Να είστε μάρτυρες της ελκυστικής δύναμης της πίστης

6

Να είστε μάρτυρες  της ελκυστικής  δύναμης της πίστης

Ξεκίνησε, σε μια ψηφιακή έκδοση, η 41η η Συνάντηση για φιλία μεταξύ των λαών, η συνήθης καλοκαιρινή εκδήλωση, είναι ανοιχτή σε τρέχουσες εκδηλώσεις που βλέπουν με τα μάτια της πίστης και οργανώνονται από την Κοινωνία και την Απελευθέρωση. Το φετινό θέμα είναι: «Χωρίς αμφιβολία, παραμένουμε κωφοί στο πανέμορφο». Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε τις ευχές του για επιτυχία στον Επίσκοπο του Ρίμινι, τον Σεβασμιότατο Francesco Lambiasi, και μέσω αυτού, σε όλους τους συμμετέχοντες. Η συνάντηση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Αυγούστου, τόσο σε ψηφιακές πλατφόρμες όσο και με την παρουσία του κοινού, στο χώρο της εκδήλωσης, η οποία φέτος θα είναι το Palacongressi di Rimini.

Ο θαυμασμός είναι η οδός της γνώσης και της πίστης
«Χωρίς να αναρωτιόμαστε παραμένουμε κωφοί στο πανέμορφο»: το θέμα της φετινής ειδικής έκδοσης, που ελήφθη από τον Εβραίο φιλόσοφο Αβραάμ Τζόσουα Χέσελ, και το οποίο ανέφερε ο π. Τζούζανι, αναφέρεται επίσης το μήνυμα που υπέγραψε ο καρδινάλιος Γραμματέας της Αγίας Έδρας Πιέτρο Παραλίν , να υπογραμμίζοντας πόσο «θαυμαστό» είναι αυτό που θέτει τη ζωή σε κίνηση, επιτρέποντάς της να ξαναρχίσει σε κάθε περίσταση, πράγματι είναι το δώρο, όπως λέει ο Πάπας, που εμποδίζει τη ζωή να είναι γκρίζα, ρουτίνα όπως συμβαίνει με την πίστη. “Η Εκκλησία επίσης – λέει ο Πάπας Φραγκίσκος – έχει ανάγκη να ανανεώσει το θαυμασμό της που είναι η κατοικία του ζωντανού Θεού, νύμφη του Κυρίου, Μητέρα που γεννά παιδιά”.
Η πανδημία μας έχει κάνει να βιώσουμε τη διάσταση του δέους που παίρνει τη μορφή συμπόνιας παρουσία της ταλαιπωρίας. Έχει ωθήσει πολλούς ημερήσιους ήρωες – γιατρούς, νοσοκόμες, δασκάλους – να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του κοροναϊού με αφοσίωση και αφοσίωση και επέτρεψε σε πολλούς να βρουν στα πρόσωπα και παρουσία μελών της οικογένειας τη δύναμη να αντιμετωπίσουν δυσφορία και κόπωση.

Η αναζήτηση του Θεού, η λαχτάρα του ανθρώπου
“Υπό αυτή την έννοια, το θέμα της επόμενης Συνάντησης αποτελεί – διαβάζει το μήνυμα – μια ισχυρή κλήση να κατέβει στα βάθη της ανθρώπινης καρδιάς μέσα από το σχοινί του θαύματος”, που είναι πραγματικά ο τρόπος να συλλάβει τα σημάδια του υψηλού, δηλαδή αυτού του Μυστηρίου που είναι η ρίζα και το θεμέλιο όλων των πραγμάτων. «Μόνο η έκπληξη ξέρει». Από την άλλη πλευρά – συνεχίζεται – εάν δεν καλλιεργηθεί ένα τέτοιο βλέμμα, “κάποιος τυφλώνεται στην ύπαρξη: κλειστός στον εαυτό του, κάποιος παραμένει ελκυστικός στο εφήμερο και σταματά να αμφισβητεί την πραγματικότητα”.
Η πανδημία οδήγησε επίσης πολλούς στο να αμφισβητήσουν την αναζήτηση της έννοιας της ζωής, του πόνου, του θανάτου, ακριβώς σε περιορισμό και φαινομενική ανικανότητα, και αυτό επιβεβαιώνει τη συνεχή δίψα που χαρακτηρίζει την καρδιά του ανθρώπου που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με μερικές απαντήσεις. “Μέσα στον εαυτό του έχει μια λαχτάρα για το άπειρο, μια απεριόριστη θλίψη, μια νοσταλγία που ικανοποιείται μόνο με μια εξίσου απεριόριστη απάντηση. Η ζωή θα ήταν παράλογη επιθυμία, αν δεν υπήρχε αυτή η απάντηση”. Μια περίπτωση τόσο δραματική όσο η πανδημία “επέτρεψε, τουλάχιστον για λίγο, έναν πιο γνήσιο τρόπο εκτίμησης της ύπαρξης, χωρίς αυτό το σύμπλεγμα περισπασμών και προκαταλήψεων που μολύνουν το μάτι, θολώνουν τα πράγματα, αδειάζουν τον θαυμασμό και μας αποσπούν από το να αναρωτιόμαστε ποιοι είμαστε”.

Η πρόκληση για τους Χριστιανούς: μάρτυρες της ομορφιάς του Θεού
Η ομορφιά συνδυάζεται επίσης με μία έκπληξη, όπως διαβάζουμε στο ο μήνυμα, είναι “μια αποφασιστική εμπειρία για την επίτευξη της αλήθειας”. Γι ‘αυτό το λόγο, το θέμα της Συνάντησης φέτος είναι μια αποφασιστική πρόκληση “για τους Χριστιανούς, που καλούνται να παρακολουθήσουν τη βαθιά έλξη που ασκεί η πίστη λόγω της ομορφιάς του: η έλξη του Ιησού, σύμφωνα με μια έκφραση αγαπητή στον Υπηρέτη του Θεού Luigi Giussani. Εδώ λοιπόν, είναι η καρδιά του μηνύματος: η πρόσκληση του Πάπα είναι «να συνεχίσουμε να μαρτυρούμε την εμπειρία της ομορφιάς του Θεού, ο οποίος έγινε σάρκα, ώστε τα μάτια μας να εκπλήσσονται βλέποντας το πρόσωπό του και τα βλέμματά μας βρίσκουν σε αυτόν το θαύμα του να ζούμε. Είναι ένα καθήκον από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, ειδικά σε αυτήν τη στενή αλλαγή της ιστορίας. Είναι ένα κάλεσμα για διαφάνεια της ομορφιάς που άλλαξε τη ζωή μας, που πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι μάρτυρες της αγάπης που σώζει, ειδικά προς εκείνους που τώρα υποφέρουν περισσότερο “.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου