Να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση της βίας

Να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση της βίας

«Η Αγία Έδρα – διαβάζουμε σε ένα ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας Βατικανού – παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ, ιερή πόλη των χριστιανών, των εβραίων και των μουσουλμάνων ολόκληρου του κόσμου». Εκφράζοντας «τη λύπη του για τις συγκρούσεις των οποίων ο καρπός των τελευταίων ημερών ήταν θύματα –  συνεχίζει το ανακοινωθέν –  ο  Άγιος Πατέρας ανανεώνει την έκκλησή του για σοφία και σύνεση από όλους και ανυψώνει ένθερμες προσευχές ώστε οι υπεύθυνοι των Εθνών, σε αυτή την ιδιαίτερης βαρύτητας στιγμή, να δεσμευτούν ώστε να αποτραπεί μια νέα συσπείρωση βίας, ανταποκρινόμενοι, με λόγια και έργα, στην έντονη επιθυμία για ειρήνη, δικαιοσύνη και ασφάλεια των πληθυσμών αυτής της βασανισμένης γης».

«Οι ανησυχίες για τις προοπτικές ειρήνης στην περιοχή –  υπογραμμίζει το ανακοινωθέν της Αγίας Έδρας – είναι το θέμα αυτών των ημερών των διαφόρων πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων των συνεδριάσεων που συγκαλούνται επειγόντως από τον Αραβικό Σύνδεσμο και από τον Οργανισμό για την Ισλαμική Συνεργασία». Η Αγία Έδρα, διαβάζουμε επίσης, «είναι ευαίσθητη γι αυτές τις ανησυχίες και υπενθυμίζοντας τα εγκάρδια λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, επαναλαμβάνει την γνωστή θέση της για τον μοναδικό χαρακτήρα της Ιερής Πόλης και την αναγκαιότητα σεβασμού του status quo, σύμφωνα με τα ψηφίσματα της Διεθνής Κοινότητας και τα επανειλημμένα αιτήματα των Ιεραρχιών των Εκκλησιών και των χριστιανικών κοινοτήτων των Αγίων Τόπων». Ταυτόχρονα, καταλήγει το ανακοινωθέν, «επαναλαμβάνει την πεποίθησή της ότι μόνο μια λύση μέσω των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων μπορεί να οδηγήσει σε μια σταθερή και διαρκή ειρήνη και να εξασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κρατών εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων».

Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις στα παλαιστινιακά εδάφη δεν σταματούν, μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των Η.Π.Α. Donald Trump για την αναγνώριση τη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σύμφωνα με τοπικές παλαιστινιακές πηγές, οι νεκροί είναι 4 και 1.250 οι τραυματίες αυτών των ημερών, μετά από τις βίαιες συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Η διαμαρτυρία έχει επεκταθεί και στο Λίβανο. Σήμερα το πρωί, αναφέρει το πρακτορείο Ansa, οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου πυροδότησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το διαμαρτυρόμενο πλήθος έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυττό.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου