Νέα ανακάλυψη αρχαίων βιβλικών κειμένων
Μια εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη βιβλικών κειμένων, ίσως τη σημαντικότερη των τελευταίων 60 ετών, έκανε η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
Η ανασκαφική επιχείρηση η οποία διεξήχθη στην έρημο του Ιούδα, αποκάλυψε τμήματα κυλίνδρων που χρονολογούνται από 2.000 χρόνια. Τα κείμενα είναι γραμμένα κυρίως στα ελληνικά και περιλαμβάνουν τμήματα των δώδεκα μικρών προφητών, κυρίως του Ζαχαρία και του Ναούμ.
Ανακαλύφθηκαν, επίσης, σπάνια νομίσματα από την εποχή του Μπαρ – Κόκμπα, του Εβραίου ηγέτη που μεταξύ 132 και 135 μ.Χ. ηγήθηκε της εξέγερσης εναντίον των Ρωμαίων, ένας σκελετός 6.000 ετών, που πιθανότατα ανήκει σε θηλυκό βρέφος, τυλιγμένο σε ύφασμα και μουμιοποιημένο και ένα μεγάλο άθικτο καλάθι που χρονολογείται από 10.500 χρόνια, πιθανώς το παλαιότερο στον κόσμο.
Αυτά τα ευρήματα είναι μέρος της κληρονομιάς που έκρυψαν στις σπηλιές της ερήμου του Ιούδα, κατά τη διάρκεια των μεγάλων εξεγέρσεων του Εβραϊκού λαού κατά των Ρωμαίων, ορισμένοι πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο επειδή κυνηγήθηκαν από τους Ρωμαίους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για το «Σπήλαιο του Τρόμου». Ονομάζεται έτσι επειδή περίπου 40 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέθαναν από την πείνα και τη δίψα. Σε εκείνο το μέρος, κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους, έφεραν και μερικά από τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά τους: αντικείμενα, εργαλεία καθημερινής ζωής και γραπτά κείμενα: βιβλικά έγγραφα και κ.α.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα σε ότι έχει σχέση με τα βιβλικά κείμενα, καθώς παρόμοια ανακάλυψη έχει να γίνει από τη δεκαετία του ’40 και του 50 (Κουμράν).
Τα ευρήματα αυτά, παρόλο που προσφέρουν λίγα μικρά θραύσματα, συνεπώς περιορισμένο αριθμό κειμένου, αποτελούν μαρτυρία της εποχής εκείνης όπου το ιερό κείμενο της Αγίας Γραφής δεν είχε ακόμη συγκροτηθεί στην τελική μορφή ή έκδοσή του.
Μεταξύ των πολλών στοιχείων που προέκυψαν από τη μελέτη των θραυσμάτων αυτών, προκύπτει μια λεπτομέρεια: στο ελληνικό κείμενο τα τέσσερα γράμματα του ονόματος του Θεού – που δεν προφέρονται – είναι γραμμένα στην παλαιο-εβραϊκή γλώσσα, δηλαδή στην αρχαία γραφή που χρησιμοποιούταν μέχρι το 586 π.Χ.
(πηγή: vaticannews.va)
πγπ