Μην κουραστείτε να είστε φιλεύσπλαχνοι (2)

Μην κουραστείτε να είστε φιλεύσπλαχνοι

Δεκαέξι νέοι ιερείς, έξι από την επισκοπική διοίκηση της Ρώμης: ο Φραγκίσκος τους χειροτόνησε σήμερα το πρωί κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στη Βασιλική του Βατικανού. Η προέλευσή τους είναι διαφορετική: πέντε είναι από τη Ρώμη, τρεις προέρχονται από την Ινδία, ένας από την Κροατία και ένας από τη Ρουμανία και ακόμη από το Περού, το Βιετνάμ, τη Μιανμάρ, την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Μαδαγασκάρη. Οι διάκονοι πρόφεραν το «ναι» την 4η Κυριακή του Πάσχα, που ονομάζεται του Καλού Ποιμένα, κατά την οποία η Εκκλησία τελεί την 55η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τις κλήσεις.

Η Θεία Λειτουργία με τις χειροτονίες στον Άγιο Πέτρο

Μια τελετή όπου κυριαρχεί το λευκό χρώμα των ενδυμάτων, πλούσια σε αποσπάσματα όπως εκείνο κατά το οποίο οι πρεσβύτεροι επιβεβαιώνουν τη θέλησή τους να υπηρετήσουν τον Κύριο και υπόσχονται υπακοή στον Πάπα και στους ανωτέρους τους. Και πολλές συμβολικές χειρονομίες όπως το χρίσμα στις παλάμες των χεριών, που γίνεται στον καθένα από τον Πάπα, που σημαίνει το προνόμιο που τους έχει ανατεθεί να τελούν τη θυσία του Άρτου και του Οίνου στο βωμό.

Ο ιερέας συνεχίζει την αποστολή του Ιησού

Ο Πάπας εκφωνεί την ομιλία που  οποία προβλέπει το Ρωμαϊκό Ποντιφικό Τυπικό για τη Χειροτονία των πρεσβύτερων, με μερικές προσωπικές

προσθήκες.

Ο Ιησούς – ξεκινά η ομιλία του – είναι ο μοναδικός Ιερέας της Καινής Διαθήκης και γι Αυτόν ο λαός του Θεού αποτελεί τον ιερό λαό:

Ωστόσο, μεταξύ όλων των μαθητών του, ο Κύριος Ιησούς επιθυμεί να επιλέξει μερικούς συγκεκριμένα, ώστε να ασκήσουν δημόσια για την Εκκλησία εξ ονόματός του, το ιερατικό αξίωμα υπέρ όλων των ανθρώπων, συνεχίζοντας την προσωπική αποστολή του ως δάσκαλος και ποιμένας.

Να βιώνετε αυτό που διδάσκετε

Ο Ιησούς ο οποίος στάλθηκε από τον Πατέρα – συνεχίζει ο Φραγκίσκος – έστειλε στον κόσμο τους Αποστόλους και τους επισκόπους των οποίων οι πρεσβύτεροι είναι συνεργάτες, για να υπηρετήσουν τον λαό του Θεού με το κήρυγμα, τις λατρευτικές πράξεις, ιδιαίτερα την τέλεση της Ευχαριστίας. Ο Πάπας υπενθυμίζει στους υποψηφίους ότι θα συμμετάσχουν στην αποστολή του Χριστού, μοναδικού Διδασκάλου και τους συνιστά:

Διαδώστε σε όλους αυτό το Λόγο του Θεού, τον οποίο εσείς λάβατε με χαρά. Διαβάστε και σκεφτείτε επιμελώς το Λόγο του Κυρίου για να πιστέψετε αυτό που έχετε διαβάσει, για να διδάξετε αυτό που έχετε μάθει για την πίστη, για να βιώσετε αυτό που έχετε διδάξει.

Σκεφτείτε τις αμαρτίες σας, να είστε φιλεύσπλαχνοι

Τα λόγια των ιερέων θα αποτελούν τροφή για τους πιστούς, «χαρά και υποστήριξη στους πιστούς του Χριστού το άρωμα της ζωής σας». Ο Φραγκίσκος περιγράφει τα καθήκοντα στα οποία καλούνται και υπογραμμίζει ιδιαίτερα: «Με το Μυστήριο της Μετάνοιας θα συγχωρήσετε τις αμαρτίες στο όνομα του Χριστού και της Εκκλησίας|, προσθέτοντας στη συνέχεια αυθόρμητα:

Και εδώ σταματώ για να σας ζητήσω: σας παρακαλώ, να μη κουράζεστε να είστε φιλεύσπλαχνοι. Σκεφτείτε τις αμαρτίες σας, τις δυστυχίες σας τις οποίες ο Ιησούς συγχωρεί. Να είστε φιλεύσπλαχνοι.

Να αρέσετε στον Θεό, όχι στους άλλους

Τέλος, ο Φραγκίσκος καλεί τους νέους ιερείς να ασκήσουν την ιεροσύνη τους με χαρά και ειλικρινή φιλανθρωπία:

Να έχετε τη πρόθεση να αρέσετε μόνο στον Θεό και όχι στον εαυτό σας ή στους άλλους ανθρώπους, λόγω άλλων συμφερόντων. Παρά μόνο για  την υπηρεσία προς τον Θεό, για το καλό του αγίου πιστού λαού του Θεού.

Αρχίστε να υπηρετείτε όπως ο Καλός Ποιμένας

Και μια τελευταία σύσταση

Πάντα, να έχετε μπροστά στα μάτια σας το παράδειγμα του Καλού Ποιμένα, ο οποίος δεν ήρθε για να υπηρετηθεί, αλλά για να υπηρετήσει και για να αναζητήσει και να σώσει αυτόν που έχει χαθεί.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου