, του πλανήτη γη, που είναι δώρο του Θεού προς όλους μας. Όμως, η επιτυχία όλων των παραπάνω συσχετίζεται άμεσα με την αγάπη μας προς το Θεό. Τότε αποκτά άλλη δυναμική η προσπάθειά μας και βαθύτερο νόημα, αφού αποτελεί καρπό της πνευματικής μας ωριμότητας και συνειδήσεως, και του χρέους μας να είμαστε ταπεινοί, φιλάνθρωποι και ευγνώμονες προς τον Κύριό μας Ιησού Χριστό».

Σε ότι αφορά την υποδειγματική συμπεριφορά των κατοίκων της Λαμπεντούζα στην Ιταλία προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, όπως και της Λέσβου και πολλών άλλων νησιών και περιοχών στην Ελλάδα, και το αν αυτό είναι το πραγματικό χριστιανικό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέλησε να υπογραμμίσει: «Με την ερώτησή σας αυτή ενθυμούμεθα την προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου που αναφέρει μεταξύ άλλων "Την φιλοξενίαν μη λησμονείτε* επειδή διά ταύτης τινές εφιλοξένησαν αγγέλους μη γνωρίζοντες (Εβραίους, κεφ. 13)". Η φιλοξενία αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα αγάπης προς τον συνάνθρωπο και τρόπο ζωής για όλους τους Χριστιανούς, κατά το ευαγγελικό ρήμα: "ο δε αποκριθείς είπεν αγαπήσεις κυριον τον Θεόν σου εξ όλης καρδίας σου και εν όλη τη ψυχή σου και εν όλη τη ισχύι σου και εν όλη τη διανοία σου και τον πλησίον σου ως σεαυτόν (Λουκάς 10:27)"». Οι κάτοικοι της Λαμπεντούζα, της Λέσβου, αλλά και των υπολοίπων φιλοξένων νησιών και περιοχών της Μεσογείου, ανοίγουν τα σπίτια τους και την καρδιά τους στους αδελφούς μας και μιμούνται κατ΄αυτόν τον τρόπο το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας».

Ερωτηθείς για την αδελφική του, στενότατη σχέση με τον Πάπα Φραγκίσκο και τη «σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, η οποία, προφανώς απαιτεί μια ακόμη εντονότερη, ακούραστη προσπάθεια με στόχο την ενότητα των χριστιανών», ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δηλώνει:

 «Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος υποφέρει από διαιρέσεις, πολέμους, πείνα και δυστυχία. Το κοινό μήνυμα των Χριστιανών απέναντι στα δεινά που μαστίζουν την ανθρωπότητα μπορεί να καταστεί πολύ πιο ισχυρό, ακριβώς διότι είναι κοινό και απευθύνεται στους Χριστιανούς όλου του κόσμου και προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως. Βεβαίως θα πρέπει να εργαζόμαστε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ορθόδοξος Εκκλησία πάντοτε προσεύχεται «υπέρ της των πάντων ενώσεως» και προβάλλει τον διάλογο ως μόνο μέσο δια την ποθητήν ενότητα, όπως αυτή περιγράφεται υπό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου εις την προς Εφεσίους Επιστολήν του: "μεχρι καταντησωμεν οι παντες εις την ενοτητα της πιστεως και της επιγνωσεως του υιου του Θεου εις ανδρα τελειον εις μετρον ηλικιας του πληρωματος του χριστου (Εφεσίους 4:13)"».

«Οι σημερινές κρίσεις μας λένε ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε, σε βάθος, και τα μοντέλα ανάπτυξης που ευνοούν μόνον συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη μας;» ρωτά, τέλος, η εφημερίδα της Ρώμης τον πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας. Και ο κκ. Βαροθολομαίος, εξηγεί αναλυτικά: «Είναι αλήθεια ότι τα σημερινά μοντέλα ανάπτυξης έφεραν οικονομικές ανισορροπίες με φυσικό επακόλουθο τις κοινωνικές αναταραχές. Ο αδελφός Πάπας Φραγκίσκος επανειλημμένα έχει αναφερθεί στα λάθη των σύγχρονων αναπτυξιακών μοντέλων και συμμεριζόμαστε την άποψή του. Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία δημιουργεί σοβαρή κρίση ταυτότητος στον σύγχρονο κόσμο, πείνα και εξαθλίωση σε πολλά μέρη του πλανήτη μας και αυτό αποτελεί προσβολή του ιδίου του προσώπου του Θεού. Δεν εναρμονίζεται με το θέλημά Του η απομόνωση ορισμένων κοινωνικών ομάδων προς όφελος άλλων, και σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει σίγουρα να αναζητήσουμε νέες και πιο δίκαιες μορφές οικονομίας».

Πηγή:ΑΠΕ – ΜΠΕ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου