Νέα εικόνα και στην ενορία της Χίου

Νέα εικόνα και στην ενορία της Χίου

Τα τελευταία χρόνια οι ενορίες μας στη Λέσβο και στη Σάμου είχαν μετατραπεί σε ενορίες που αποτελούνταν από την απόλυτη πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών. Αυτό μας έκανε να προσαρμοστούμε αμέσως στα νέα δεδομένα  και να αναζητούμε τρόπους εφικτούς για να υπηρετήσουμε πνευματικά και λειτουργικά τους ξεριζωμένους από τις  Χώρες τους αδελφούς μας στην πίστη.

Ο Επίσκοπος και ο ιερέας που υπηρετούν στα δύο αυτά νησιά μαζί με τον γενικό βικάριο της Επισκοπής Χίου, Λέσβου Σάμου και με  τη συνεχή και υποδειγματική συνεργασία που πρόσφεραν: ο  διάκονος Μάριος στη Σάμο και ο  υποδιάκονος Len στη Μυτιλήνη, όλοι  μαζί αντελήφθησαν ενωρίς τη νέα κατάσταση των ενοριών αυτών και έκαναν και κάνουν ότι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούν στις νέες ποιμαντικές ανάγκες. Δυστυχώς, ούτε το έμψυχο δυναμικό είναι επαρκές, ούτε οι οικονομικές δυνατότητές μας ικανές  για  να μπορέσουμε να καλύψουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ευθύνες μας.

Αυτές οι καταστάσεις δεν είναι μόνιμες και ούτε γνωρίζουμε μέχρι πότε  θα μείνουν οι ίδιες ή ποια στιγμή θα αλλάξουν μορφή. Ευελπιστούμε ότι για τους αδελφούς μας στην πίστη πρόσφυγες και μετανάστες αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή, εμείς ευχόμαστε γρήγορα, που τα όνειρά τους θα γίνουν πράξη θα πορευτούν προς την επιθυμητή δικής τους «γη της επαγγελίας» μέσα ή έξω από τη Χώρα μας.

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου διαπιστώσαμε, ιδίοις όμμασι, ότι και η κατάσταση της ενορίας μας στη Χίο έχει αλλάξει. Δεν έχει ακριβώς την ίδια εικόνα της Λέσβου και της Σάμου αλλά ήδη δημιουργήθηκε μία ομάδα μερικών δεκάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν προστεθεί στον αριθμό των άλλων ενοριτών μας και έχουν γίνει δεκτοί με χριστιανική αδελφική αγάπη.

Η κατάσταση αυτή, όπως μας ενημέρωσε ο ζηλωτής εφημέριος π. Λέων έχει διαμορφωθεί εδώ και δύο μήνες περίπου.

Έτσι και τα τρία ακριτικά νησιά, που επισκεπτόμαστε αυτή την περίοδο, έχουν ένα κοινό γνώρισμα: Είναι η παρουσία πολλών γαλλόφωνων  και λιγότερων αγγλόφωνων προσφύγων και μεταναστών που όπως ψάλαμε χθες, κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής στον αντιφωνικό ψαλμό: « Μάριος ο άνθρωπος που έχει τον Κύριο ελπίδα του».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος του Ναού π. Λέων, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο και τον γενικό βικάριο της Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου για τη συχνή παρουσία τους στα ακριτικά αυτά νησιά και την αμέριστη φροντίδα τους για τις ενορίες των νησιών αυτών. Δεν παρέλειψε επίσης να ευχηθεί και στους δύο χρόνια πολλά με την ευκαιρία για των χθεσινών γενεθλίων του π. Ριχάρδου (17 Φεβρουαρίου) και τα προσεχή του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου (21 Φεβρουαρίου).

Μετά κάλεσε την παρούσα Εκκλησία να περάσει στου βοηθητικούς χώρους του Ναού, όπου οι δύο εορταζόμενοι  έσβησαν τα συμβολικά κεράκια της εύγεστης τούρτας που συμβόλιζαν τους συνολικούς 1.584 μήνες ζωής και των δύο μαζί. Ακολούθησε ένα όμορφο κέρασμα σε όλους μέσα σε μια θαυμάσια αδελφική ατμόσφαιρα.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον άξιο εφημέριο και τα εκλεκτά και δραστήρια μέλη του ενοριακού συμβουλίου.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου