«Να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που προκλήθηκαν από την έλλειψη κατανόησης», μεταξύ εβραίων και χριστιανών

«Να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που προκλήθηκαν από την έλλειψη κατανόησης», μεταξύ εβραίων και χριστιανών

Στον πρόλογο του βιβλίου « Η Αγία Γραφή της Φιλίας”, ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει ότι  “έχουμε στους ώμους μας  δέκα εννέα αιώνες  αντισημιτισμού εκ μέρους των χριστιανών  και  μερικές δεκαετίες  διαλόγου  είναι λίγες μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα”. "’όμως σ’ αυτούς τους τελευταίους καιρούς  πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και άλλα προβλέπεται να αλλάζουν”

"Για τον Εβραίο όσο για τον Χριστιανό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αγάπη για τον Θεό και για τον πλησίον συνοψίζει όλες τις εντολές". "Οι Εβραίοι και οι χριστιανοί πρέπει να αισθάνονται αδελφοί και αδελφές, ενωμένοι από τον ίδιο Θεό και από μια πλούσια κοινή πνευματική κληρονομιά, πάνω στην οποία θα βασιστούν και θα συνεχίσουν να χτίζουν το μέλλον". Αυτό είναι που έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος στον πρόλογο του βιβλίου «Η Γραφή της Φιλίας. Τα ίχνη του Τορά / Πεντατεύχου σχολίασαν οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί ". Ο τόμος, που εκδόθηκε από τον Marco Morselli Cassuto και  τον  Giulio Michelini (Cinisello Balsamo, Edizioni San Paolo, 2019), θα κυκλοφορήσει στις 18 Ιανουαρίου. Στον πρόλογο, που δημοσιεύτηκε χθες  από τον L'Osservatore Romano, ο Πάπας τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για τον διάλογο «δεν είναι μόνο να μιλάμε και να συζητάμε  αλλά συνειδητοποιούμε ότι πρέπει και να συνεργαζόμαστε » "Ο κοινός στόχος μας πρέπει να είναι ότι οφείλουμε να είμαστε  μάρτυρες της αγάπης του Πατέρα σε όλο τον κόσμο".

Να επανορθώσουμε τις ζημιές που προκλήθηκαν από παρεξηγήσεις μας

"Γνωρίζω καλά – παρατηρεί ο Πάπας – ότι έχουμε πίσω μας δεκαεννέα αιώνες χριστιανικού αντισημιτισμού και ότι λίγες δεκαετίες διαλόγου είναι πολύ λίγες σε σύγκριση με όσα προηγήθηκαν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πολλά άλλαξαν και άλλα θα αλλάξουν ". "Πρέπει να εργαστούμε πιο έντονα – γράφει ο Πάπας – να ζητήσουμε συγχώρεση και να αποκαταστήσουμε τις ζημίες που προκλήθηκαν από παρεξήγηση. Οι αξίες, οι παραδόσεις, οι μεγάλες ιδέες που αναγνωρίζουν ο Ιουδαϊσμός και ο Χριστιανισμό πρέπει να τοποθετηθούν στην υπηρεσία της ανθρωπότητας χωρίς να ξεχνάμε ποτέ την ιερότητα και την αυθεντικότητα της φιλίας. Η Βίβλος μας κάνει να κατανοήσουμε το απαραβίαστο αυτών των αξιών, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για εποικοδομητικό ο διάλογος ".

Μελέτη του Τορά

"Είναι ζωτικής σημασίας για τους Χριστιανούς – διαβάζει κανείς στον πρόλογο – να ανακαλύψουν και να προωθήσουν τη γνώση της εβραϊκής παράδοσης για να κατανοήσουν πιο αυθεντικά τον εαυτό τους. Η μελέτη του Τορά αποτελεί επίσης μέρος αυτής της θεμελιώδους δέσμευσης. Θέλω, λοιπόν, να αναθέσει την πορεία της αναζήτησης  σας  ψάχνοντας στα λόγια της επίκλησης που κάθε πιστός εβραίος καθημερινά απαγγέλλει στο τέλος της προσευχής  του 'amidah: Ότι οι πόρτες του Τορά, της σοφίας, την  νόησης και της γνώσης, οι πόρτες της τροφής  και της διατροφής, τις πόρτες της ζωής, της χάρης, της αγάπης και του ελέους και της  αποδοχής ικανοποίησης, να είναι ανοικτές μπροστά σου".

+N

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου