ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ

ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ

Η πίστη στην ανάσταση των νεκρών ήταν  από μιας αρχής ουσιαστικό στοιχείο της χριστιανικής πίστεως. Διαβάζουμε στην πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους: « Πως μερικοί  ανάμεσα σας ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ανάσταση νεκρών; Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται, τότε ούτε ο Χριστός αναστήθηκε. Και αν ο χριστός δεν αναστήθηκε , τότε το κήρυγμα μας είναι χωρίς νόημα , μάταιη είναι η πίστη σας …. Η αλήθεια όμως είναι πως ο Χριστός αναστήθηκε, κάνοντας την αρχή για την ανάσταση όλων των νεκρών».

Ο Ιησούς συνδέει την πίστη στην ανάσταση με το δικό Του πρόσωπο. « Εγώ είμαι η Ανάσταση και η ζωή» (Ιωάν. 11,25). Ο ίδιος ο Ιησούς την τελευταία ημέρα θα αναστήσει όσους θα έχουν πιστέψει σ’ Αυτόν και θα έχουν τραφεί με το Πανάγιο Σώμα  και Αίμα Του. Ήδη  από τώρα δίνει τη ζωή σε ορισμένους νεκρούς, αναγγέλλοντας τη δική του Ανάσταση, η οποία όμως θα έχει άλλη μορφή.

Το να είναι κανείς μάρτυρας του Ιησού σημαίνει «ότι είναι μάρτυρας της Αναστάσεως»  (Πραξ. 1, 22 ), «ότι έφαγε και ήπιε μαζί Του μετά την Ανάστασή Του από τους νεκρούς» Η χριστιανική ελπίδα   είναι σημαδεμένη από τις συναντήσεις με τον Αναστημένο Χριστό. Θα αναστηθούμε όπως Αυτός, μαζί μ’ Αυτόν και διαμέσου Αυτού.

Αλλά συχνά διερωτάται κανείς  με ποιό τρόπο θα πραγματοποιηθεί αυτή η ανάστασή μας; Η απάντηση είναι πως  Ο Χριστός αναστήθηκε  με το ίδιο του το σώμα:         «Κοιτάξτε τα χέρια  μου και τα πόδια να δείτε ότι εγώ είμαι». (Λουκ. 24,39). Αλλά δεν επανήλθε σε μια επίγεια ζωή. Έτσι  και στο όνομα του Ιησού « όλοι θα αναστηθούν με το δικό τους σώμα , που έχουν τώρα», σε σώμα όμως πνευματικό» ( Α΄ Κορινθ. 15,44). 

Αλλά θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει καλά πως ξαναζωντανεύουν οι νεκροί; Με ποιο σώμα έρχονται ξανά στη ζωή;  Για κοιτάξτε το σπόρο που ρίχνει ο γεωργός στο χωράφι την περίοδο αυτή. Με τη σπορά όμως δεν σπέρνεται το σώμα του φυτού που θα φυτρώσει αλλά ένας γυμνός σπόρος.

Όταν το σώμα μπαίνει στη γη  είναι φθαρτό, όταν θα ξανάρθει όμως στη ζωή θα είναι άφθαρτο. Οι νεκροί θα αναστηθούν άφθαρτοι. Πρέπει αλήθεια αυτό που είναι φθαρτό να μεταμορφωθεί σε άφθαρτο και το θνητό να μεταμορφωθεί σε αθάνατο ( Α΄Κορινθ. 15,35-

Πότε όμως θα γίνει αυτή  η ανάσταση των νεκρών;

Οριστικά «την τελευταία ημέρα» ( Ιωάν. 6, 39-40. 55.54.11, 24) «στο τέλος του κόσμου». Στην πραγματικότητα η ανάσταση των νεκρών  συνδέεται με τη δευτέρα Παρουσία του Χριστού. «Διότι όταν ακουστεί  το πρόσταγμα, η φωνή του αρχαγγέλου και η σάλπιγγα του Θεού, τότε ο ίδιος ο Κύριος θα κατεβεί από τον ουρανό και αυτοί που πέθαναν πιστοί στο Χριστό θ’ αναστηθούν πρώτοι».    (Α΄Θεσσ. 4,16)

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου