Να πληρώνουμε τους φόρους στο κράτος και να είμαστε εικόνα του Ευαγγελίου

4

Να πληρώνουμε τους φόρους στο κράτος και να είμαστε εικόνα του Ευαγγελίου

Η “παγίδα” που στήνουν οι αντίπαλοι του Ιησού, κάνοντάς του “μια ύπουλη ερώτηση” για να τον παγιδέψουν – “Είναι νόμιμο ή όχι, να πληρώνουμε τους φόρους στον Καίσαρα;” – ήταν το επίκεντρο του προβληματισμού του Πάπα Φραγκίσκου την περασμένη Κυριακή κατά την προσευχή του στο Angelus. Ακριβώς ξεκινώντας από την απάντηση του Ιησού – «Δώστε λοιπόν στον Καίσαρα αυτό που ανήκει στον Καίσαρα και στον Θεό ό, τι ανήκει στον Θεό» – ο Ποντίφικας ξεκινώντας από την απάντηση του Ιησού υπενθυμίζει τα καθήκοντα σε όσους επιθυμούν να είναι καλοί πολίτες και καλοί Χριστιανοί.
Η πληρωμή φόρων είναι καθήκον των πολιτών, όπως και η συμμόρφωση με τους δίκαιους νόμους του κράτους. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί η υπεροχή του Θεού στην ανθρώπινη ζωή και στην ιστορία, με σεβασμό στο δικαίωμα του Θεού σε αυτό που του ανήκει. Εξ ου και η αποστολή της Εκκλησίας και των Χριστιανών: να μιλήσει για τον Θεό και να τον μαρτυρήσει στους άντρες και τις γυναίκες της εποχής τους.

Γίνε η εικόνα του Θεού
Ο Φραγκίσκος υπενθυμίζει ότι η πονηρή αυτή ερώτηση προέκυψε από την εξέταση της εικόνας του Ρωμαίου αυτοκράτορα που αποτυπώθηκε στα προσβλητικά νομίσματα, “ήταν προσβολή για τον Θεό του Ισραήλ”. Ο Ιησούς, με την απάντησή του, τοποθετείται πάνω από τη διαμάχη:
Από τη μία πλευρά, αναγνωρίζει ότι ο φόρος στον Καίσαρα πρέπει να καταβληθεί – και επίσης σε όλους μας: πρέπει να καταβάλλουμε τους φόρους -, επειδή η εικόνα του νομίσματος είναι δική του. αλλά πάνω απ ‘όλα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε άνθρωπος φέρει μέσα του μια άλλη εικόνα – την φέρνουμε στην καρδιά, στην ψυχή -, αυτή του Θεού, και επομένως είναι σε αυτόν και σε αυτόν μόνο, που ο καθένας οφείλει τη δική του ύπαρξη, για τη δική του ζωή.

Χτίζοντας τον πολιτισμό της αγάπης
Ακριβώς από αυτή τη διάκριση, η αποστολή των Χριστιανών καθίσταται σαφής, «να είναι μια ζωντανή παρουσία στην κοινωνία, να τη ζωντανεύει με το Ευαγγέλιο και με τη ζωτική ενέργεια του Αγίου Πνεύματος»
Είναι ένα ζήτημα της δέσμευσης του καθενός μας με ταπεινότητα, και ταυτόχρονα με θάρρος, να συμβάλει στην οικοδόμηση του πολιτισμού της αγάπης, όπου βασιλεύει η δικαιοσύνη και η αδελφοσύνη.
Ας προσευχηθούμε λοιπόν στην Παναγία να μας βοηθήσει να αποφεύγουμε κάθε υποκρισία για να είμαστε «ειλικρινείς και εποικοδομητικοί πολίτες» και «μαθητές του Χριστού στην αποστολή της μαρτυρίας ότι ο Θεός είναι το κέντρο και το νόημα της ζωής μας».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου