Νιγηρία: πρωτοβουλία για προσευχή κατά της βίας στη χώρα

Νιγηρία: πρωτοβουλία για προσευχή κατά της βίας στη χώρα

«Η Εκκλησία πρέπει να μιλήσει και να ενεργήσει ενάντια σε αυτή την κατάσταση», αναφέρει μια δήλωση υπογεγραμμένη από τον Γενικό Γραμματέα της Καθολικής Γραμματείας της Νιγηρίας (CSN), πατέρα Zacharia Nyantiso Samjumi, η οποία αναφέρεται στην ιστοσελίδα Recowa-Cerao, της τοπικής Διάσκεψης των επισκόπων της Δυτικής Αφρικής.

Πολλοί Νιγηριανοί ζουν μέσα στο φόβο
Ταυτόχρονα, στο Μήνυμα για την Σαρακοστή, οι επίσκοποι της Νιγηρίας καλούν όλους τους χριστιανούς να συμμετάσχουν στην προσευχή για τους «αποθανόντες αδελφούς» εξαιτίας των βιαιοτήτων που πραγματοποιούνται στη χώρα. «Είμαστε λυπημένοι και θλιμμένοι – επιβεβαιώνουν οι ιεράρχες – αλλά πιστεύουμε επίσης ότι το φως του Χριστού που φωτίζει τις καρδιές μας, θα φωτίσει και τις σκοτεινές γωνιές της νιγηριανής κοινωνίας». Επαναλαμβάνοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος των Νιγηριανών ζει μέσα στο φόβο», οι επίσκοποι υπογραμμίζουν: «Οι επανειλημμένες βάρβαρες εκτελέσεις των χριστιανών από τους αντάρτες της Boko Haram και οι αδιάκοπες περιπτώσεις απαγωγών για λύτρα από την ίδια ομάδα αλλά και από άλλους τρομοκράτες έχουν τραυματίσει πολλούς πολίτες».

Χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη
Ως εκ τούτου και η έκκληση των ιεραρχών να ξεκινήσουν σοβαρές «δικαστικές διαδικασίες εναντίων των εγκληματιών», υπό την επιβολή κυρώσεων για «σοβαρά ζητήματα σχετικά με την ικανότητα και την προθυμία της κυβέρνησης να προστατεύσει τη ζωή των Νιγηριανών». Γνωρίζοντας την ηθική ευθύνη τους απέναντι στους πιστούς, οι επίσκοποι υπενθυμίζουν επίσης ότι «χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη». Υπό αυτή την οπτική, η Διάσκεψη των επισκόπων της Νιγηρίας προτρέπει την κυβέρνηση να «θέσει αμέσως ένα τέλος σε αυτό το πρωτοφανές κύμα βίας και βαρβαρότητας κυρίως απέναντι στους χριστιανούς», συλλαμβάνοντας και διώκοντας «όλους εκείνους που βρίσκονται πίσω από αυτές τις αδιάκοπες δολοφονίες, οι οποίες ρίχνουν επικίνδυνους σπόρους μίσους και δυσπιστίας μεταξύ των διαφόρων τομέων της νιγηριανής κοινωνίας.

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα κατά της τρομοκρατίας
Τέλος, οι ιεράρχες απευθύνουν έκκληση και προς την διεθνή κοινότητα ώστε να βοηθήσει τη νιγηριανή κυβέρνηση στον αγώνα της «κατά των τρομοκρατών», επειδή οι συνέπειες των εγκληματικών ενεργειών θα πλήξουν όχι μόνο τη Νιγηρία αλλά και ολόκληρη την Αφρική. Τέλος, απευθυνόμενοι προς τους πιστούς, η Καθολική Εκκλησία της Νιγηρίας τους καλεί «όχι μόνο να συμβιβαστούν από προσωπική ευκολία», αλλά να καταστούν «συνεπείς μάρτυρες του Ευαγγελίου», εφαρμόζοντας «τις χριστιανικές αρετές».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου