«Να βοηθάτε τα παιδιά σας να μεγαλώνουν σε ηλικία, σοφία και χάρη»

«Να βοηθάτε τα παιδιά σας να μεγαλώνουν σε ηλικία, σοφία και χάρη»

Για την γιορτή του πατέρα, ο Φραγκίσκος δημοσίευσε ένα tweet με ευχές για τους πατέρες, προτρέποντάς τους να προστατεύουν τα παιδιά τους όπως έκανε το άγιος Ιωσήφ με τον Ιησού.

Χθες, κατά την επίσημη εορτή του αγίου Ιωσήφ, παραδοσιακή γιορτή του μπαμπά στην Ιταλία και σε άλλες χώρες και 5η επέτειος από την αρχή της ανάθεσης σε αυτόν του έργου του Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος δημοσίευσε το εξής tweet στο λογαριασμό @pontifex: «Αγαπητοί μπαμπάδες, χρόνια πολλά για την ημέρα της γιορτής σας! Να είστε για τα παιδιά σας όπως ο άγιος Ιωσήφ: φύλακες για την ανάπτυξής τους σε χρόνια, σοφία και χάρη».

Μια κοινωνία χωρίς πατέρες

Ο Φραγκίσκος, το 2015, είχε αφιερώσει δύο κατηχήσεις που έκανε κάθε Τετάρτη, στη φιγούρα του πατέρα. Κατά την πρώτη κατήχηση, στις 28 Ιανουαρίου, υπογράμμισε το γεγονός ότι η σημερινή κοινωνία μας, ειδικά του δυτικού πολιτισμού, φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις ως μια «κοινωνία χωρίς πατέρες». Στο παρελθόν υπήρχε η αυτοκυριαρχία του πατέρα-αφέντη. Σήμερα η φιγούρα του πατέρα μοιάζει να έχει εξαφανιστεί:

«Το πρόβλημα των ημερών μας δεν φαίνεται να είναι πλέον η παρεισφρητική παρουσία των πατέρων, αλλά η απουσία τους, η αδράνειά τους. Οι πατέρες είναι μερικές φορές τόσο επικεντρωμένοι στον εαυτό τους και στην εργασία τους και συχνά στις επιμέρους απασχολήσεις τους, σε σημείο να ξεχνούν ακόμη και την οικογένεια. Και αφήνουν μόνα τα μικρά παιδιά και τους νέους. Ως επίσκοπος ακόμη του Μπουένος Άιρες, προειδοποιούσα για την αίσθηση της ορφάνιας που σήμερα βιώνουν οι νέοι και συχνά ρωτούσα τους μπαμπάδες αν έπαιζαν με τα παιδιά τους, αν είχαν το θάρρος και την αγάπη να αφιερώσουν χρόνο στα παιδιά τους. Και η απάντηση ήταν άσχημη, για την πλειονότητα των περιπτώσεων: «Μα, δεν μπορώ, επειδή έχω τόση πολλή δουλειά…». Και ο πατέρας απουσίαζε από τον μικρό παιδί που μεγάλωνε, δεν έπαιζε μαζί του, όχι, δεν αφιέρωνε χρόνο σε αυτό».

Οι πατέρες εκπληρώνουν το εκπαιδευτικό καθήκον τους

Ο Πάπας μας καλεί να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί γιατί «η απουσία της πατρικής φιγούρας από τη ζωή των μικρών παιδιών και των νέων παράγει κενά και πληγές τα οποία μπορεί να είναι πολύ σοβαρά». Κυρίως όταν «δεν συμπεριφέρονται ως πατέρες, δεν συζητούν με τα παιδιά τους, δεν εκπληρώνουν το εκπαιδευτικό τους καθήκον, δεν δίνουν στα παιδιά, με το παράδειγμά τους το οποίο συνοδεύεται με τα λόγια τους, εκείνες τις αρχές, εκείνες τις αξίες, εκείνους τους κανόνες της ζωής που είναι απαραίτητα όπως το ψωμί».

Ο κίνδυνος μιας σχέσης «ισότιμης» με τα παιδιά

Υπάρχουν και πατέρες που «παραμελούν τις ευθύνες τους, ίσως καταφεύγοντας σε μια μη σωστή σχέση «ισότητας» με τα παιδιά. Είναι αλήθεια ότι οφείλεις να είσαι «σύντροφος» του παιδιού σου, αλλά χωρίς να ξεχνάς ότι εσύ είσαι ο πατέρας του! Αν συμπεριφέρεσαι μόνο ως σύντροφος ισότιμος με το παιδί σου, αυτό δεν θα κάνει καλό στο νεαρό άτομο».

Ορφανά παιδιά μέσα στην κοινωνία

«Και αυτό το πρόβλημα – δήλωνε ο Φραγκίσκος – το βλέπουμε και μέσα στην αστική κοινότητα. Η αστική κοινότητα με τα θεσμικά όργανά της, έχει μια ορισμένη ευθύνη – μπορούμε να πούμε πατρική – απέναντι στους νέου, μια ευθύνη που μερικές φορές παραμελεί ή την οποία ασκεί με άσχημο τρόπο. Ακόμη και αυτή μερικές φορές τους αφήνει ορφανούς και δεν τους προσφέρει μια αληθινή προοπτική. Οι νέοι παραμένουν έτσι, ορφανοί από ασφαλείς οδούς τις οποίες θα πρέπει να διανύσουν, ορφανοί από αξιόπιστους δασκάλους, ορφανοί από ιδεώδη που ζεσταίνουν την καρδιά, ορφανοί από αξίες και από ελπίδες που θα τους υποστήριζαν καθημερινά. Αισθάνονται πληρότητα με τα είδωλα αλλά τους κλέβουν την καρδιά τους. Ωθούνται στο να ονειρεύονται την ψυχαγωγία και τις απολαύσεις, αλλά δεν τους δίνουν εργασία, εξαπατούνται από τον θεό χρήμα και αρνούνται τα αληθινά πλούτη».

Παρόντες πατέρες αλλά που δεν ελέγχουν

Στη δεύτερη κατήχηση για το θέμα αυτό, στις 4 Φεβρουαρίου 2015, ο Φραγκίσκος υπενθύμιζε στους πατέρες, ότι δεν θα πρέπει  να είναι «ελεγκτές»: «Γιατί οι πατέρες που είναι πάνω απ’ όλα ελεγκτές μειώνουν τα παιδιά τους, δεν τους επιτρέπουν να μεγαλώσουν».

Πατέρες που ξέρουν να διορθώνουν χωρίς να αποθαρρύνουν

«Οι πατέρες – δηλώνει ο Φραγκίσκος – οφείλουν να είναι υπομονετικοί. Πολλές φορές δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορείτε να κάνετε από το να περιμένετε, να προσεύχεστε και να περιμένετε με υπομονή, με γλυκύτητα, με μεγαλειότητα, με ευσπλαχνία. Ένας καλός πατέρας ξέρει να περιμένει και ξέρει να συγχωρεί μέσα από την καρδιά του. Σίγουρα, ξέρει επίσης να διορθώνει με σταθερότητα: δεν είναι ένας αδύναμος πατέρας, ευλύγιστος, συναισθηματικός. Ο πατέρας που ξέρει να διορθώνει χωρίς να υποβαθμίζει είναι ο ίδιος που ξέρει να προστατεύει χωρίςνα κρατά απόσταση. «Τα παιδιά χρειάζονται έναν πατέρα που τους περιμένει όταν επιστρέφουν από τις αποτυχίες τους. Θα κάνουν τα πάντα για να μην το παραδεχθούν, για να μη του το δείξουν, αλλά τον έχουν ανάγκη και όταν δεν τον βρίσκουν δημιουργούνται πληγές που δύσκολα επουλώνονται».

Βοηθήστε τα παιδιά να αναπτύσσονται ηλικιακά, σε σοφία και χάρη

Τέλος, κατά τη γενική ακρόαση της 19ης Μαρτίου 2014, ο Φραγκίσκος είπε την εξής προσευχή:

«Επικαλούμαι για εσάς τη χάρη να βρίσκεστε πάντα πολύ κοντά στα παιδιά σας, αφήνοντάς τα να αναπτυχθούν, αλλά να είστε πλησίον τους, κοντά τους! Έχουν ανάγκη από εσάς, από την παρουσία σας, από την εγγύτητά σας, από την αγάπη σας. Να είστε γι αυτά όπως ο άγιος Ιωσήφ: φύλακες της ηλικιακής ανάπτυξής τους, της σοφίας και της χάρης. Φύλακες της πορείας τους, εκπαιδευτές και να πορεύεστε μαζί τους. Και με αυτή την εγγύτητα, να είστε αληθινοί εκπαιδευτές. Ευχαριστώ για όλα αυτά που κάνετε για τα παιδιά σας: ευχαριστώ. Πολλές ευχές και χρόνια πολλά για τη γιορτή του μπαμπά σε όλους τους μπαμπάδες που βρίσκονται εδώ, σε όλους τους μπαμπάδες. Είθε ο άγιος Ιωσήφ να σας ευλογεί και να σας συνοδεύει».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου