Να είμαστε διαφανείς

Να  είμαστε διαφανείς

Διαφανές λέγεται ένα αντικείμενο που επιτρέπει να βλέπει κανείς με διαύγεια αυτό που βρίσκεται πίσω από αυτό. Το να είναι ο  άνθρωπος διαφανής σημαίνει  να ζει όχι για προσωπικό  του συμφέρον  αλλά για εκείνο  των άλλων.

Συχνά σκέπτεται κανείς ότι ταπεινοσύνη σημαίνει  να μένει κατά μέρος. Ενώ αντιθέτως σημαίνει ακριβώς το αντίθετο, σημαίνει να είσαι  στο κέντρο για να φαίνεται η ζωή που υπάρχει σε σένα. Όποιος ζει  για τον εαυτό του στην πραγματικότητα δεν ζει.

Όποιος είναι διαφανής, δεν  εκθέσει σε θέαμα τον εαυτόν του, αλλά κάνει να φαίνεται ο άλλος του οποίου και αναλαμβάνει  το όνομα και την ποιότητα. Το να εκμηδενιστείς για τον άλλο , γίνεται το ίδιο το είναι σου. Αυτή είναι η αληθινή ταπεινότητα  που σε κάνει να αποκτήσεις  το μεγαλείο Εκείνου  που αποκαλύπτεται μέσα από σένα.

Η λάμπα, το σύμβολο το πιο αντιπροσωπευτικό  αυτής της αλήθειας, για να ζήσεις την ταπεινότητα , για να εξαφανιστείς από τα μάτια των άλλων, δεν χρειάζεται  να  μπει κατά μέρος, αλλά τοποθετείται  στο κέντρο του δωματίου, όχι για να την θαυμάσουμε , αλλά για να δώσει όσο  το δυνατό περισσότερο. Όποιος εισέρχεται στο δωμάτιο,  δεν επαινεί την λάμπα , ούτε θα καθίσει να την θαυμάσει, αλλά απολαμβάνει  το φως  που η λάμπα μεταδίδει. « θα δούνε τα καλά σας έργα και  θα δοξάσουν τον Πατέρα που είναι στους ουρανούς».

Είναι σαφές  ότι όλοι οι έπαινοι  που αποδίδονται στο φως,  άμεσα αποδίδονται  και στη λάμπα.  Τομεγαλείομου  συνίσταταιακριβώςστημικρότητάμου.   Η μέγιστη  παρουσία μου  βρίσκεται ακριβώς    στην  ολοκληρωτική «απουσία του εγώ μου», απουσία που είναι ταυτόχρονα παρουσία της αγάπης. « Το να απαρνηθούμε τον εαυτό μας» από αγάπη, είναι  ένας αληθινός τρόπος να μιμηθούμε τον Ιησού, είναι ένας τρόπος να του χώρο στον εαυτό μας, τόσο όσος απαιτείται για να αποκτήσουμε την  ίδια εμπειρία του Αποστόλου Παύλου: «δεν είμαι πια εγώ που ζω αλλά ο Ιησούς που ζει σε μένα». 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου