Μοιραζόμαστε τη θεμελιώδη εμπειρία στη χάρη του Θεού
«Όλοι μας οι Χριστιανοί περάσαμε μέσα από τα νερά του Βαπτίσματος».
Αυτό δήλωσε ο Άγος Πατέρας, κατά τη διάρκεια της ομιλία του στη Βασιλική του Αγίου Παύλου έξω από τα τείχη, με την ευκαιρία της εορτής της μεταστροφής του «Απόστολος των Εθνών
Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την Ακολουθία του Β’ Εσπερινού της γιορτής και της λήξης της εβδομάδας προσευχών για την ενότητα των Χριστιανών.
Το θέμα για το οκταήμερο δεήσεων για την ενότητα των Χριστιανών ήταν: «Ισχυρό είναι το χέρι σου, Κύριε». Ο Ποντίφικας κατά την ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:
«Όταν λέμε ότι αναγνωρίζουμε το βάπτισμα των Χριστιανών άλλων παραδόσεων, ομολογούμε ότι και αυτοί έλαβαν τη συγχώρεση του Κυρίου και τη χάρη που λειτουργεί μέσα τους. Και χαιρετίζουμε τη λατρεία τους ως μια αυθεντική έκφραση επαίνου για αυτό που κάνει ο Θεός. Επιθυμούμε λοιπόν να προσευχηθούμε μαζί, ενώνοντας ακόμη περισσότερο τις καρδιές και τις φωνές μας. Και ακόμη και όταν οι αποκλίσεις μάς χωρίζουν, αναγνωρίζουμε ότι ανήκουμε στον λαό των λυτρωμένων, στην ίδια οικογένεια αδελφών και αδελφών που αγαπά ο ένας Θεός Πατέρας.
Η ιστορία του Μωυσή είναι η ιστορία όλων των χριστιανών
Ανατρέποντας την ιστορία του Μωυσή σύμφωνα με την ανάγνωση που ελήφθη από το βιβλίο της Εξόδου και διακηρύχθηκε κατά τη διάρκεια της γιορτής, ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε την ερμηνεία του Αγίου Αυγουστίνου:
Ο Άγιος Αυγουστίνος ερμηνεύει την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω της οποίας ο εκλεκτός λαός του Θεού είδε τη σωτηρία του Θεού, ως σύμβολο του της πηγής της σωτηρίας των ανθρώπων που είναι το αίμα του Ιησού Χριστού, πηγής σωτηρίας. Όλοι οι Χριστιανοί έχουμε περάσει από τα νερά του Βαπτίσματος και η χάρη που λάβαμε έχει καταστρέψει τους εχθρούς μας, την αμαρτία και το θάνατο.
Σε αυτή την ευρύτερη προοπτική, ότι η ατομική ιστορία του ύμνου ψέλνεται από τους Ισραηλίτες, «η δύναμη μου και το θάρρος μου είναι ο Κύριος, και αυτός είναι η σωτηρία μου» (Eξ. 15,2), «γίνεται το άσμα της σωτηρίας του λαού» .
Πράγματι, ο Πάπας Φραγκίσκος τονίζει:
Όποιος ψέλνει το άσμα αυτό συνειδητοποιεί ότι δεν είναι μόνος του στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά να περιβάλλεται από τους αδελφούς και τις αδελφές που έχουν λάβει την ίδια χάρη και ψέλνουν τον ίδιο ψαλμό.
Ο Άγιος Παύλος, εμπειρία χάριτος και κοινωνίας
Ακόμη και ο άγιος Παύλος, ο συνέχισε ο Πάπας στην ομιλία του, είχε μια "ισχυρή εμπειρία" της χάριτος του Θεού και της κοινωνίας με τους άλλους αδελφούς:
Η χάρη του Θεού τον οδήγησε επίσης να αναζητήσει την κοινωνία με άλλους χριστιανούς, αμέσως, πρώτα στη Δαμασκό και στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ (πρβλ. Πράξεις 9: 19,26-27). Αυτή είναι η εμπειρία όλων των πιστών. Καθώς ωριμάζουμε στην πνευματική ζωή, καταλαβαίνουμε όλο και περισσότερο ότι η χάρη μας συναντά μαζί με τους άλλους αδελφούς και πρέπει να την μοιραζόμαστε με αυτούς. Είναι μια εμπειρία που επίσης βιώνουν οι διάφορες χριστιανικές ομολογίες: «Τον τελευταίο αιώνα – είπε ο Πάπας – τελικά έχουμε συνειδητοποιήσει ότι συναντιόμαστε στις όχθες της Ερυθράς Θάλασσας.»
Με τη χάρη του Βαπτίσματος η πορεία μέσα στην έρημο.
Προεκτείνοντας αυτόν τον παραλληλισμό μεταξύ της ιστορίας του Μωυσή και των Χριστιανών, ο Πάπας εντοπίζει την κοινή εμπειρία μεταξύ των επιλεγμένων ανθρώπων και των χριστιανών:
Και οι σημερινοί χριστιανοί αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην πορεία τους και συναντούν πνευματικές ερήμους, που δυσκολεύουν την ελπίδα και χαρά. Στο δρόμο υπάρχουν και τόσα εμπόδια, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή: πόσοι αδελφοί σήμερα υποφέρουν από δίωξη για το όνομα του Ιησού! Όταν το αίμα τους χύνεται, ακόμα κι αν ανήκουν σε διαφορετικές εξομολογήσεις, γίνονται μάρτυρες πίστης, μάρτυρες, ενωμένοι με τον δεσμό της χάρης του Βαπτίσματος. βαπτιστικής χάριτος. Ακόμα, μαζί με φίλους άλλων θρησκευτικών παραδόσεων, Ancora, οι χριστιανοί σήμερα αντιμετωπίζουν προκλήσεις που καταστρέφουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Να διαφυλάξουμε τη μνήμη των έργων του Θεού.
Πόλεμοι φτώχεια, εκμετάλλευση ανθρωπίνων υπάρξεων Guerre, νέες μορφές σκλαβιάς και διακρίσεις είναι «προκλήσεις που μειώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”. Όμως όπως οι ισραηλίτες στην έξοδο, οι Χριστιανοί καλούνται να διαφυλάξουν όλοι μαζί τη μνήμη των έργων του Θεού που ο Θεός έκανε γι’ αυτούς. Οφείλουμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να αντιμετωπίσουμε, οπλισμένοι μόνο με τη χάρη του Θεού και το Ευαγγέλιο του Χριστού, κάθε πρόκληση με θάρρος και ελπίδα.
Μαζί ευχαριστήσαμε τον Θεό γι’ αυτό που έκανε στη ζωή μας και στις κοινότητές μας. Ας παρουσιάσουμε τώρα τις ανάγκες μας και τον κόσμο, εμπιστευόμενοι ότι Εκείνος, με την πιστή αγάπη του , θα συνεχίσει να σώζει και να συνοδεύει τον λαό του στο ταξίδι του.
Κοινή ευλογία
Στο τέλος της γιορτής, ο Πάπας προσκάλεσε έναν λουθηριανό πάστορα στο Ιερό ζητώντας του να ευλογήσει τη Σύναξη μαζί του, και είπε::
Ο αδελφός μας, ο λουθηριανός πάστορας στη Ρώμη, μετατίθεται μετά από 10 χρόνια που εργάστηκε στη Ρώμη, να αναλάβει άλλη αποστολή στο Αμβούργο και του ζητώ να έρθει και να δώσει σε όλους μας την ευλογία του. Ας συμμεριστούμε τη βασική εμπειρία της χάρης του Θεού.
+Ν