Να βιώνουμε τη συμπόνια

Να βιώνουμε τη συμπόνια


Κατά την ομιλία της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε σήμερα το πρωί, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017, στο «Domus Sanctae Marthae» στο Βατικανό, ο Πάπα Φραγκίσκος παρότρυνε τους παρόντες να ζήσουν μια πραγματική «συμπόνια» και όχι αυτό το απλό συναίσθημα (που εκφράζουμε όταν λέμε) «κρίμα», που ικανοποιείται με το να «κοιτά από μακριά» εκείνους που υποφέρουν. Θα πρέπει να πάρουμε τα άτομα που υποφέρουν «από το χέρι» και να τα οδηγήσουμε στην «αξιοπρέπεια που ο Θεός επιθυμεί γι αυτά», εξήγησε ο Ποντίφικας, του οποίου τα λόγια δημοσιεύθηκαν από το Radio Vaticana.

Στην ομιλία του, ο Πάπας επικεντρώθηκε στο σημερινό Ευαγγέλιο το οποίο διηγείται την ανάσταση του γιου της χήρας του Ναΐν (Λουκάς 7, 11-17). «Η συμπόνια είναι ένα συναίσθημα που μας εμπλέκει, είναι ένα συναίσθημα της καρδιάς, των σπλάχνων, εμπλέκει τα πάντα», εξήγησε ο Φραγκίσκος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν είναι το ίδιο με το: “κρίμα”, ή με …  “αμαρτία, οι φτωχοί άνθρωποι!”».

Το σημερινό Ευαγγέλιο είναι πολύ σημαντικό, επειδή μας δείχνει πώς «ο Κύριος ασχολείται με μια χήρα και έναν ορφανό». Για τον Ιησού, ήταν πιο σημαντικό «αυτή η χήρα και αυτό το νεκρό ορφανό», από ότι το πλήθος των θαυμαστών που τον ακολουθούσαν. Και αυτό – εξήγησε ο Πάπας – «επειδή η καρδιά του, τα σπλάχνα του ενεπλάκησαν σε όλο αυτό».

Η αληθινή συμπόνια ξεπερνά κάθε απόσταση. Πράγματι, συνέχισε ο Φραγκίσκος, αυτή μας προτρέπει να «προσεγγίσουμε και να αγγίξουμε την πραγματικότητα». «Αγγίζω», σημαίνει «δεν κοιτάω από μακριά», δήλωσε ο Φραγκίσκος, ο οποίος περιέγραψε την ακολουθία του σημερινού αποσπάσματος με τρεις εκφράσεις ή λέξεις: «ήταν συμπονετικός», «άγγιξε» και «επέστρεψε».

Πράγματι, μετά την ανάσταση του ορφανού της Ναΐν, ο Ιησούς δεν συνεχίζει την πορεία του αλλά «επέστρεψε» το παιδί στην μητέρα του. Ο Ιησούς – εξήγησε ο Πάπας – «κάνει θαύματα για να επιστρέψει, για να βάλει στη θέση τους τούς ανθρώπους».

Εναπόκειται σε εμάς τους χριστιανούς να κάνουμε το ίδιο, προέτρεψε ο Φραγκίσκος. Πρέπει να κάνουμε τα άτομα που υποφέρουν να επιστρέψουν «στην κοινωνία», στην «οικογενειακή ζωή», στην «καθημερινή ζωή».

«Τόσες πολλές φορές κοιτάμε τις ειδήσεις στην τηλεόραση ή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τις τραγωδίες», για να γυρίσουμε στη συνέχεια τη σελίδα και να περάσουμε στο μυθιστόρημα ή στην τηλεοπτική σειρά, παρατήρησε ο Πάπας. «Αυτό δεν είναι χριστιανικό», αναφώνησε ο Jorge Bergoglioο οποίος πρότεινε μια εξέταση συνειδήσεως.

«Είμαι ικανός να έχω συμπόνια; Να προσεύχομαι; Όταν βλέπω αυτά τα πράγματα, που μπαίνουν στο σπίτι μου, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης… τα σπλάχνα μου κινούνται; Η καρδιά μου συμπάσχει μαζί με αυτούς τους ανθρώπους, ή αισθάνομαι πόνο, λέω «φτωχοί άνθρωποι», και παρόμοια λόγια…», ρώτησε ο Φραγκίσκος.

Ακόμη κι αν δεν έχουμε συμπόνια, τότε ας ζητήσουμε τουλάχιστον τη χάρη, πρότεινε ο Ποντίφικας: «Κύριε, δώσε μου τη χάρη της συμπόνιας!». (pdm)

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιουνίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου