Μια πνευματική πορεία της Παρουσίας εμπνευσμένη από τη Laudato si’

4

Μια πνευματική πορεία της Παρουσίας εμπνευσμένη από τη Laudato si’

«Ευχαριστώ τους νέους του πανεπιστημιακού ινστιτούτου των Σαλεσιανών, και το Cube Radio της Βενετίας, που ετοίμασαν μία πνευματική πορεία της Περιόδου της Παρουσίας εμπνευσμένη από τον Λόγο του Θεού των Κυριακών αυτής της Περιόδου και από την Εγκύκλιο Επιστολή Laudato si’ («Δοξασμένος να ‘σαι»). Σας ευχαριστώ. Σας ζητώ να προσκαλέσετε και άλλους νέους και χρήστες του διαδικτύου στην προετοιμασία των Αγίων Χριστουγέννων διαδίδοντας τον Λόγου του Θεού, επίσης μέσω των social media του Vatican News και καλώντας τους στην φροντίδα του κοινού μας σπιτιού, του πλανήτη μας. Ευχαριστώ. Προσεύχομαι για σας, κι εσείς να προσεύχεστε για μένα».

Με αυτά τα λόγια που περιέχονται σε ένα βίντεο μήνυμα, ο Άγιος Πατέρας ενθάρρυνε μια ομάδα νέων του Σαλεσιανού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Βενετίας και της Βερόνας (Iusve) που στάλθηκε στο Cube Radio, τον ακαδημαϊκό τους ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, με σκοπό όσοι ακολουθούν τα ψηφιακά μέσα να συμμετάσχουν σε μια πνευματική διαδρομή που ονομάζεται “Advent Green Dream”, και αποτελείται από 26 καθημερινές φράσεις που λαμβάνονται από την Laudato si’, ξεκινώντας από την Κυριακή 29 Νοεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων. Telegram, κάνοντας εγγραφή απευθείας από τον ιστότοπο cuberadio.it.

Μια πνευματική πορεία για τη γενιά των ψηφιακών μέσων

«Ένα μήνυμα ελπίδας – ανέφερε ο π. Nicola Giacopini, διευθυντής του Iusve – το οποίο πρέπει να αναγγελθεί σε όλους, ειδικά στα παιδιά και τους νέους της γενιάς των social media, και είναι απαραίτητο να φτάσει στα πέρατα της γης, σε κάθε φυσικό και ψηφιακό χώρο». Η πνευματική πορεία της Παρουσίας υποδιαιρείται σε τέσσερα θεματικά μέρη που λαμβάνονται από την Εγκύκλιο Laudato si’ του Πάπα Φραγκίσκου, και που προτείνεται εβδομαδιαίως από την εφημερίδα L’Osservatore Romano μέσα από το βλέμμα των νέων που έχουν βιώσει τα οφέλη της φροντίδας του κοινού σπιτιού μας. Τα περιεχόμενα του “Advent Green Dream” θα δημοσιευτούν στην ιταλική γλώσσα στα κοινωνικά κανάλια του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Cube Radio και ορισμένα αποσπάσματα θα μεταδοθούν επίσης από τα κοινωνικά μέσα του Vatican News. Η μετάφραση αυτής της πνευματικής πορείας στα Αγγλικά, τα Ισπανικά και τα Πορτογαλικά θα δημοσιευτεί μέσω των προφίλ Facebook, Instagram και Twitter της Don Bosco Green Alliance, ενός διεθνούς οργανισμού που ευαισθητοποιείται στη διάπλαση μιας γενιάς πολιτών που εργάζεται για τη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Να ξεπεράσουμε την κουλτούρα των αποβλήτων

Η Marica Padoan, 21 ετών, φοιτήτρια επικοινωνίας στο Σαλεσιανό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Βενετίας (Iusve), γνώρισε για πρώτη φορά με ποιο τρόπο τα απόβλητα της καταναλωτικής κοινωνίας μπορούν να μετατραπούν σε πόρους, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σπουδών στο Πανεπιστήμιο Petroc στην πόλη Barnstaple (Αγγλία). Η Marica εμβάθυνε στη Laudato si’ χάρη σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα τον περασμένο Οκτώβριο: «Μια έκθεση ρούχων αφιερωμένη σε εμάς τους φοιτητές, με έκανε να καταλάβω από κοντά ότι και στον τομέα της ένδυσης υπάρχουν απλές λύσεις που μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε την «κουλτούρα των αποβλήτων»: από την επαναχρησιμοποίηση ρούχων έως την ηθική διαχείριση των αλυσίδων παραγωγής. Αυτό το ωραίο ταξίδι με οδήγησε να διαβάσω μερικά αποσπάσματα από την Εγκύκλιο και να καταλάβω ότι η πραγματική διαφορά σε σχέση με τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού μπορεί να ξεκινήσει μόνο από την προσωπική μου δέσμευση». Από τη δημιουργικότητα της Marica προέκυψε το γραφικό έργο “Green Dream Advent”, που γεννήθηκε στα πλαίσια της ποιμαντικής δραστηριότητας του Cube Radio, του ακαδημαϊκού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Iusve, μια καθημερινή πορεία προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα. «Η εικόνα είναι άμεση – υπογραμμίζει η Marica – και το περιεχόμενο μένει στη μνήμη. Η δική μου ήταν επίσης μια προσπάθεια να εμβαθύνουν στη Laudato si’ και άλλοι συνομήλικοί μου. Κατά την περίοδο του εγκλεισμού στο σπίτι συνειδητοποιήσαμε τη μεγάλη αξιοπρέπεια που έχει η ζωή σε όλα τα στάδιά της, και πόσο η ανισορροπία που δημιουργείται στο περιβάλλον μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το κοινό καλό και τις ανθρώπινες σχέσεις».

Να εκπαιδεύσουμε τους άλλους στη βιωσιμότητα

Μεταξύ των πρακτικών μετασχηματισμού που προτείνονται από τα ακαδημαϊκά προγράμματα, η Marica επέλεξε το πιο απλό: «Δεν χρησιμοποιώ πλαστικά μπουκάλια νερού για να περιορίσω τη χρήση του πλαστικού – εξηγεί -, δίνω προσοχή στην ξεχωριστή συλλογή των απορριμάτων, ανακυκλώνω παλέτες και ξύλινα κουτιά. Απλές πράξεις που δείχνουν σε εκείνους γύρω μου ότι η υπέρβαση της κουλτούρας των αποβλήτων μπορεί να ξεκινήσει με μικρές καθημερινές χειρονομίες, που δείχνουν την συνειδητοποίησή μας και μεταμορφώνουν τον τρόπο που βλέπουμε το περιβάλλον».

————————–
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου