“Νέο στυλ συνοδικότητας στο Μπάρι για τη Μεσόγειο”

“Νέο  στυλ συνοδικότητας στο Μπάρι για τη Μεσόγειο”

Ένα συνοδικό ύφος εγκαινιάστηκε στο Μπάρι ανάμεσα στις εκκλησίες των χωρών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τις χριστιανικές κοινότητες να μιλήσουν και να αποτρέψουν την αδιαφορία και την αδιαλλαξία από την ανάληψη με την απογοήτευση των προσπαθειών για επιβεβαίωση της ειρήνης , της αδελφοσύνης, της δικαιοσύνης.
Ο καρδινάλιος Gualtiero Bassetti, αρχιεπίσκοπος της Perugia -Città della Pieve και πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας το πιστεύει ακράδαντα αυτό, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα των έργων της Μεσογείου της Ειρήνης, τα οποία θα παραδοθούν την Κυριακή στον Πάπα Φραγκίσκο με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Απουλίας.

Ερ. Εκλαμπρότατε, άρα λοιπόν η εμπειρία αυτή δεν προορίζεται να αρχειοθετηθεί;
Απ.. – Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η όμορφη εκδήλωση της αδελφοσύνης πρέπει να συνεχιστεί. Ακόμη δεν γνωρίζουμε με ποια μορφή θα την μελετήσουμε. Βεβαίως θα υπάρχουν στρογγυλές τράπεζες στις οποίες θα συνεχίσουν να γίνονται όλα όσα έχουν γίνει στο Μπάρι.

Ερ. Έχει βιώσει μια νέα συνοδική πορεία για τις εκκλησίες της Μεσογείου;
Απ. – Ήταν πραγματικά μια κοινή πορεία. Και αυτό θέλει ο Άγιος Πατέρας: η Εκκλησία να είναι εξ ολοκλήρου στη συνοδική πορεία δι επειδή αυτό εκφράζει την ενότητα και την κοινωνία. Θα συνεχίσουμε αυτό το στυλ.

Ερ. Το συνοδικό στυλ που εγκαινιάστηκε στο Μπάρι για τις χριστιανικές κοινότητες της Μεσογείου μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την κοινωνία και την πολιτική, ώστε να μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν;
Απ.- Ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει παράδειγμα, επειδή τα προβλήματα επηρεάζουν όλους. Ο καθένας από εμάς πρέπει να συνεισφέρει. Θα το κάνουμε ως ποιμένες και μετά το Ευαγγέλιο.

Ερ. Θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα εργαλείο για να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις και οι αποκλίσεις μεταξύ των ίδιων των χριστιανικών κοινοτήτων των διαφόρων χωρών;
Απ. Σίγουρα. Ακόμη και οι χριστιανικές κοινότητες εξαιτίας αυτών των κοινωνικών και πολιτικών δυσκολιών δεν έχουν πάντα εύκολο χρόνο για διάλογο μεταξύ τους. Αλλά εδώ στο Μπάρι συναντήθηκαν οι ποιμένες της Εκκλησίας και αυτό σημαίνει ότι από σήμερα μπορεί να υπάρξει μια νέα πνοή.


 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου