Να μη επιστρέψει ο κόσμος σ’ αυτό που υπήρχε πριν την πανδημία

Να μη επιστρέψει ο κόσμος  σ’ αυτό που υπήρχε πριν την πανδημία

Η παρέμβαση στα Ηνωμένα Έθνη του Καρδιναλίου Miguel Ángel Ayuso Guixot, προέδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου Διαθρησκευτικού Διαλόγου: «Καταλαβαίνουμε ότι η ζωή μας, η ζωή των κοινοτήτων μας, δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη ζωή άλλων. Εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο. " Από τον Καρδινάλιο, έγινε επίσης, η πρόσκληση για συμμετοχή στην προσευχή της 14ης Μαΐου
Η εικόνα της πλατείας του Αγίου Πέτρου ήταν κενή και κτυπημένη από τον άνεμο και τη βροχή τον περασμένο Μάρτιο 27 κατά τη διάρκεια της εξαιρετικής στιγμής της προσευχής σε πανδημικό χρόνο υπό την προεδρία του Πάπα Φραγκίσκου. Αυτή η ανεξίτηλη σκηνή είναι το σημείο εκκίνησης της παρέμβασης, στην παρέμβαση που έκανε ο Καρδινάλιος Miguel Ángel Ayuso Guixot μέσω τηλεδιάσκεψης στον ΟΗΕ.
Αναπτύσσοντας το θέμα "Ο ρόλος των θρησκευτικών ηγετών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με το Covid-19", ο Καρδινάλιος υπενθύμισε τα λόγια του Ποντίφικα:" Συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν στην ίδια βάρκα, όλοι εύθραυστοι και αποπροσανατολισμένοι , αλλά ταυτόχρονα σημαντικό και απαραίτητο όλοι να αλληλοσυγκρατηθούμε, όλοι έχουμε ανάγκη να παρηγορούμε ο ένας τον άλλον ". Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Ποντιακού Συμβουλίου Διαθρησκευτικού Διαλόγου ανέφερε τρία κεντρικά ζητήματα: ενότητα, αλληλεγγύη και αδελφότητα.

Ενότητα
"Πρέπει πάντα να θυμόμαστε – είπε ο Καρδινάλιος Ayuso – ότι η βάση της συνεργασίας μας και του διαλόγου μας είναι η κοινή ρίζα της ανθρωπότητας μας. είμαστε όλοι μέρος της ανθρώπινης οικογένειας." Πιστεύω – πρόσθεσε – ότι έχουμε γίνει πιο ενωμένοι και καταλάβαμε ότι η ζωή μας, η ζωή των κοινοτήτων μας, δεν μπορεί να διαχωριστεί από εκείνη των άλλων. Εξαρτάμε ο ένας από τον άλλο " "Το αίσθημα της ενότητάς μας δεν οφείλεται στην οικονομική δύναμη ή στη δύναμη των όπλων, αλλά στο γεγονός ότι ανακαλύψαμε τον εαυτό μας αδύναμο και εύθραυστο και, συνεπώς, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον".

Αλληλεγγύη
Ο Καρδινάλιος στη συνέχεια επικεντρώθηκε σε ένα άλλο ουσιαστικό στοιχείο, την αλληλεγγύη. "Αυτή η συνειδητοποίηση της ενότητάς μας – είπε – απαιτεί από εμάς, ως θρησκευτικοί ηγέτες και από τις κοινότητές μας, να είμαστε αλληλέγγυοι με τη σκληρή ανθρωπότητα. Αυτό δεν μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι μια στιγμή αδιαφορίας, ή εγωισμού, ή διαίρεσης. με όλη την ανθρωπότητα που υποφέρει, πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην αντιμετώπιση της πανδημίας ». "Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι επομένως να βρούμε το θάρρος να ανοίξουμε χώρο για νέες μορφές αλληλεγγύης". Και είναι σημαντικό ότι "κανένας δεν μένει πίσω". Εκτός από τη μεγάλη δέσμευση για την υγεία και τα οικονομικά, αυτή η πανδημία απαιτεί επίσης μια ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια "να θέσει νέα θεμέλια και να νικήσει οποιαδήποτε αδικία και ανισότητα". "Ο κόσμος – είπε ο Καρδινάλιος Ayuso – δεν πρέπει να επιστρέψει σε αυτό που ήταν πριν από την πανδημία, αλλά πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να δημιουργήσει μια νέα και καλύτερη παγκόσμια κοινωνία".

Αδελφοσύνη
Η αναγνώριση του αδελφού και της αδερφής του, εξήγησε ο Καρδινάλιος, είναι το πρώτο βήμα «να γκρεμίσει τα τείχη που έχουν υψωθεί από φόβο και άγνοια». «Αυτή η πανδημία μας δίνει την ώθηση να προσπαθήσουμε μαζί να χτίσουμε γέφυρες φιλίας και αδελφότητας, θεμελιώδους σημασίας για το καλό όλης της ανθρωπότητας. Αυτό το πνεύμα αδελφότητας, στο οποίο είμαστε ενωμένοι, θα μας υποστηρίξει και θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές ». Η αδελφοσύνη, όπως παρατήρησε ο Καρδινάλιος Ayuso, δεν μπορεί να είναι μια αποκλειστική ιδιαιτερότητα που πρέπει να επιφυλάσσεται μόνο για την ομάδα, την κοινότητα, τον πολιτισμό και τη θρησκεία κάποιου. Αλλά πρέπει να περιλαμβάνει όλους.

Ημέρα προσευχής στις 14 Μαΐου
Σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας, η αποστολή – όπως επεσήμανε ο Πάπας Φραγκίσκος στις 12 Απριλίου στο μήνυμα Urbi et Orbi για το Πάσχα – είναι να διαδώσει "τη μετάδοση της ελπίδας". "Χάρη στις πνευματικές μας αξίες, εμείς οι θρησκευτικοί ηγέτες – είπε ο Καρδινάλιος Ayuso – μπορούμε να συμβάλουμε στην αναβίωση αυτής της οδυνηρά επηρεασμένης ανθρωπότητας". «Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η παγκόσμια πανδημία απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση βασισμένη στην ενότητα, την αλληλεγγύη και την πολυμερή συνεργασία».
Τέλος, ο πρόεδρος του Ποντιακού Συμβουλίου Διαθρησκευτικού Διαλόγου κάλεσε όλους να συμμετάσχουν, στις 14 Μαΐου, στην ημέρα προσευχής, νηστείας και επίκλησης στον Θεό τον Δημιουργό για την ανθρωπότητα που πλήττεται από την πανδημία. "Για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις και αυτές του άμεσου μέλλοντος, εμείς οι θρησκευτικοί ηγέτες καλούμαστε να προωθήσουμε την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη". «Θέλουμε να ανταποκριθούμε στην πανδημία του ιού – κατέληξε – με την καθολικότητα της προσευχής. Ας μείνουμε ενωμένοι."

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23η Κυριακή του Έτους (Β)

23η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 119{118},137.124                        Δίκαιος είσαι, Κύριε και δίκαιη η κρίση Σου. Πράξε στον δούλο Σου,  σύμφωνα

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 22ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Σεπτεμβρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου