Να εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία για την αποφυγή περαιτέρω πόνου
Στο μήνυμα των επισκόπων της Κεντρικής Αφρικής με την ευκαιρία του Corpus Domini, υπενθυμίζεται ότι «η συμφιλίωση συχνά θυσιάζεται στο βωμό των εγωιστικών συμφερόντων». Οι ιεράρχες ζητούν από την κυβέρνηση να διακόψει τη συνεργασία με την πολιτοφυλακή που υποστηρίζει τη βία και να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του Χαρτούμ.
Σαφές και άμεσο είναι το μήνυμα των επισκόπων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία του Corpus Domini. Μια ειλικρινή ανάλυση για την κατάσταση της χώρας η οποία συνεχίζει να πλήττεται από βιαιότητες και όπου δεν τηρήθηκε η ειρηνευ τική συμφωνία του Χαρτούμ, η οποία υπεγράφη τον Φεβρουάριο, από την κυβέρνηση και 14 ένοπλες ομάδες που ελέγχουν την πλειοψηφία της επικράτειας. Μια συμφωνία, γράφουν οι επίσκοποι, «που θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την ανακούφιση των δεινών του λαού της Κεντρικής Αφρικής».
Προσοχή στην πολιτοφυλακή των «Les Requins»
Ανατρέχοντας στην ιστορία της χώρας, η οποία κατά το παρελθόν έχει σημαδευτεί από δεσμούς μεταξύ κυβέρνησης και πολιτοφυλάκων, οι επίσκοποι αναρωτιούνται σήμερα, ποια σχέση θα μπορούσε να υπάρξει με τους «Les Requins», που δημιουργήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο και πιθανότατα έχουν σχέση με την κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να υπάρξει – γράφουν – σταθερή και διαρκής ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, αποκατάσταση και συμφιλίωση». Το κείμενο περιέχει επίσης μια ισχυρή καταγγελία για τις ξένες εταιρίες που εκμεταλλεύονται τους πόρους της χώρας χωρίς κανένα θετικό αντίκτυπο υπέρ του τοπικού πληθυσμού καθώς και μια πρόσκληση προς την κυβέρνηση να «εγγυηθεί την ελευθερία έκφρασης» ευνοώντας τις ειρηνευτικές διαδηλώσεις.
Να έχουμε το θάρρος της ειρήνης
Στο Vatican News, ο δον Mathieu Bondobo, εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Nostra Signora dell’ Immacolata Concezione στο Μπανγκουί, σχολιάζει το μήνυμα των επισκόπων υπενθυμίζοντας το θάρρος που ζήτησε ο Φραγκίσκος για να συνεχίσουμε την πορεία της συμφιλίωσης της χώρας:
Απ. – Η πτυχή που με εντυπωσίασε είναι το γεγονός ότι οι επίσκοποι της Κεντρικής Αφρικής δεν παραλείπουν ποτέ να βοηθούν τις προσπάθειες για την ειρήνευση. Εδώ και πολλά χρόνια επιδιώκουμε την ειρήνευση της Κεντρικής Αφρικής και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι επίσκοποι διατυπώνουν συγκεκριμένες προτάσεις, αγγίζουν τα σημερινά προβλήματα της χώρας, και κυρίως εκφράζονται σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών που υπεγράφη στο Χαρτούμ του Σουδάν. Για την ώρα πρόκειται για το πιο σημαντικό έγγραφο για την Κεντρική Αφρική, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι εκείνες οι ομάδες που υπέγραψαν δεν σέβονται το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας. Συνεχίζουν να υπάρχουν άτομα που πεθαίνουν, που υποφέρουν και έτσι οι επίσκοποι πήραν τον λόγο για να καταγγείλουν αυτό το γεγονός και να υπενθυμίζουν σε όλους τη δέσμευση αυτή, επειδή ο λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ και αν δεν κάνουμε κάτι, κανείς δεν θα μας πάρει στα σοβαρά.
Οι επίσκοποι λένε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν συμμαχίες μεταξύ κυβέρνησης και πολιτοφυλακής. Σήμερα, αυτή η σχέση εξακολουθεί να υφίσταται; Και τι πρέπει να κάνουμε για να την ξεπεράσουμε και να φτάσουμε σε μια σταθερή ειρήνη χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη, αποκατάσταση και συμφιλίωση…
Απ. – Εδώ στο Μπανγκουί, αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μια νέα ομάδα που ονομάζεται «Les Requins» και αυτή η ομάδα φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην κυβέρνηση. Οι επίσκοποι το κατήγγειλαν και αυτό… Υπάρχουν ομάδες που γεννιούνται και που ταυτίζονται με το κράτος. Αυτό το κίνημα που γεννήθηκε είναι ένα βίαιο κίνημα. Απειλούν και αυτό δεν μπορεί να συμβάλει για ένα κλίμα δημοκρατικό και ειρηνικό στη χώρα. Γι αυτό οι επίσκοποι είπαν ότι πρέπει να ενεργήσουμε το συντομότερο δυνατόν, επειδή η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι ήδη εύθραυστη. Επομένως αυτή η ομάδα που απειλεί τους ανθρώπους δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση της ειρήνης. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση να ακούσει αυτό το μήνυμα των επισκόπων.
Σε αυτό το μήνυμα γίνεται αναφορά για τις ξένες εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους πόρους της χώρας χωρίς να δίνουν δουλειά στους ντόπιους
Απ. – Πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα, η χώρα αναζητά τρόπους ανάπτυξης και επομένως είναι σωστό να υπάρχει αυτή η ανοιχτή στάση προς τις διεθνείς εταιρείες, αλλά συγκεκριμένα εκμεταλλεύονται όχι μόνο τα πλούτη αλλά και τη φύση. Δεν σέβονται το πλαίσιο της εργασίας τους, προχωρούν πέρα από αυτό. Ακόμη και ο άμαχος πληθυσμός στην περιοχή όπου εργάζονται, υποφέρει επειδή δεν υπάρχει βοήθεια από μέρους τους. Οι επίσκοποι άγγιξαν αυτό το σημείο επειδή έτσι δεν θα οδηγηθούμε ποτέ σε μια ανάπτυξη. Πρόκειται για εκμετάλλευση. Όταν υπογράφεται μια συμφωνία, ο Πάπας το ανέφερε πρόσφατα, όλοι πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της χώρας σεβόμενοι τη φύση. Πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν σέβονται τη φύση και επομένως δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό να συμβαίνει, σε διαφορετική περίπτωση είναι καλύτερα να θέσουμε ένα τέλος σε αυτή τη συμφωνία αφού η φύση θα καταστραφεί και η χώρα θα υποφέρει ακόμη περισσότερο.
Υπάρχει ένα κάλεσμα ως Εκκλησία σε ένα είδος μεταστροφής της καρδιάς γιατί πρέπει να σπάσουμε τα τείχη του μίσους, της διαίρεσης, μέσω της αγάπης του Ιησού και να ξεπεράσουμε τις πληγές του παρελθόντος για να ανοικοδομήσουμε μια χριστιανική ταυτότητα όλο και περισσότερο ριζωμένη στην αγάπη του Θεού…
Απ. – Αυτό είναι υπέροχο γιατί οι επίσκοποι μίλησαν επίσης για τα 125 χρόνια από τον ευαγγελισμό. Οι επίσκοποι καλούν στην ελπίδα, διότι στη ζωή του Κυρίου μας υπήρξαν βάσανα, αλλά όχι μόνο βάσανα. Εκείνος κέρδισε τον κόσμο, νίκησε τον θάνατο. Επομένως, πρέπει να έχουμε αυτή την ελπίδα. Πρέπει να πάρουμε θάρρος! Ο Άγιος Πατέρας, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας, είπε ότι χρειάζεται θάρρος για να προχωρήσουμε και να γίνουμε τεχνίτες της ειρήνης, πρέπει να δώσουμε μαρτυρία για την πίστη μας.