Να υπερασπίσουμε την Αμαζονία, δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες της δημιουργίας

Να υπερασπίσουμε την Αμαζονία, δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες της δημιουργίας

Στο Puerto Maldonado, η γιορτινή συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τους λαούς της Αμαζονίας

Οι λαοί της Αμαζονίας  αγκάλιασαν τον Πάπα Φραγκίσκο, πρώτο Πάπα  που επισκέπτεται αυτή την απέραντη περιοχή , που ποτέ δεν απειλήθηκε όπως σήμερα. Ήταν  μια γιορτινή υποδοχή αυτή που του επιφυλάχτηκε από τέσσερεις χιλιάδες  άτομα στο  Coliseo, αθλητικό κέντρο της Περουβιανής πόλης Puerto Maldonado: πρόσωπα, ενδυμασίες, τραγούδια, χοροί παρουσίασαν την κληρονομιά εξαιρετικών παραδόσεων που διασταυρώνονται  με την ομορφιά μιας φύσης που σου κόβει την ανάσα. Τώρα  όμως όλα αυτά κινδυνεύουν.

Η Εγκύκλιος Laudatoπροσφέρεται στους λαούς της Αμαζονίας.

“Πάπα Φραγκίσκε υπεράσπισέ μας”, ήταν η χορωδιακή κραυγή της Yésica, εκπροσώπου  του λαού  Harakbut, που πρόσφερε μία δραματική μαρτυρία  των συνθηκών ζωής   στις οποίες ζουν οι λαοί της Αμαζονίας  εξ αιτίας της μόλυνσης και της εκμετάλλευσης  των φυσικών πηγών. Συμπλήρωσε  η Μαρία, που μίλησε  στο όνομα του λαού Awajun,  και η οποία ζήτησε στον Πάπα Φραγκίσκο  να  βοηθήσει ώστε η Αμαζονία  να μη χάσει την ομορφιά της, τις αξίες της , το λαό της.

Στους αντιπροσώπους  των λαών της Αμαζονίας, ο Ποντίφικας  δώρισε την Εγκύκλιό του  “Laudato si’”, συμβολικά μεταφρασμένη στις τοπικές γλώσσες. Ιθαγενείς  διάβασαν μερικά σημεία  της Εγκυκλίου , που αναφέρονται  στο τοπικό τραγούδι Machirenga.

Στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος απεύθυνε  με αληθινό πάθος στους λαούς της Αμαζονίας ένα μήνυμα γεμάτο από ζεστασιά και αγάπη βγαλμένες από την ευαίσθητη καρδιά του.

Την Αμαζονία να μην την εκμεταλλεύονται οικονομικά συμφέροντα

Οφείλουμε να σταματήσουμε την ιστορία εκείνη  που θεωρεί την Αμαζονία  ως μία παραγωγή ανεξάντλητη  ξένων Χωρών  που δεν λαβαίνουν υπόψη τους κατοίκους της.

Θεωρώ απαραίτητο να γίνουν  προσπάθειες  για να δοθεί ζωή   και ευκαιρίες  σεβασμού, αναγνώρισης  και διαλόγου  με  τους κατοίκους αυτού του τόπου.

 «Εάν για κάποια Χώρα εσείς  θεωρείστε εμπόδιο  στην πραγματικότητα, με τη ζωή σας  είστε μια κραυγή  που αποτυπώνεται  στη συνείδηση  ενός τρόπου ζωής  που δεν μπορεί  να μετρήσεις το κόστος».

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να μην αποκλείονται πια οι ιθαγενές  και υπενθύμισε για μια φορά ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει κοινή φροντίδα για την κοινή οικία.

Να υπερασπιστούν οι λαοί της Αμαζονίας από την απληστία της κατανάλωσης.

Ο Πάπας κατήγγειλε  το κακό που μαστίζει τους λαούς της Αμαζονίας  από την παράνομη εξόρυξη, την εμπορία ανθρώπων και  τη σεξουαλική κακοποίηση. Και επανέλαβε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει "να υψώνει τη φωνή της για όσους απορρίπτονται και γι’ αυτούς που υποφέρουν".

Συνεχίστε να υπερασπίζεστε τους πιο ευάλωτους αδελφούς. Η παρουσία τους μας θυμίζει ότι δεν μπορούμε να διαθέτουμε κοινά αγαθά με το ρυθμό της απληστίας της κατανάλωσης. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν όρια που μας βοηθούν να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας από κάθε προσπάθεια μαζικής καταστροφής της φύσης  που αποτελεί τον τόπο κατοικίας μας.

Όχι  σε αποικιοκρατίες με το προσωπείο της προόδου

Αυτοί οι λαοί, συνέχισε, μας διδάσκουν ότι «δεν είμαστε ιδιοκτήτες της δημιουργίας» και ζήτησε  να ενταθούν οι προσπάθειες «για να καλυτερεύσει η ζωή των λαών  της Αμαζονίας». Επίσης μίλησε εναντίο της αποικιοκρατίας  που απειλούν  την Αμαζονία και ιδιαίτερα  το θεσμό της οικογένειας.  «Είναι ανάγκη να υψώσουμε τη φωνή μας, εναντίον κάθε καταπίεσης  εκ μέρους μερικών διεθνών οργανισμών να προωθούν τη στειρότητα των γυναικών».

Στη Σύνοδο της Ιεραρχίας είπε: παρουσιάστε το  αυτόχθον πρόσωπο ιθαγενικό πρόσωπο της Εκκλησίας.

Ο Πάπας  επισήμανε το ρόλο της εκπαίδευσης για να  φτιαχτούν γέφυρες  και να οικοδομηθεί η κουλτούρα  της συνάντησης και προέτρεψε και πάλι την Εκκλησία του Περού  να  δεσμευθεί  προς χάριν των λαών  της Αμαζονίας.

Τέλος αναφέρθηκε  σε τόσους ιεραποστόλους  όπως ο José Alvarez Fernandez, που υπερασπίστηκαν και συνεχίζουν να υπερασπίζονται τους  λαούς της Αμαζονίας. Μια δέσμευση που συνεχίζεται και με τη Σύνοδο του 2019 για την Αμαζονία  που αρχίζει σήμερα από εδώ.

Είναι ανάγκη οι πρώτοι  λαοί αυτού του τόπου να διαμορφώσουν πολιτιστικά τις τοπικές Εκκλησίες της Αμαζονίας. Βοηθήστε τους Επισκόπους, τους ιεραπόστολους και τις  ιεραπόστολους σας να ενωθούν μαζί σας και με αυτόν τον τρόπο, σε διάλογο με όλους, να διαμορφώσετε μια Εκκλησία με πρόσωπο Αμαζονίας και μια Εκκλησία με αυτόχθον πρόσωπο.

Μετά από τη συνεχώς χειροκροτημένη ομιλία του, ορισμένοι εκπρόσωποι των λαών του Αμαζονίου δώρισαν στον Πάπα ένα αυτόχθον στέμμα και μερικές διακοσμήσεις του Αμαζονίου, τις οποίες φόρεσε  ο Πάπας Φραγκίσκος  ανάμεσα στα χειροκροτήματα των παρόντων. Μια απλή χειρονομία που ήθελε να καταθέσει με εύγλωττο τρόπο όλη την εγγύτητα του Πάπα προς τους λαούς του Αμαζονίου.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 3 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου