Να κάνουμε περισσότερα και να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη

Να κάνουμε περισσότερα και να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη

Το 2018, πάνω από 820 εκατομμύρια άτομα δεν διέθεταν επαρκή τροφή: αυτό αναφέρει η τελευταία έκθεση του Ο.Η.Ε. σχετικά με την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής του κόσμου. Μαζί μας ο σεβασμιότατος Fernando Chica Arellano, μόνιμος Παρατηρητής στις οργανώσεις και στους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφή και την γεωργία.

«Η ανθρωπότητα δεν έχει κάνει επαρκώς το καθήκον της για τους φτωχότερους αδελφούς μας». Με αυτά τα λόγια ο σεβασμιότατος Fernando Chica Arellano, μόνιμος Παρατηρητής στον οργανισμό Ο.Η.Ε. για τη διατροφή και την γεωργία (Fao), στο διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ifad) και στον Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (Pam), σχολιάζει την έκθεση 2019 σχετικά με την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο. Το έγγραφο παρουσιάστηκε χθες, στη Νέα Υόρκη, από πέντε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών: Fao, Ifad, Unicef (Ταμείο για τα παιδιά), Wfp (Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα) και Oms(Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας).  Η έκθεση επανέρχεται στην παρακολούθηση της προόδου σχετικά με τον δεύτερο στόχο αειφόρου ανάπτυξης (SDG) – «Hunger Zero» («Μηδενική Πείνα») – που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της πείνας, στην προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας και στον τερματισμό όλων των μορφών υποσιτισμού έως το 2030.

Οι σκληροί αριθμοί της πείνας

Για τρίτο συνεχές έτος, η πείνα στον κόσμο δεν δείχνει κανένα σημάδι πτώσης: το 2018, σχεδόν 820 εκατομμύρια άτομα δεν είχαν επαρκή τροφή, συγκριτικά με τα 811 εκατομμύρια του προηγούμενου έτους. Τα λιποβαρή κατά τη γέννησή τους νεογνά ανέρχονται σε 20,5 εκατομμύρια (1στα 7), τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών που υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό είναι 148,9 εκατομμύρια και εκείνα που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό ανέρχονται σε 49,5 εκατομμύρια. Ειδικότερα, η πείνα, αυξάνεται σε χώρες όπου υστερεί η οικονομική ανάπτυξη, ιδίως σε εκείνες μεσαίου εισοδήματος και σε εκείνες που έχουν αφιερωθεί κυρίως στο διεθνές εμπόριο πρώτων υλών. Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών δείχνει επίσης ότι αυξάνονται παγκοσμίως, το υπερβολικό πάχος και η παχυσαρκία, ιδίως μεταξύ των παιδιών της σχολικής ηλικίας και των ενηλίκων και ότι οι πιθανότητες επισιτιστικής ανασφάλειας είναι υψηλότερες μεταξύ των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες σε όλες τις ηπείρους, με το μεγαλύτερο χάσμα να παρατηρείται στη Λατινική Αμερική. «Η έκθεση – συνεχίζει ο σεβασμιότατος Fernando Chica Arellano κατά τη συνέντευξη που έδωσε στο VaticanNews– μας αναφέρει ότι τα άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτά τα νούμερα δεν έχουν ούτε γαλήνιο παρόν ούτε λαμπρό μέλλον». «Η διεθνής κοινότητα πραγματικά θα έπρεπε να κάνει περισσότερα – σημειώνει –  υπάρχει έλλειψη θέλησης, ιδίως όσον αφορά στην εξάλειψη των αιτιών που οφείλονται στον άνθρωπο, όπως οι συγκρούσεις, η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή».

Η κραυγή για βοήθεια της Ασίας και της Αφρικής

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποσιτιζόμενων ατόμων (πάνω από 500 εκατομμύρια) ζει στην Ασία, κυρίως στο νότιο τμήμα της. Επίσης στην Αφρική η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική με τα υψηλότερα ποσοστά πείνας στον κόσμο, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό σε όλες σχεδόν τις περιοχές. Συγκεκριμένα, στην ανατολική Αφρική περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού (30,8%) υποσιτίζεται. Εκτός από το κλίμα και τις συγκρούσεις, η αύξηση ευνοείται και από την οικονομική κρίση. Ο μόνιμος Παρατηρητής στις οργανώσεις και στους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφή και τη γεωργία υπογραμμίζει ότι «όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι για την καταπολέμηση της πείνας», πρώτα απ’ όλα με το να μην σπαταλάμε την τροφή και να μην αδιαφορούμε, όπως τα πρόσωπα της παραβολής του «Καλού Σαμαρείτη». «Η διεθνής κοινότητα – προσθέτει –  οφείλει να αναπτύξει την αλληλεγγύη, επειδή η αλληλεγγύη, η επένδυση στην ειρήνη αποτελούν μέσο για την καταπολέμησης της πείνας».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23η Κυριακή του Έτους (Β)

23η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 119{118},137.124                        Δίκαιος είσαι, Κύριε και δίκαιη η κρίση Σου. Πράξε στον δούλο Σου,  σύμφωνα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου