Να είστε πατέρες, όχι αφεντικά, ούτε πρίγκιπες

Να είστε πατέρες, όχι αφεντικά, ούτε πρίγκιπες

Το Σάββατο πρωί ο Πάπας Φραγκίσκος απεύθυνε μία α ομιλία στους 75 Επισκόπους των χωρών της Ιεραποστολής , οι οποίοι έλαβαν μέρος την περασμένη Δευτέρα  σε ένα σεμινάριο που προώθησε η Ρωμαϊκή Σύνοδος  για τον Ευαγγελισμό των Λαών.

Πρόθυμοι πατέρες, όχι αφεντικάπου διοικούν τους άλλους να κρατώντας αποστάσει. Αυτό είπε στους Επισκόπους, οι οποίοι, όπως και ως  καλοί ποιμένες, πρέπει να φέρουν τον Ιησού ανάμεσα στους λαούς και να διακηρύξουν το ευαγγέλιο, έτοιμοι και πρόθυμοι για κα θυσία.

Ιδιαίτερη φροντίδα για τους περιθωριακούς

Πριν απ’ όλα ο Πάπας Φραγκίσκος  υπενθύμισε  ότι ο Επίσκοπος οφείλει να έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ενός του Καλού Ποιμένα, δηλαδή ενός Ποιμένα που «δεν ζει για τον εαυτό του»  αλλά συμπάσχει  ιδιαίτερα με εκείνους που η κοινωνία έχει βάλει στο περιθώριο, για να αισθανθούν « την προτίμηση του Κυρίου».

Άνθρωπος της προσευχής που επιμένει με τον Κύριο

Ο Επίσκοπος πρέπει πράγματι να είναι ένας άνθρωπος προσευχής που δεν πρέπει να είναι μια υποχρέωση μεταξύ των τόσων άλλων αλλά «μία ανάγκη». «Θα ήθελα να κάνω την ερώτηση σε κάθε επίσκοπο:« Πόσες ώρες την ημέρα προσεύχεσαι». Κάθε μέρα στην πραγματικότητα, ο Επίσκοπος θα πρέπει να φέρει ενώπιον του Κυρίου, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις και «να επιμένει με τον Κύριο», έχοντας το θάρρος  να "αγωνιστεί με τον Θεό για το ποίμνιό του". "Μια προσευχή χωρίς παρρησία δεν είναι προσευχή", υπογραμμίζει ο Πάπας Φραγκίσκος.

Όχι διαχειριστής μιας επιχείρησης αλλά άνθρωπος αγγελίας

Ο Επίσκοπος στη συνέχεια καλείται να είναι ένας «άνθρωπος της αγγελίας». Και δεν αναγγέλλει καθισμένος – προειδοποιεί ο Πάπας – αλλά "στο δρόμο". Επομένως ο Επίσκοπος «δεν απολαμβάνει την ευχαρίστηση», «δεν αισθάνεται σαν πρίγκιπας» αλλά «αγωνίζεται για τους άλλους»:

Ο Επίσκοπος δεν ζει στο γραφείο, σαν να ήταν  διευθυντής μιας  επιχείρησης, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων στους δρόμους του κόσμου, όπως ο Ιησούς. Φέρνει τον Κύριο εκεί που δεν είναι γνωστός, εκεί που είναι παραμορφωμένος και διώκεται. Και βγαίνοντας από τον εαυτό του, επιστρέφει στον εαυτό του.

Προσοχή στην εξουσία και την κοσμικότητα

Ο Πάπας γνωρίζει πολύ καλά ότι «η αγγελία  του Ευαγγελίου υφίσταται τους πειρασμούς της εξουσίας» και της «κοσμικότητας», ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μεταμορφωθεί  σε «ηθοποιία  και όχι σε μαρτυρία»  και να προτείνει «ένα Ευαγγέλιο χωρίς τον Ιησού εσταυρωμένο  και αναστημένο». Αγγελία σημαίνει να δώσουμε τη ζωή μας, χωρίς μέτρο, έτοιμοι να δεχτούμε ακόμη και την ολοκληρωτική θυσία του εαυτού μας.

Ο Επίσκοπος πρέπει να είναι ένας «άνθρωπος της κοινωνίας», πρέπει να έχει «το χάρισμα του μαζί» Η Εκκλησία στην πραγματικότητα χρειάζεται κοινωνούς, όχι "σολίστες έξω από τη χορωδία ή  ηγέτες προσωπικών αγώνων". Μην ξεχνάμε πως ο Ποιμένας είναι Επίσκοπος για τους πιστούς του, αλλά χριστιανός με τους πιστούς του:

Δεν πρέπει να αναζητά την είδηση για τον εαυτό τους στις εφημερίδες, δεν αναζητά τη συγκατάθεση του κόσμου, δεν ενδιαφέρεται να προστατεύσει το καλό του όνομα, αλλά αγαπά να πλέκει το εγκώμιο των άλλων. Δεν υποφέρει επειδή δεν τον θεωρούν πρωταγωνιστή. Ζει ριζωμένος στην Εκκλησιαστική του επαρχία,  απορρίπτοντας τον πειρασμό να απομακρύνεται  συχνά από το ποίμνιό του – δεν πρέπει να  είναι «Επίσκοπος του αεροδρομίου». Υπάρχουν δυστυχώς και εκείνοι που  ο λαός  αποκαλεί  "Επισκόπους του αεροδρομίου", όχι;

Ο Επίσκοπος πρέπει να αποφεύγει την αναζήτηση της προσωπικής του δόξας. Αγαπά την επικοινωνία  με το ποίμνιό του και δεν απομακρύνεται συχνά από την εκκλησιαστική του επαρχία. Δεν πρέπει να είναι περιπλανώμενος, αλλά ποιμένας του ποιμνίου  του.

Όχι στον κληρικαλισμό και τον ελιτισμό

“Να αποφεύγετε τον κληρικαλισμό”: είναι η προτροπή του Πάπα που επιστρέφει σε ένα θέμα στο οποίο συχνά έχει αναφερθεί και έχει υπογραμμίσει. Πρόκειται  για ένα «αντικανονικό τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να εννοήσει  την εξουσία της Εκκλησίας,  πολύ  κοινό σε πολυάριθμες  κοινότητες,  στις οποίες, δυστυχώς,  έχουν διαπιστωθεί  συμπεριφορές  κατάχρησης, εξουσίας, συνείδησης κλπ”. “ Το να πούμε όχι στην κατάχρηση τόσο στην εξουσία, όσο και σε κάθε μορφή κατάχρησης, σημαίνει  να πούμε  με δύναμη όχι σε κάθε μορφή κληρικαλισμού”. (από την επιστολή του προς το λαό της 20ης  του περασμένου Αυγούστου):

«Ο λαός του Θεού, για τον οποίο χειροτονηθήκατε, σας αισθάνεται ως πατέρες, όχι αφεντικά, προσεκτικούς πατέρες: κανείς να μην αισθάνεται απέναντί σας υποτέλεια.  Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, ορισμένες συμπεριφορές «ηγετισμού» φαίνεται να αυξάνουν σε διάφορα μέρη και να συνοδεύονται από κάποιες τάσεις  «ελιτισμού». Το να παρουσιαζόμαστε ως ισχυροί άνδρες, που διατηρούν αποστάσεις  από τους άλλους και μόνο διατάζουν τους άλλους,  μπορεί να φαίνεται άνετο και άκακο, αλλά δεν είναι ευαγγελικό.

Αυτή η  στάση δημιουργεί «βλάβη και συχνά μάλιστα αδιόρθωτη, μη ξεχνούμε ότι ο Χριστός  έδωσε  από αγάπη για όλους τους ανθρώπους τη ζωή του”.

Οι Επίσκοποι οφείλουν να είναι « φτωχοί από υλικά αγαθά  και πλούσιοι  σε επικοινωνία με τους άλλους”, “ποτέ σκληροί και επιθετικοί, αλλά πάντοτε ευπροσήγοροι”.

Οι οικογένειες, τα Ιεροσπουδαστήρια, οι νέοι και οι φτωχοί

Αυτές   είναι οι καταστάσεις που οι Επίσκοποι πρέπει να διατηρούν με ιδιαίτερο τρόπο μέσα στην καρδιά τους.

Δυστυχώς σήμερα οι οικογένειες τιμωρούνται από ένα πολιτισμό  της λογικής του προσωρινού.  Επομένως, πρέπει να εξασφαλίσουμε μαθήματα προετοιμασίας για το γάμο και τη συνοδεία  των νεονύμφων. Οφείλουμε επίσης να υπερασπιστούμε "τη ζωή τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος, τόσο του συλληφθέντος όσο και του ηλικιωμένου".

Όσο για τα Ιεροσπουδαστήρια,  ο Πάπας ζητά να «διευθύνονται από ανθρώπους  του Θεού», ικανούς και ώριμους, για να μπορούν να εξασφαλίζουν το προφίλ υγιών  ανθρώπων και να δίνουν την προτεραιότητα στη διάκριση για την αναγνώριση της φωνής του Θεού, μεταξύ των πολλών φωνών που αντηχούν στα αυτιά και στην καρδιά των νέων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε στη συνέχεια  στους Επισκόπους να δέχονται  τις  επιθυμίες και τις ανησυχίες των νέων στους οποίους έχει αφιερωθεί η προσεχής Σύνοδος των Επισκόπων του Οκτωβρίου: ακόμα και όταν φαίνονται  ότι έχουν «μολυνθεί» από τον καταναλωτισμό και τον ηδονισμό, δεν πρέπει να τους  βάζουμε «σε καραντίνα», αλλά να τους αναζητούμε. "Είναι το μέλλον της Εκκλησίας και της κοινωνίας: μη ξεχνάτε ότι ένας καλύτερος κόσμος εξαρτάται από αυτούς".

Τέλος  «το να αγαπούμε τους φτωχούς  σημαίνει να καταπολεμήσουμε κάθε φτώχεια, πνευματική και υλική». Με μια λέξη, πρέπει να φθάσουμε στα φτωχικά   προάστια, χωρίς να φοβόμαστε μη τυχόν και λερώσουμε  τα χέρια μας.

Υγιής ανησυχία για τα Ευαγγέλιο

Στο τέλος της ομιλίας του ο Πάς συνόψισε  με αυτά τα λόγια την ομιλία τους προς τους Επισκόπους:

Αγαπητοί αδελφοί, σας παρακαλώ, να αποφεύγετε τη  χλιαρότητα που οδηγεί  στην μετριότητα και την αδράνεια. Να προφυλάσσεστε  από την ησυχία  που  αποφεύγει τη θυσία, την ποιμαντική  βιασύνη που οδηγεί στην ανυπομονησία. Την αφθονία των αγαθών που παραμορφώνει  το Ευαγγέλιο. Μη ξεχνάτε ότι ο διάβολος εισέρχεται από τις τσέπες! Αντιθέτως σας εύχομαι,  τη μόνη ανησυχία για το Ευαγγέλιο που  δίνει  την ειρήνη.

+N

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου