Ο αστροναύτης Nespoli: από το σύμπαν η Γη είναι ένα εύθραυστο πλοίο

Ο αστροναύτης Nespoli: από το σύμπαν η Γη είναι ένα εύθραυστο πλοίο

Εξήντα χρόνια μετά την προσγείωση του Γιούρι Γκαγκάριν στο Φεγγάρι, εορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Πτήσης του ανθρώπου στο διάστημα 2018. Κατά τη συνέντευξη με τον ιταλό αστροναύτη Paolo Nespoli έγινε αναφορά και στη διαστημική συνομιλία με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Μετά από αίτηση του Ο.Η.Ε., η Ημέρα της πτήσης του ανθρώπου στο διάστημα γιορτάζει το εγχείρημα του Yuri Gagarin, της 12ηςΑπριλίου 1961, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά και θαύμασε τη Γη όπως κανείς άλλος δεν την είχε δει.

Ο Paolo Nespoli είναι γνωστός ως «ο ιταλός αστροναύτης των ρεκόρ» για το γεγονός ότι πέρασε 314 ημέρες στο διάστημα κατά τη διάρκεια των τριών αποστολών του. Στη συνέντευξή του διηγείται τις εμπειρίες του επί του διαστημοπλοίου. 

«Δεν θυμάμαι πολύ εκείνη την ημέρα κατά την οποία ο Gagarin μπήκε σε τροχιά – δηλώνει ο Nespoli – ήμουν μόλις 4 ετών, αλλά από τότε όλοι άρχισαν  να μιλάνε για το διάστημα και σιγά σιγά, με τις διάφορες αποστολές των Η.Π.Α. που ακολούθησαν, παθιάστηκα πάρα πολύ και έτσι γεννήθηκε το πάθος μου».

Από το διάστημα η Γη είναι ένα πλοίο

«Όλα οι αστροναύτες – προσθέτει – λένε ότι όταν πας στο διάστημα αλλάζεις, σίγουρα από πρακτική άποψη, επειδή το να βρίσκεσαι εκεί σημαίνει ότι ως ανθρώπινα όντα μπορούμε να κάνουμε πράγματα που θεωρούνται αδύνατα. Από την άλλη το να βλέπεις τη Γη από εκεί ψηλά για εμένα είναι σαν να βλέπω ένα είδος πλοίου που ταξιδεύει στο σύμπαν, ένα πανέμορφο καράβι που ταξιδεύει σε έναν σκοτεινό ουρανό και το οποίο είναι μικρό και εύθραυστο. Κάποιος του διαστήματος γίνεται καλύτερος στη γη και θα επιθυμούσα όλοι να είχαν αυτή την εμπειρία για να φροντίζουν περισσότερο αυτόν τον πλανήτη».

Πίνοντας έναν καφέ στο διάστημα

«Το να πιεί κάποιος έναν καφέ στο διάστημα ήταν μια πραγματικά μοναδική εμπειρία. Με τον ιταλικό διαστημικό Οργανισμό κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό μηχάνημα – εξηγεί ο Nespoli – που δεν είναι όπως αυτό το κοινό που γνωρίζουμε. Και στη συνέχεια το να φέρουμε το βραστό νερό στις τρεις ατμόσφαιρες, στο διάστημα είναι σαν να φέρνουμε μια μικρή βόμβα και έτσι δαπανήσαμε πολλές ώρες για την ασφάλεια για την αποφυγή δυσκολιών. Απολαμβάνοντας μια διαφορετική γεύση – διηγείται – αισθάνεσαι και πάλι άνθρωπος».

Το διάστημα και ο Πάπας Φραγκίσκος

Κατά το τελευταίο ταξίδι, ο Nespoli μπόρεσε να συζητήσει με τον Πάπα Φραγκίσκο. «Ήταν  μια συγκινητική στιγμή μεγάλου ενθουσιασμού από μέρους όλων των μελών του πληρώματος διαφορετικών γλωσσών και θρησκειών. Κάτι όμορφο. Στο τέλος της σύνδεσης παραμείναμε να αναπολούμε όλο αυτό, επειδή η συγκίνηση ήταν τόσο μεγάλη  που μας έκανε να αισθανθούμε ακόμη ψηλότερα».

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα ενοριών 13-14/8/2022

   Οικισμός Ενορία 13–14 Αυγούστου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  – Καλλονή

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

    ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου