Μήνυμα των επισκόπων κατά της διαφθοράς
Παρέμβαση των επισκόπων της Αϊτής στην υπόθεση Petrocaribeοι οποίοι ζητούν την πάταξη της διαφθοράς και τη δίωξη των διεφθαρμένων. Χθες χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Port-au-Prince ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας Moise.
Πάταξη της διαφθοράς και δίωξη των διεφθαρμένων. Αυτό είναι το αίτημα των επισκόπων της Αϊτής το οποίο κοινοποίησαν μέσω ενός μηνύματος χθες. Οι ιεράρχες της χώρας της Καραϊβικής, αναφερόμενοι στις εκθέσεις στου Ανωτάτου Ελεγκτικού Συμβουλίου και της Διοικητικής διαδικασίας σχετικά με τη διαχείριση των έργων που χρηματοδοτούνται από τα κεφάλαια Petrocaribe, υπογραμμίζουν τον κίνδυνο της διαφθοράς, τον οποίο θεωρούν ως ένα ενδημικό κακό που απειλεί τη δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη. Οι επίσκοποι της Αϊτής εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι «η χώρα μας συστηματικά γίνεται ολοένα και φτωχότερη από την εξωφρενική ληστρική και ασυνείδητη απληστία ορισμένων ηγετών που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη δύσκολη κατάσταση των ατόμων που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις. Αυτοί οι ηγέτες δεν βοηθούν την πρόοδο ή την ανάπτυξη της χώρας. Ο πληθυσμός της Αϊτής υφίσταται τις […] βλαβερές συνέπειες αυτών των ενεργειών […] επειδή η πολιτική αστάθεια που εξαπλώνεται στην Αϊτή και η ανάξια συμπεριφορά των πολιτικών πρόκειται να εγκαινιάσουν για την χώρα μας «την εποχή μιας μεθυστικής ανθρωποκτονίας χωρίς όρια» και αυτό το παρακολουθούμε – σε σχεδόν όλους τους τομείς της εθνικής ζωής – ένα είδος πολύπλευρης βίας από την οποία κανείς δεν παραμένει άνοσος». Ως εκ τούτου το κείμενο των επισκόπων υπενθυμίζει ότι «δεν είναι καιρός για την τακτοποίηση των λογαριασμών αλλά για υπευθυνότητα. Έφτασε η ώρα της αλλαγής, μια αληθινή, ριζική αλλαγή … Ζητάμε από τον λαό να διακρίνουν εκείνους που πραγματικά προσπαθούν για το καλό τους. Για να αλλάξουν τα πράγματα, είναι απαραίτητοι, σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και δημοσίων αξιωμάτων, γυναίκες και άντρες με νέα νοοτροπία όσο αφορά στην επαγγελματική τους συνείδηση και αρμοδιότητά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παρέμβασή μας σκοπεύει να θέσει τους πρωταγωνιστές πολιτικούς μπροστά στις ευθύνες τους. Τους παροτρύνουμε να θεραπεύσουν τις κοινωνικές αδικίες, να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας, εφόσον πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για να αποκατασταθεί η ηθική εξουσία του κράτους και των κυβερνόντων του».
Το σκάνδαλο Petrocaribe
Το επίκεντρο της διαμαρτυρίας περιστρέφεται γύρω από τη διαφθορά και από το σκάνδαλο Petrocaribe, το πρόγραμμα βοήθειας που γεννήθηκε το 2005 για να επιτρέψει στις χώρες της Καραϊβικής να αγοράσουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα σε χαμηλότερη τιμή και στη συνέχεια μετατράπηκε σε μια σειρά δράσεων που αποσκοπούσαν στην απόσπαση κεφαλαίων. Την περασμένη εβδομάδα το Ελεγκτικό Συμβούλιο της Αϊτής δημοσίευσε μια αναφορά πάνω από 600 σελίδες σχετικά με τη χρήση των κεφαλαίων Petrocaribe. Μεταξύ άλλων, οι δικαστές ανακάλυψαν ότι το 2014 το κράτος υπέγραψε δύο συμβόλαια με δύο διαφορετικές εταιρείες για το ίδιο έργο οδοποιίας. Και οι δύο εταιρείες, αν και διαφορετικές, είχαν τον ίδιο φορολογικό κώδικα και το ίδιο τεχνικό προσωπικό. Μια από τις δύο εταιρείες, η Agritrans, ήταν υπό την ηγεσία του Jovenel Moiseο οποίος το 2017 έγινε Πρόεδρος. Για το οδικό έργο, η Agritrans, η οποία απασχολούταν με την παραγωγή μπανάνας, έλαβε από το κράτος περισσότερα από 700 χιλιάδες δολάρια Αμερικής.
Την παραίτηση του Moise και την αναδιοργάνωση του σημερινού πολιτικού συστήματος της Αϊτής ζήτησαν οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μαθητές και μέλη πολιτικών κομμάτων διαδηλώνοντας στους δρόμους. Μια ειρηνική πομπή, μέχρι την άφιξη στην κεντρική πλατεία του Champ de Mars, όπου άρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ νέων διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, σκοτώθηκαν δύο άτομα.
Διαμαρτυρία για τη χώρα που είναι μεταξύ των φτωχότερων στον κόσμο
«Αυτό που συμβαίνει στην Αϊτή είναι ένα είδος αναμέτρησης για τον λαό, λέει σε μια συνέντευξή του στο Radio Vaticana Italia, ο Alfredo Somoza, πρόεδρος του Icei. «Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, η οποία σύμφωνα με όσα γράφονται σε επίσημα έγγραφα καθώς και σε δύο αναφορές του Ελεγκτικού Συμβουλίου, ανακάλυψε μια ιστορία κλοπών κατά του λαού. Πρόκειται – συνεχίζει ο Somoza – για μια ιστορία που ξεκίνησε το 2008 και συνεχίστηκε μέχρι το 2016 όπου εκείνη τη στιγμή διαπιστώθηκε ότι 1,6 δισεκατομμύρια διοχετεύτηκαν σε άλλους λογαριασμούς, αν και λέγεται ότι πρόκειται για 3,4 δισεκατομμύρια, ένα γιγάντιο ποσό για την Αϊτή που αφορά σε προγράμματα που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της χώρας, κυρίως για την αναδιοργάνωση των υποδομών που καταστράφηκαν από τον σεισμό, αλλά αντ’ αυτού εκλάπησαν από τουλάχιστον 15 άτομα μεταξύ πρώην και σημερινών υπουργών συμπεριλαμβανομένου και του Πρόεδρου, σύμφωνα με την έρευνα.
Μετάφραση: ρφ