Να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα
Έκκληση του Μόνιμου Παρατηρητή της Αγίας Έδρας στον Ο.Η.Ε., στη Γενεύη: να προστατευθεί η αξιοπρέπεια των μικρών παιδιών. Πάνω από 530 εκατομμύρια μικρά παιδιά εμπλέκονται σε ανθρωπιστικές καταστροφές. Διεθνή πρότυπα προστασία υπάρχουν, πρέπει να εφαρμοστούν
«Η αξιοπρέπεια των παιδιών μας κινδυνεύει και το καλύτερο συμφέρον των ανηλίκων πρέπει να αποτελεί πάντα, προτεραιότητα, σε κάθε ανθρωπιστικό πλαίσιο». Με αυτά τα λόγια ο αρχιεπίσκοπος Ivan Jurkovič, Μόνιμος Παρατηρητής της Αγίας Έδρας στον Ο.Η.Ε., στη Γενεύη, μίλησε χτες στην 37η Σύνοδο του συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάνω στο θέμα των Δικαιωμάτων των παιδιών. Όσον αφορά στην 70η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την οποία διατρέχουμε φέτος, ο ιεράρχης παροτρύνει τη Διεθνή Κοινότητα, τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών να συνεργαστούν, χωρίς προϋποθέσεις, για την προστασία των παιδιών, έχοντας επίγνωση ότι «το μέλλον βρίσκεται στα χέρια των μικρών παιδιών».
535 εκατομμύρια μικρά παιδιά εμπλέκονται σε ανθρωπιστικές καταστροφές
Ο σεβασμιότατος Jurkovič αναφέρει τα λόγια που είπε ο Φραγκίσκος το 2013 προς τους συμμετέχοντες στην Κοινωνική Εβδομάδα Ιταλών Καθολικών: «ένας λαός που δεν νοιάζεται για τους ηλικιωμένους του, για τα μικρά παιδιά του και για τους νέους του, δεν έχει μέλλον, διότι κακομεταχειρίζεται τόσο τη μνήμη όσο και την υπόσχεση». Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος, «ενώ είχε σημειωθεί κάποια πρόοδος», «είναι πολύ ανησυχητικό πιστεύουμε, ότι κατά το 2017, σχεδόν 535 εκατομμύρια μικρών παιδιών εμπλέκονται σε ανθρωπιστικές καταστροφές. Ένοπλες συγκρούσεις, τοπικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές δημιουργούν κύματα προσφύγων, μεταναστών, εκτοπισμένων πληθυσμών μέσα στα κράτη».
Πιθανά θύματα εκμετάλλευσης
Πολλές φορές αθώοι νέοι, «που συχνά ανήκουν σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες, γίνονται μετανάστες και πρόσφυγες και κινδυνεύουν να καταλήξουν θύματα αδίστακτων ατόμων και οργανώσεων, υπόκεινται σε εκμετάλλευση, λαθρεμπόριο, σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, παράνομη εμπορία οργάνων ή στρατολόγηση σε ένοπλες συγκρούσεις». Πρόκειται για καταστάσεις που θα «επηρεάσουν σημαντικά τα χρόνια της ανάπτυξης, της επιμόρφωσης, της ψυχοσωματικής ανάπτυξης ολόκληρων γενεών».
Κίνδυνος για μια «χαμένη γενιά». Όχι σε ένα πολιτισμό που απορρίπτει
Συχνά – σημειώνει ο αρχιεπίσκοπος – αυτά τα μικρά παιδιά δεν είναι εγγεγραμμένα κατά τη γέννησή τους και «αν δεν ξεκινήσει μια διαδικασία επιμόρφωσης και ανάπτυξης» «κινδυνεύουν να καταλήξουν ως μια χαμένη γενιά». «Το καλύτερο γιατρικό – συνεχίζει – είναι η πρόληψη και αυτή περιλαμβάνει την υπηκοότητα, την υγεία, την εκπαίδευση και την προώθηση του πολιτισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Ένα διεθνές νομικό πλαίσιο για την προστασία των μικρών παιδιών έχει ήδη καθοριστεί, αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστεί», κάθε μικρό παιδί – που αποτελεί την ελπίδα – πρέπει να μπορεί να απολαμβάνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που έχει δοθεί από τον Θεό. Η πρόσκληση είναι να «αρνηθούμε τον πολιτισμό που απορρίπτει, που προσβάλλει τον κόσμο μας και τροφοδοτεί την απληστία, τη διαφθορά, τη βία, τους πολέμους και την περιβαλλοντική υποβάθμιση».