«Μη ξεχνάτε… Ο Θεός είναι ανώτερος από τις αδυναμίες μας»

«Μη ξεχνάτε… Ο Θεός είναι ανώτερος από τις αδυναμίες  μας»

«Μη το ξεχνάτε αυτό: Ο Θεός υπερτερεί των αδυναμιών μας, της απιστίας μας, των αμαρτιών μας», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά το Angelus της 11ης Μαρτίου 2018, την Κυριακή του «Laetare – αγάλλεστε». «Είναι καλό να γνωρίζουμε τα όριά μας, τις αδυναμίες μας… όχι για να απελπιστούμε, αλλά για να τα προσφέρουμε στον Κύριο, και Εκείνος… μας παίρνει από το χέρι και δεν μας αφήνει ποτέ μόνους, ποτέ», επέμεινε.

Κάνοντας μια εισαγωγή για την προσευχή προς την Παναγία, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, παρουσία περίπου 30.000 ατόμων, ο Πάπας διαβεβαίωσε: «ακόμη και όταν η κατάσταση φαίνεται απελπιστική, ο Θεός παρεμβαίνει, προσφέροντας στον άνθρωπο τη σωτηρία και τη χαρά. Ο Θεός, πράγματι, δεν παραμένει στο περιθώριο, αλλά εισέρχεται στην ιστορία της ανθρωπότητας, «αναμειγνύεται» με τη ζωή μας, εισέρχεται, για να την ζωντανέψει με τη χάρη του και να τη σώσει».

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε επίσης για τις «επικίνδυνες συντομεύσεις πορείας» προκειμένου να ανταποκριθούμε στο άγχος, στην ανησυχία για την επόμενη ημέρα, στο φόβο της ασθένειας και του θανάτου: τα ναρκωτικά, τις δεισιδαιμονίες, τις τελετουργίες μαγείας.

Ιδού η μετάφρασή όσων εκφώνησε πριν από το angelus, συμβουλεύοντάς μας να «κοιτάξουμε τον εσταυρωμένο και να αναφωνήσουμε: “Ο Θεός με αγαπά”».

Τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου κατά το Angelus

Κατ’ αυτή την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, η οποία ονομάζεται Κυριακή του «laetare», δηλαδή «της χαράς», το εισοδικό αντίφωνο της ευχαριστιακής θείας λειτουργίας μάς  καλεί να χαρούμε: «Χαίρε, Ιερουσαλήμ […]. Αγαλλίασε και χαίρε, εσύ που ήσουν μέσα στη θλίψη». Με αυτά τα λόγια αρχίζει η θεία λειτουργία. Ποιος είναι ο λόγος γι αυτή τη χαρά; Είναι η μεγάλη αγάπη του Θεού για την ανθρωπότητα, όπως μας το δείχνει το σημερινό Ευαγγέλιο: «Επειδή ο Θεός αγάπησε τόσο πολύ τον κόσμο που έδωσε τον μονογενή Υιό του, ώστε όποιος πιστεύει σε εκείνον να μη χαθεί, αλλά να λάβει την αιώνια ζωή.» (Ιω 3, 16). Αυτά τα λόγια που ο Ιησούς πρόφερε κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τον Νικόδημο, συνθέτουν ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της χριστιανικής αναγγελίας: ακόμη και όταν η κατάσταση φαίνεται απελπιστική, ο Θεός παρεμβαίνει, προσφέροντας στον άνθρωπο τη σωτηρία και τη χαρά. Ο Θεός, πράγματι, δεν παραμένει στο περιθώριο, αλλά εισέρχεται την ιστορία της ανθρωπότητας, «αναμιγνύεται» με τη ζωή μας, εισέρχεται, για να τη ζωντανέψει με τη χάρη του και να τη σώσει.

Καλούμαστε να προσέξουμε αυτή την αναγγελία, απορρίπτοντας τον πειρασμό της σιγουριάς του εαυτού μας, της επιθυμίας μας να παραστήσουμε τον Θεό, ισχυριζόμενοιμια απόλυτη ελευθερία έναντι Εκείνου και του Λόγου του. Όταν βρίσκουμε και πάλι το θάρρος να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας όπως είμαστε – χρειάζεται θάρρος για να το κάνουμε αυτό! – συνειδητοποιούμε ότι είμαστε άνθρωποι που καλούμαστε να διευθετήσουμε τους λογαριασμούς μας με την ευθραυστότητά μας και τα όριά μας.Τότε μπορεί να συμβεί να καταληφθούμε από αγωνία, από την ανησυχία για την επόμενη μέρα, από το φόβο της ασθένειας και του θανάτου. Αυτό εξηγεί γιατί τόσα πολλά άτομα, αναζητώντας μια έξοδο, μερικές φορές χρησιμοποιούν επικίνδυνες συντομεύσεις πορείας, όπως για παράδειγμα το τούνελ των ναρκωτικών ή εκείνο των δεισιδαιμονιών ή των τελετουργιών μαγείας. Είναι καλό να γνωρίζουμε τα όριά μας, τις αδυναμίες μας, πρέπει να τα γνωρίζουμε όχι για να απελπιζόμαστε, αλλά για να τα προσφέρουμε στον Κύριο και Εκείνος μας βοηθάει στη πορεία της θεραπείας, μας παίρνει από το χέρι και δεν μας αφήνει ποτέ μόνους, ποτέ! Ο Θεός είναι μαζί μας και αυτός είναι ο λόγος που «χαίρομαι», «χαιρόμαστε» σήμερα: «Χαίρε, Ιερουσαλήμ», λέμε, επειδή ο Θεός είναι μαζί μας.

Και είναι αληθινή και μεγάλη η ελπίδα μαςστον Θεό Πατέρα,ο οποίος είναι πλούσιος σε ευσπλαχνία, ο οποίος μας έδωσε τον Υιό του για να μας σώσει και αυτό αποτελεί τη χαρά  μας. Μεγάλη είναι και η θλίψη μας, αλλά όταν είμαστε αληθινοί Χριστιανοί, υπάρχει αυτή η ελπίδα που είναι μια μικρή χαρά που μεγαλώνει και μας δίνειασφάλεια. Δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε όταν βλέπουμε τα όριά μας, τις αμαρτίες μας, τις αδυναμίες μας: Ο Θεός είναι εκεί, κοντά μας, ο Ιησούς είναι πάνω στο σταυρό για να μας θεραπεύσει. Είναι η αγάπη του Θεού. Ας κοιτάξουμε τον εσταυρωμένο και ας αναφωνήσουμε: «Ο Θεός με αγαπά». Είναι αλήθεια, υπάρχουν αυτά τα όρια, αυτές οι αδυναμίες, αυτές οι αμαρτίες, αλλά εκείνος υπερτερεί των ορίων, των αδυναμιών και των αμαρτιών. Μη το ξεχνάτε αυτό: Ο Θεός υπερτερεί των αδυναμιών μας, της απιστίας μας, των αμαρτιών μας. Και ας κρατήσουμε τον Κύριο από το χέρι, ας κοιτάξουμε τον Εσταυρωμένο και ας προχωρήσουμε.

Είθε η Αειπάρθενος Μαρία, η Φιλεύσπλαχνη Μητέρα, να εναποθέσει στην καρδιά μας τη βεβαιότητα της αγάπης του Θεού. Να βρίσκεται πλησίον μας κατά τις στιγμές που αισθανόμαστε μοναξιά, όταν μπαίνουμε στον πειρασμό να συνειδητοποιήσουμε τις δυσκολίες της ζωής. Είθε να μας γνωρίσει τα συναισθήματα του Υιού της Ιησού, ώστε η πορεία μας κατά τη Σαρακοστή να αποτελέσει εμπειρία συγχώρεσης, αποδοχής και φιλανθρωπίας.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου