Νότιο Σουδάν το Καθολικό Πανεπιστήμιο όλο και περισσότερο όργανο ειρήνης

4

Νότιο Σουδάν το Καθολικό Πανεπιστήμιο όλο και περισσότερο όργανο ειρήνης

Στο Νότιο Σουδάν, μια χώρα της Ανατολικής Αφρικής που έχει συνεχείς εντάσεις και πολιτικές συγκρούσεις, οικονομικές και κοινωνικές, το φως της ελπίδας αντιπροσωπεύεται από μια καινοτομία: το άνοιγμα, στην επισκοπή Tombura-Yambio, μιας έδρας του Καθολικού Πανεπιστημίου, το οποίο από το 2014, ήταν μόνο στην πρωτεύουσα Giuba. Η επέκταση του πανεπιστημίου με τέσσερις σχολές – Εκπαίδευση, Οικονομία, Ανθρώπινο Δυναμικό και Πληροφορική – ήταν το αποτέλεσμα της τεράστιας προσπάθειας του Eπισκόπου της Tombura-Yambio, Σεβασμιοτάτου Eduardo Hiiboro Kussala, ο οποίος ήθελε να δώσει την ευκαιρία, ακόμη και στους νέους της περιοχής του, να είναι πρωταγωνιστές της δικής τους πολιτιστικής, πνευματικής και ανθρώπινης ανάπτυξης.

Μεταξύ των σπουδαστών, είναι και κυβερνητικό και στρατιωτικό προσωπικό
«Τώρα ένας φάρος φέγγει μέσα στο σκοτάδι – λέει ο Επίσκοπος – υπάρχουν πολλοί νέοι που πρέπει να σπουδάσουν, διότι για εκείνους που έπρεπε να πάνε στην Giuba ήταν αδύνατο λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνδέσεων. Έτσι, σκεφτήκαμε ένα πανεπιστημιακό παράρτημα στην Επισκοπή μας». Σε ολόκληρη τη χώρα, το ποσοστό αναλφαβητισμού πλησιάζει το 95% το οποίο περιλαμβάνει και τις άρχουσες τάξεις, γι’ αυτό η εκπαιδευτική κατάσταση έχει καταστεί προτεραιότητα για την τοπική Εκκλησία. «Μεταξύ των μαθητών μας υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται για την κυβέρνηση και κάποιο ένστολο προσωπικό και αυτό είναι ένα άλλο καλό νέο που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν σύντομα», προσθέτει ο Eduardo Hiiboro Kussala.

Μαθήματα ανάμεσα στα δέντρα
Να ιδρύσεις ένα Καθολικό Πανεπιστήμιο στο Νότιο Σουδάν δεν είναι εύκολο. Υπάρχει έλλειψη χρημάτων και εγκαταστάσεων. Ο Επίσκοπος της Tombura-Yambio λέει ότι πολύ συχνά τα μαθήματα γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, κάτω από τα δέντρα: «Πολλοί  μπορούν να χαμογελούν και να σκέφτονται: μα πώς το καταφέρατε; Πως είναι δυνατόν; Για εμάς, όμως, είναι σημαντικό. Οι άνθρωποι, κάτω από αυτά τα δέντρα, μπορούν να μελετήσουν και, στο μέλλον, να έχουν καλύτερη δουλειά και ζωή». Ολόκληρο το οικονομικό βάρος του Καθολικού Πανεπιστημίου βαραίνει την Εκκλησία, κανένας άλλος φορέας δεν συνεισφέρει και βοηθά. «Στο Νότιο Σουδάν – εξηγεί ο Ιεράρχης – υπάρχουν ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί, αλλά επικεντρώνονται μόνο στην ανθρωπιστική βοήθεια. Δίνουν τροφή, μερικές φορές ιατρικό υλικό, αλλά στο μέτωπο της εκπαίδευσης κάνουν λίγα πράγματα: βοηθούν μόνο το δημοτικό σχολείο».

Εκπαίδευση: ο μόνος τρόπος για ειρήνη
Και όμως, η παγκόσμια επένδυση στην εκπαίδευση οδηγεί στην πορεία της ειρήνης, ανοίγει το δρόμο προς την εθνική ειρήνη, η οποία κινείται κυκλικά από συνεχείς εθνοτικές συγκρούσεις σε ένα κράτος που δοκιμάζεται ήδη από μια αδύναμη οικονομία και από μια ενδημική έλλειψη υποδομών. Ο Επίσκοπος Eduardo Hiiboro Kussala γνωρίζει ότι η απόφαση να γίνει το Καθολικό Πανεπιστήμιο στην Επισκοπή του βασίστηκε σ’ αυτήν τη σκέψη: «Αν δεν το κάναμε, πολλοί νέοι θα αποφάσιζαν να πάρουν όπλα για να συνεχίσουν τον πόλεμο και τότε τα δεινά δεν θα τελειώσουν ποτέ. Πρέπει να δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να βρουν έντιμη εργασία. Αυτός είναι ο τρόπος για την ειρήνη, για την καταπολέμηση του μίσους και της διαφθοράς».

Μετάφραση: π.Ιωαν. Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη