Μια παγκόσμια καρδιά γεννά πάντα καρπούς αγάπης

Μια παγκόσμια καρδιά γεννά πάντα καρπούς αγάπης

Σε μια εποχή σαν τη δική μας, στην οποία αυξάνει όλο και περισσότερο, ο πειρασμός να ορθώσουμε τείχη ατομικιστικά, είναι σημαντικό να διαδοθούν όσο το δυνατόν περισσότερο μηνύματα ελπίδας και διαλόγου.

Αυτό είναι δυνατό να το κάνουμε ακόμη και μέσα από τη μουσική, ανακαλύπτοντας εκείνους τους καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να αγωνιστούν ενάντια στις διαιρέσεις. Είναι η περίπτωση του σαξοφωνίστα John Coltrane, ενός από τους πιο καινοτόμους μουσικούς στην ιστορία της τζαζ, που πέθανε το 1967.

Ο John Coltrane πίστευε ακράδαντα στην ειρήνη και στον διάλογο, σε μια εποχή που δυστυχώς χαρακτηρίστηκε από συγκρούσεις. Η πιο πρόσφατη εκδήλωση αυτής της ευαισθησία του είναι το μουσικό κομμάτι «Alabama», που ο σαξοφωνίστας έγραψε μετά από ένα σοβαρό επεισόδιο βίας.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1963, μια Κυριακή πρωί, μια ρατσιστική επίθεση στις Η.Π.Α. χτύπησε μια εκκλησία βαπτιστών στο Μπέρμιγχαμ (Alabama) που φιλοξενούσε την κοινότητα που είχε συγκεντρωθεί για προσευχή. Μια έκρηξη προκάλεσε πολυάριθμους τραυματισμούς και έκοψε το νήμα της ζωής σε τέσσερα μικρά παιδιά. Το σαξόφωνο του Coltrane έμοιαζε να κλαίει και να προσεύχεται για την αιώνια ανάπαυση των θυμάτων, μέσα από τις νότες της γλυκύτατης σύνθεσής του.

Επίσης, η μεγάλη τραγουδίστρια Nina Simone αφιέρωσε ένα τραγούδι σε αυτό το τραγικό συμβάν: «Mississippi Goddam”.Μια δυνατή και σαφής κραυγή για να θυμόμαστε τη φρίκη μιας απάνθρωπης βιαιότητας: «Κύριε, ελέησε τη γη μου».

Το  μήνυμα του John Coltrane για τους νέους της τρίτης χιλιετίας είναι μια πρόσκληση να ενισχύσουν αυτή την επιθυμία για αδελφοσύνη που είναι γραμμένη στην καρδιά κάθε ανθρώπινου όντος. Μας υπενθυμίζει το πνεύμα που εμψύχωσε τις διαθρησκευτικές συναντήσεις στην Ασίζη και τις άλλες ευκαιρίες διαλόγου που άνθισαν κατά την μετασυνοδική άνοιξη.

Είμαστε όλοι ελεύθεροι πολίτες και αναπνέουμε μέσα στον ίδιο κόσμο. Γνωρίζουμε ότι ανήκουμε σε κάτι μεγαλύτερο από ένα απλό σύνορο πολιτιστικό, θρησκευτικό ή γεωγραφικό.

Ολόκληρη η ζωή είναι διάλογος με τους άλλους, με σεβασμό στην ομορφιά κάθε διαφορετικότητας. Ας ψάξουμε να βρούμε μαζί την κοινοτική διάσταση της ύπαρξής μας.

Αν δεν θυμόμαστε την ιστορία, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να καταλάβουμε αυτό που συμβαίνει τώρα, με την απειλή των νέων και τρομερών διαιρέσεων. Είναι εύκολο να κερδίσουμε οπαδούς ουρλιάζοντας, δημιουργώντας φανταστικούς εχθρούς για να τους μισούμε και στους οποίους να αποδίδουμε τα χειρότερα σφάλματα του κόσμου.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από παγκόσμιες καρδιές, για να παράγουν καρπούς αγάπης και να ξαναβρούμε την ελπίδα για το αύριο.

Μετάφραση: ρφ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου