Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ

8 Απριλίου 2024

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (4, 24-30)

Και τους είπε: “Αλήθεια σας λέω: κανένας προφήτης δεν είναι δεκτός στην πατρίδα του. Αλήθεια, ακόμα, σας λέω: υπήρχαν πολλές χήρες στον Ισραήλ, την εποχή του Ηλία, όταν έκλεισε ο ουρανός για τρία χρόνια κι έξι μήνες, τότε που έπεσε μεγάλη πείνα πάνω σ’ όλη τη γη. Κι όμως, σε καμιά απ’ αυτές δε στάλθηκε ο Ηλίας, παρά σε μια γυναίκα χήρα στα Σάρεπτα της Σιδωνίας. Και πολλοί λεπροί υπήρχαν στον Ισραήλ, στα χρόνια του προφήτη Ελισαίου, αλλά κανένας τους δεν καθαρίσθηκε εκτός απ’το Ναϊμάν το Σύρο”.

Ακούγοντας αυτά, όλοι στη συναγωγή εξοργίσθηκαν και σηκώθηκαν και τον έβγαλαν έξω απ’ την πόλη. Τον έφεραν ως την άκρη του βουνού, πάνω στο οποίο ήταν κτισμένη η πόλη τους, με σκοπό να τον ρίξουν στον γκρεμό. Αλλά ο Ιησούς πέρασε από ανάμεσά τους κι έφυγε.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (don Luigi Maria Epicoco)

«Κανένας προφήτης δεν είναι δεκτός στην πατρίδα του», λέει ο Ιησούς στο σημερινό Ευαγγέλιο, δείχνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Θεός συχνά μπορεί πιο εύκολα να δώσει χάρη σε εκείνους που είναι μακριά παρά σε εκείνους που είναι κοντά, επειδή πολλές φορές οι κοντινοί δεν έχουν πλέον εκείνο το βλέμμα για να αντιληφθούν τι κάνει ο Κύριος και ζουν στο ψέμα πως έχουν ήδη καταλάβει τα πάντα.

Ένα από τα αληθινά χαρακτηριστικά της πνευματικής ζωής είναι να μην νιώθουμε ποτέ σαν ένα άτομο που έφτασε, ποτέ να μην πέφτουμε στην υπεροψία εκείνων που είναι πεπεισμένοι ότι κρατούν τον Θεό στα χέρια τους και ότι έχουν βρει ίσως τη σωστή τεχνική για να τον κάνουν να κάνει τα πράγματα που θέλουμε.

Εκείνος που πραγματικά  προσεύχεται συνειδητοποιεί τη μεγάλη δυσαναλογία που υπάρχει μεταξύ εκείνου και του Θεού και ακριβώς γι’ αυτό διατηρεί μια απλή και ταπεινή καρδιά. Και όπου υπάρχει ταπείνωση, ο Θεός μπορεί να επιτύχει το αδύνατο, όπως ακριβώς συμβαίνει στον Ηλία όταν, σε καιρό πείνας, συναντά μια φτωχή χήρα με ένα παιδί και της ζητά φαγητό. Αυτή η γυναίκα μετά βίας είχε φαγητό για μια μέρα, αλλά είχε την ταπεινοφροσύνη να εμπιστευτεί τον λόγο του άνδρα και να παραδώσει τα πάντα στην Πρόνοια του Θεού, και έτσι για μέρες όλοι είχαν να φάνε.

Το ίδιο ισχύει και για τον λεπρό Ναϊμάν τον Σύρο, ο οποίος είχε πάει με όλα του τα άλογα και τα δώρα για να απαιτήσει ανάρρωση από την ασθένειά του, αλλά όταν ο Ελισσαίος του ζήτησε να βγάλει τα πάντα και να βυθιστεί ταπεινά στα νερά του Ιορδάνη, αυτός ο άνθρωπος θεραπεύτηκε αμέσως.

Η υπεροψία και η απαίτηση προς τον Θεό έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ η ταπεινοφροσύνη παίρνει τα πάντα από τον Θεό. Στο σημερινό Ευαγγέλιο, ο Ιησούς περιβάλλεται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία επιθυμία να είναι ταπεινοί και που ισχυρίζονται ότι έχουν κατανοήσει τον Θεό καλύτερα από αυτόν, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο Υιός του, και έτσι αντί να μπορεί να κάνει θαύματα, προκαλεί μόνο μεγάλο θυμό.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Σ’ εσένα, Κύριε, ήλπισα,

ας μην ντροπιαστώ ποτέ μου.

Γίνε για μένα βράχος υπεράσπισης*

κι οχυρωμένος οίκος για να με σώσεις,

επειδή εσύ είσαι κραταίωμά μου*

και καταφύγιό μου.

Επειδή εσύ, Κύριε, είσαι η προσδοκία μου,*

Κύριε, είσαι η ελπίδα μου από τη νεότητά μου.

Επάνω σου στηρίχτηκα από τα μητρικά τα σπλάχνα,†

από την κοιλία της μητέρας μου είσαι ο προστάτης μου,*

σ’ εσένα διαρκώς η εξύμνησή μου.

Έγινα για πολλούς θαυμαστό σημείο,*

κι εσύ κραταιός βοηθός μου.

Το στόμα μου ας πλημμυρίσει από τον αίνο σου,*

από τη μεγαλοπρέπειά σου όλη την ημέρα.

Μη με απορρίψεις τον καιρό των γηρατειών μου,*

όταν εκλείψει η δύναμή μου, μη μ’ εγκαταλείψεις.

Θεέ, μην απομακρυνθείς από μένα.*

Θεέ μου, σπεύσε σε βοήθειά μου.

Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

28η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

28η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 130 [129], 3-4) Αν Κύριε, ανομίες παρατηρείς, ποιος, Κύριε, θ’ αντέξει; Αλλά