Νότιο Σουδάν: δολοφόνησαν τον πρώτο ιερομόναχο Κένυο Ιησουίτη

Νότιο Σουδάν: δολοφόνησαν τον πρώτο ιερομόναχο Κένυο Ιησουίτη

Ο πρώτος Ιησουίτης Κένυας υπηκοότητας δολοφονήθηκε στο Νότιο Σουδάν. Ο πατέρας Victor Luke Odhiambo τραυματίστηκε θανάσιμα τη νύχτα της 14ης Νοεμβρίου από μια ομάδα ένοπλων ανδρών που επιτέθηκαν στην κοινότητα των Ιησουϊτών του Cueibet, στην πολιτεία Gok. Τα άλλα τρία μέλη της κοινότητας παρέμειναν αβλαβή. "Ένας σπουδαίος δάσκαλος και ένα παράδειγμα για όλους μας" λέει ο πατέρας Sosa.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πληροφοριών του κράτους Gok John Madol, ένας από τους υποτιθέμενους επιτιθέμενους φονιάδες συνελήφθη. "Η κυβέρνηση του κράτους  έχει κηρύξει τρεις μέρες πένθους. Όλοι να μείνουν στο σπίτι του και να θρηνήσουνε για τον φονευθέντα ιερέα », δήλωσε ο Υπουργός Πληροφοριών. Ο πατέρας Odhiamb ήταν ο πρώτος Κένυος που έγινε Ιησουίτης. Γεννήθηκε 20 Ιανουαρίου 1956, έχει ενσωματωθεί στο μοναχικό τάγμα των Ιησουιτών στις 4 Ιουλίου, 1978. Χειροτονήθηκε ιερέας στις 22 Αυγούστου 1987 και έκανε τους οριστικούς όρκους του στις 30 Μαΐου, 1993.

Στο Νότιο Σουδάν ο π. Odhiambo ήταν ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Καθηγητών του Mazzolariκαι Αντιπρόεδρος της κοινότητας των Ιησουιτών της Cuibetαπό τις 30 Ιανουαρίου 2017.

Ο πόνος του Γενικού Ηγουμένου του μοναχικού τάγματος των Ιησουιτών πατέρας Σόσα

«Με μεγάλη λύπη έμαθα τη θλιβερή είδηση από τουςσυντρόφους μας στο Cueibet για το βίαιο θάνατο του Victor-Luke Odhiambo, Προέδρου των Εκπαιδευτών της Mazzolari του Κολλεγίου College (MTC) και Υφηγουμένου της εκεί κοινότητας μα,» έγραψε στην συλλυπητήρια επιστολή του ο Arturo Sosa, Γενικός Ηγούμενος των Ιησουιτών.

Ο πατέρας Sosa τονίζει μεταξύ άλλων ότι " ο π. Victor-Luke Odhiambo αφήνει ένα όνομα, όχι μόνο στο Νότιο Σουδάν ως το πρώτος Ιησουίτης που πεθαίνει στην υπηρεσία του λαού του, αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Αφρική, ως δάσκαλος χιλιάδων φοιτητών στο Κέντρο Starehe αγόρια στο Ναϊρόμπι της Κένυας, και Loyola High School του Dar Es Salaam, στην Τανζανία ".

"Είναι ένα εξαφανισμένο φως, που άναψε τόσα άλλα φώτα"

"Ήταν ένας πολύ θαρραλέος, ευφυής, άνθρωπος, δημιουργικός διαχειριστής και πάνω απ 'όλα ένας πιστός παιδευτικός. Δεν φοβόταν να διακινδυνεύει στο άγνωστο ακόμη και στα πιο επικίνδυνα μέρη, διότι ήταν πεπεισμένος ότι αυτή ήταν η αποστολή που επιθυμούσε ο Κύριος. Το παράδειγμα της ανιδιοτελούς αφοσίωσής του στο έργο που του είχε ανατεθεί αποτελεί ένα θαυμάσιο παράδειγμα μίμησης και μία πρόκληση για πολλούς από τους νεότερους αδελφούς μας στο μοναχικό μας τάγμα. Είναι ένα φως που σβήνει, αφού άναψε τόσα άλλα Όπως ένας κόκκος σιταριού που πεθαίνει για να δώσει πολλά φρούτα. Και αυτή είναι η παρηγοριά μας ". « Ο π. Odhiamboέχει δώσει τη ζωή του για τους ανθρώπους, για τα παιδιά του Θεού, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ιησού. Ο φιλεύσπλαχνος Πατέρας ας τον δεχθεί στην ανοιχτή καρδιά του. Ας προσευχηθούμε επίσης γι 'αυτούς που επιτέθηκαν στο τοπικό κολέγιο και σκότωσαν τον πατέρα Victorκαι για όλους εκείνους που δυστυχώς προωθούν τη βία: ο Κύριος να μετατρέψει τις καρδιές τους «κατέληξε ο πατέρας Sosa.

Στο Cueibet υπάρχουν επίσης γιατροί με την l’Africa Cuamm Αφρική CUAMM, των οποίων οι εθελοντές υποστηρίζουν κυβερνητικό νοσοκομείο και περίπου είκοσι εγκαταστάσεις υγείας. «Η είδηση τηςδολοφονίας του πατέρα του Odhiambo αναστάτωσε την κοινότητα των Cueibet- λέει στο μικρόφωνο Elvira Ragosta στη συντονίστρια για το Νότιο Σουδάν Cuamm, Giorgia Gelfi – και όπου από καιρό εργαζόμαστε. Είναι μια εγκληματική πράξη που φοβίζει και θέτει σε κίνδυνο τόσο τον τοπικό πληθυσμό όσο και τους εθελοντές μας. Η κοινότητα των πατέρων Ιησουιτών είναι πολύ δραστήρια στην περιοχή και συνεργάζεται με τους πατέρες Comboniσε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και παιδιά- προσθέτει Gelfi – και ό, τι συνέβη τους λίγο έκπληκτους διότι είναι πολύ δραστήριοι και καλοδεχούμενοι».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου