Νέοι είστε Εκκλησία;

Νέοι είστε Εκκλησία;

Vigenza. Σαράντα νέοι και νέες από 18 έως 25 ετών αναχώρησαν για την Τήνο στην Ελλάδα. Θα συναντήσουν την Καθολική κοινότητα και θα εμβαθύνουν τη συμμετοχή τους στην Εκκλησία. Το να μην είσαι πάντα ενεργός σημαίνει να είσαι κλεισμένος στον εαυτό σου.

Γράφει η Lodovica Vendemiatì

Ένα νησί στο Αιγαίο, γνωστό για το μάρμαρό της, τους Ενετούς περιστεριώνες της ρωμαϊκής εποχής, τις ερημικές παραλίες και τα μικροσκοπικά χωριά διάσπαρτα ανάμεσα στα βουνά: Αυτό το νησί είναι ο προορισμός που επέλεξαν οι ομάδες νεολαίας της Ποιμαντικής Ενότητας της  Vigenza για την εκπαιδευτική τους εξόρμηση. Η Τήνος αποτελεί μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος  των Κυκλάδων. Σκοπός μας επίσης να επισκεφθούμε το Ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, που βρίσκεται σ’ αυτό το νησί και οικοδομήθηκε στο σημείο που βρέθηκε μια θαυματουργική εικόνα το 1823.

Από τις 5 έως τις 12 Αυγούστου 2019, περίπου σαράντα νέοι και νέες ηλικίας 18 έως  25 ετών αφήνουν τη Βερόνα για να φτάσουν αεροπορικώς στην Αθήνα. «Φοιτητές και εργάτες των  ενοριών της των Vigenza, Peraga, Pionca και Codiverno – αναφέρει ο δον Ματθίας Bozzolan, υπεφημέριος  και υπεύθυνος για τις ομάδες αυτές, θα συνοδεύσει τους νέους στην έξοδο αυτή.  Μαζί τους  είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν τρεις ενήλικες  εμψυχωτές, που θα βοηθήσουν στη μελέτη του θέματος που έχουν να μελετήσουν οι ομάδες και είναι: «τι σημαίνει να είσαι μέλος της Εκκλησίας». Αυτό θα το μάθουμε καλύτερα συναντώντας τους Καθολικούς χριστιανούς που ζουν μέσα σε μία  ορθόδοξης πλειονότητα του νησιού σε ποσοστό 2/5.

Με τους νέους της Τήνου θα φτιάξουμε ένα δίδυμο και θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει «να είσαι Εκκλησία» από αυτούς που βιώνουν σε μία ειδική κατάσταση, που συνυπάρχουν και συνεργάζονται στον συγκεκριμένο αυτό τόπο και θα ακούσομε τι  κάνουν για να αισθάνονται ότι η Εκκλησία είναι δική τους, ότι ανήκουν στην Εκκλησία. Θα συναντήσουμε επίσης τον επιχώριο επίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο ».

Με το νησί της Τήνου, η επισκοπή της Παδούης έχει ένα ειδικό δεσμό: ο υπεύθυνος ιερέας για την Καθολική νεολαία της Τήνου σπούδασε στην Παδούη  και ήταν συμμαθητής του δον Ματθία. "Αυτός είναι ο σύνδεσμος – εξηγεί ο δον Ματθίας υπεφημέριος μας και υπεύθυνος για την ποιμαντική της νεολαίας στις παραπάνω ενορίες που αναφέραμε. Είναι εκείνος που ετοίμασε το πρόγραμμα της παραμονής μας στο νησί σε συνεργασία με τον εφημέριο της Ποιμαντικής Ενότητας Κάμπου, Σμαρδάκιτου, Ταραμπάδου και Καρδιανής. Θα φιλοξενηθούμε στην ενορία του Κάμπου, σε χώρους που έθεσε στη διάθεσή μας η ενορία.

Το ισχυρό κίνητρο αυτής της εξόδου  δημιουργείται από την αίσθηση ότι υπάρχουν πολλοί  νέοι, που ενώ είναι δυναμικοί και  δραστήριοι, ενώ βρίσκονται στην Εκκλησία, δυστυχώς δεν νιώθουν ότι αποτελούν μέρος της Εκκλησίας. Άλλες φορές βλέπω ότι είναι χωρίς  σταθερές πεποιθήσεις και δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να αισθάνονται κομμάτι της Εκκλησίας, επειδή συχνά νομίζουν ότι την Εκκλησία την αποτελούν αποκλειστικά οι ιερείς και η ιεραρχία. Αυτό είναι σωστό, μόνο μέχρι ενός σημείου. Η Εκκλησία δεν είναι μόνο θεσμός.

Στους νέους δημιουργούνται πολλά και εύλογα ερωτήματα. Πολλές ερωτήσεις προκύπτουν σχετικά με την εξουσία, και κάθε περιβάλλον εκκλησιαστικό, όπως είναι φυσικό, έχει τις δικιές του παραδόσεις: Τίθεται λοιπόν το εξής ερώτημα: «ανήκω στην Εκκλησία και μπορώ να κάνω τις προτάσεις μου; Αν ναι πώς; Ακόμη και όταν υπάρχουν σκάνδαλα;  Ναι και τότε και εσύ πρέπει να παραμένεις πάντα «σταθερός». Να προσθέτεις στην Εκκλησία το  καλό παράδειγμα σου.

Στην Τήνο θα ανακαλύψουμε άμεσα  τι σημαίνει να αισθάνεται κάποιος ότι ευρίσκεται «εντός της Εκκλησίας» και αυτό μέσα από την εμπειρία των συνομηλίκων μας , αρχίζοντας από τη ζωή τους μέσα μια δογματική μειονότητα, μια μικρή κοινότητα που υπερασπίζεται τον χριστιανισμό της με το δικό της τρόπο που εμπλουτίζει και δεν χωρίζει ».

Η ιδέα της επίσκεψής μας στην Τήνο γεννήθηκε στις αρχές του έτους και έγινε δεκτή  με μεγάλο ενθουσιασμό, διότι πολλοί νέοι είδαν ότι συνδυάζει τη διαμορφωτική πτυχή της ανάπτυξης και της συνάθροισης που είναι το χαρακτηριστικό μιας ομάδας  που ξέρει να συνδυάζει το ωφέλιμο με το τερπνό, ιδιαίτερα  στην περίοδο διακοπών.

Στο πρόγραμμα μας δεν παραλείψαμε να συμπεριλάβουμε την επίσκεψη μας στην Αθήνα, να δούμε από κοντά την Ακρόπολη  και το ρωμαϊκού αμφιθέατρο.

Όμως στο νησί της Τήνου, ανάμεσα στα πρωινά και τα απογεύματα που είναι αφιερωμένα στη θάλασσα και στο βουνό, θα υπάρξει η ευκαιρία να  επισκεφθούμε  το μουσείο του μαρμάρου στον Πύργο. Το νησί της Τήνου είναι στην πραγματικότητα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξόρυξης μαρμάρου στην Ελλάδα. Η  επεξεργασία του μαρμάρου, στη συνέχεια χρησιμοποιείται με πολλή τέχνη. Στο πρόγραμμα μας δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε τον τοπικό επίσκοπο και τα δύο Θεομητορικά Προσκυνήματα του νησιού: την   Παναγία της Βρυσιώτισσας και  το ΠΙΙΕΤ.

"Η ομάδα που αναχωρεί – καταλήγει ο Don Mattia- λειτουργεί πολύ καλά. Υπάρχουν νέοι και νέες που έχουν λάβει μέρος σε ΠΗΝ, που επισκέφθηκαν τους Αγίους Τόπους πριν από δύο χρόνια και την Κένυα.

Η πορεία  που ετοιμάσαμε για τη φετινή χρονιά και  εστιάζεται στην ελευθερία, έχει λάβει μεγάλη υποστήριξη. Η πρωτοβουλία η φετινή  έχει σκοπό  την οικοδόμηση, ή καλύτερα, την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της ομάδας ενόψει του επόμενου έτους. Είναι νέοι που έχουν πολλές ερωτήσεις και δυσκολεύονται να βρουν απαντήσεις. Υπάρχει τόσο ανθρώπινο και πνευματικό δυναμικό, αλλά πρέπει να εκτιμηθεί και γι 'αυτό πιστεύω ότι η σχέση μεταξύ ανθρώπων, μεταξύ εκπαιδευτικών και παιδιών, μεταξύ ιερέων και νέων είναι θεμελιώδης, αλλιώς δεν θα φθάσουμε πολύ μακριά. Η σχέση είναι απαραίτητη για να συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί. Ο σκοπός της επίσκεψης της Τήνου είναι επίσης αυτός: να δημιουργηθεί μια ομάδα χωρίς να διασκορπιστούν σε διαφοροποιημένες δραστηριότητες, να είναι μαζί, να μοιραστούμε στιγμές συνάντησης μεταξύ μας και να ακούσουμε τις μαρτυρίες άλλων νέων ».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου