Νίκη της ανθρωπότητας

Νίκη της ανθρωπότητας

Στη Χώρα Μπουρκίνα Φάσο καταργήθηκε η θανατική ποινή από τον ποινικό κώδικα. Η δήλωση της τοπικής Εκκλησίας μετά την κατάργηση αυτή ήταν: : «Μια απόφαση που αυξάνει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το Κοινοβούλιο της Μπουρκίνα Φάσο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία – 83 βουλευτές από σύνολο 125 – την κατάργηση της θανατικής ποινής από τον κώδικα ποινικού δικαίου. Έτσι, η αφρικανική χώρα εισέρχεται επίσημα στον κατάλογο των χωρών του κόσμου που δεν προβλέπουν αυτή τη ποινή, ακόμη και αν την χρησιμοποιούσε ήδη de facto [στη πραγματικότητα], δεδομένου ότι η τελευταία εκτέλεση ήταν το 1988. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Amnesty International [Διεθνή Αμνηστία], επίσης, στα τέλη του 2017 υπήρχαν δώδεκα φυλακισμένοι άνθρωποι στη λεγόμενη σειρά θανάτου.

Μια ιστορική απόφαση, όχι χωρίς δυσκολίες

Η ψηφοφορία του Κοινοβουλίου αντιπροσωπεύει μια ιστορική στροφή και «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», δηλώνει ο πατέρας Λουδοβίκος Τουγκούμα, ένας ιεραπόστολος ιερέας της κοινότητας Villaregia εδώ και χρόνια στη Μπουρκίνα Φάσο. Ο ιεραπόστολος πατέρας μιλά για τη συμφωνία «που επετεύχθη τον Απρίλιο μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και αυτής της Μπουρκίνα Φάσο για την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα». Μετά από αυτή τη σύμβαση, αποσαφηνίζει ο ιερέας, «η κυβέρνηση εισήγαγε τη δυνατότητα αναθεώρησης του νόμου, στη συνέχεια πρότεινε στο Κοινοβούλιο την κατάργηση της ποινής που τελικά ψηφίστηκε». Παρά τη μεγάλη πλειοψηφία των ψήφων που επιτεύχθηκαν, η κατάργηση του κεφαλαιακού νόμου αντιμετώπισε δυσκολίες. «Ορισμένοι βουλευτές – προσθέτει ο π. Τουγούμα – έχουν αντιταχθεί σε αυτούς όχι λόγω του ίδιου του νόμου, αλλά λόγω του τρόπου με τον οποίο άρχισε αυτή η διαδικασία».

Μια αποτελεσματική κατάργηση μετά από άλλη de facto

Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι στη Μπουρκίνα Φάσο η θανατική ποινή δεν έχει εκτελεστεί από το 1988, όταν επτά άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη δολοφονία ενός στρατιωτικού αξιωματικού και της συζύγου του. Ωστόσο, η κοινοβουλευτική απόφαση «είναι μια εγγύηση για να αποφευχθεί η πιθανότητα ότι κάποιος θα μπορούσε να καταχραστεί το νόμο στο μέλλον και να επιβάλουν εκ νέου την ποινή, αν και στην πραγματικότητα ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες»

Η ικανοποίηση των επισκόπων

Στη Μπουρκίνα Φάσο, αναφέρει ο π. Τούγκουμα, «η πρόταση για ένα νέο Σύνταγμα βρίσκεται σε εξέλιξη, εντός του οποίου είχε ήδη προταθεί η κατάργηση της θανατικής ποινής». Η διαδικασία που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες έχει επιταχύνει την τελική ψηφοφορία, αλλά η αρχική πρόταση, λέει ο ιερέας, «είχε προαχθεί και υποστηριχθεί από την εκκλησιαστική κοινότητα και τους Επισκόπους της χώρας, παρά τις δυσκολίες που σχετίζονται με τον μουσουλμανικό κόσμο». Έτσι, η τοπική Εκκλησία είχε ήδη εκφραστεί έντονα υπέρ αυτής της ιστορικής απόφασης.

Μια νίκη ανθρωπιάς

Η Κοινότητα του Sant'Egidio, η οποία από πάντα έχει δεσμευθεί να καταπολεμά τη χρήση της θανατικής ποινής, έχει υποστηρίξει σθεναρά και με διάφορες πρωτοβουλίες τη διαδικασία που οδήγησε τη Μπουρκίνα Φάσο σε αυτόν τον σημαντικό στόχο. Επομένως, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Κοινότητας, πρόκειται για «μια απόφαση που αυξάνει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια ήπειρο όπου τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει σημαντικά το πεδίο των καταργητικών κρατών, με τρόπο de iure [κατά το νόμο] ή de facto». Η κοινοβουλευτική απόφαση αντιπροσωπεύει έτσι μια «νίκη της ανθρωπότητας που προστίθεται στις πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ανάπτυξη», ιδίως ενόψει της «βίας, πολέμων και τρομοκρατίας, που εξακολουθούν να πλήττουν πολλά μέρη της Αφρικής.

Μετάφραση: π. Φερνάνδος

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  9 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός

20η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

20η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  Κύκλος Γ΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 84 [83], 10-11) Κοίταξε, Θεέ, υπερασπιστή μας, στρέψε το βλέμμα σου στο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου