Να ακούμε το κάλεσμα του Κυρίου

Να ακούμε το κάλεσμα του Κυρίου

«Είναι όμορφο και αποτελεί μεγάλη χάρη να είμαστε εξ ολοκλήρου και για πάντα αφιερωμένοι στο Θεό και στην υπηρεσία των αδελφών»: αυτό γράφει ο Πάπας στο μήνυμά του για την 55η Παγκόσμια Ημέρα για τις Κλήσεις, 22 Απριλίου 2018. Στο επίκεντρο της ζωής μας, υπάρχει ένα χαρούμενο κάλεσμα που μας απευθύνει ο Θεός, υπογραμμίζει ο Φραγκίσκος, ο οποίος επαναλαμβάνει: «δεν βυθιζόμαστε μέσα σε κάθε περίπτωση, ούτε παρασυρόμαστε από μια σειρά διαταραγμένων γεγονότων, αλλά αντιθέτως, η ζωή μας και η παρουσία μας μέσα στον κόσμο αποτελούν καρπό μια θείας κλήσης!».

Ακούμε, διακρίνουμε, βιώνουμε το κάλεσμα του Κυρίου: αυτές είναι οι τρεις περιπτώσεις που, στο μήνυμα του, ο Πάπας τις θεωρεί απαραίτητες για να ανακαλύψουμε αυτό που ο Θεός επιθυμεί από τον καθένα από εμάς. Να ακούμε επειδή ο Θεός ακούγεται με διακριτικό τρόπο, χωρίς να επιβάλλεται και «μπορεί να συμβεί η φωνή του να ασφυκτιά από όλα αυτά που καταλαμβάνουν το μυαλό και την καρδιά μας.

«Δεν θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε το ειδικό και προσωπικό κάλεσμα που ο Θεός σκέφτηκε, γράφει ο Φραγκίσκος, αν παραμένουμε κλεισμένοι στους εαυτούς μας, στις συνήθειές μας και στην απάθεια εκείνων που καταναλώνουν τη ζωή τους στο στενό κύκλο του εγώ τους, χάνοντας την ευκαιρία να κάνουν σπουδαία όνειρα και να γίνουν πρωταγωνιστές αυτής της μοναδικής και αυθεντικής ιστορίας, που ο Θεός επιθυμεί να γράψει μαζί μας».

Για να ανακαλύψουμε τη δική μας κλήση, χρειαζόμαστε την πνευματική διάκριση, να αρχίσουμε δηλαδή, ένα διάλογο με τον Κύριο. Χρειαζόμαστε τόσο πολύ, διαβάζουμε μέσα στο μήνυμα: «να ανακαλύψουμε, στη σχέση μας με τον Κύριο, τους τόπους, τα εργαλεία και τις καταστάσεις μέσα από τα οποία Εκείνος μας  καλεί. Κάθε χριστιανός θα έπρεπε να είναι σε θέση να αναπτύξει την ικανότητα να «διαβάζει» τη ζωή και να κατανοεί πού και γιατί ο Κύριος τον καλεί να είναι συνεχιστής της αποστολής του».

Τέλος η έκκληση να ζήσουμε έντονα το παρόν και να μην αναβάλουμε την απάντηση: «Η χαρά του Ευαγγελίου, προειδοποιεί ο Πάπας, δεν μπορεί να περιμένει τη βραδύτητά μας και την τεμπελιά μας. Δεν μας επηρεάζει εάν παραμένουμε κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο, ούτε πραγματοποιείται σε εμάς εάν δεν αναλάβουμε σήμερα κιόλας, το ρίσκο της επιλογής μας. Η κλήση είναι σήμερα!».

Καθένας από εμάς καλείται, σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεται η ζωή του, να γίνει μάρτυρας του Κυρίου εδώ και τώρα, αλλά ο Πάπας υπογραμμίζει, ότι ο Κύριος συνεχίζει να μας καλεί σε «μια σχέση ιδιαίτερης εγγύτητας, στην άμεση υπηρεσία του». Και καταλήγει: «Δεν πρέπει να φοβόμαστε! Είναι όμορφο και αποτελεί σπουδαία χάρη, να είμαστε εντελώς και για πάντα αφιερωμένοι στο Θεό και στην υπηρεσία των αδελφών».

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 3 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου