Μεταξύ των Προτάσεων ένα λειτουργικό τυπικό για τον Αμαζόνιο

Μεταξύ των Προτάσεων ένα λειτουργικό τυπικό για τον Αμαζόνιο

Οι εισηγήσεις των Μικρών Ομάδων παρουσιάστηκαν στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας. Ο Σεβασμιότατος Mário Antônio da Silva, επίσκοπος Ροραΐμα (Βραζιλία), ο Σεβασμιότατος Rino Fisichella, πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση του νέου ευαγγελισμού, ο γραμματέας της Repam Mauricio Lopez και η μοναχή Daniela Adriana Cannavina, γενική γραμματέας του Clar (Κολομβία)

Οι εισηγήσεις των Μικρών Ομάδων δεν είναι οριστικά κείμενα, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα σε σύνολο που γεννιέται από την ακρόαση και προέκυψε με διάκριση. Σε ορισμένες ομάδες, η συζήτηση και η αντιπαράθεση είναι επιτρεπτές. Οι θέσεις των πατέρων της Συνόδου δεν συμπίπτουν πάντοτε, αλλά κάθε μία προσφέρει τη δική της συμβολή. Με αυτή την προϋπόθεση, ο πατέρας Giacomo Costa, γραμματέας της Επιτροπής Πληροφόρησης, άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των εισηγήσεων των μικρών ομάδων εργασίας στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας.

Ανανέωση και ενίσχυση της αφιερωμένης ζωής
Η Σύνοδος στην περιοχή της Αμαζονίας είναι επίσης μια παρόρμηση. Η αδελφή Daniela Adriana Cannavina, γενική γραμματέας του Clar (Κολομβία), επανέλαβε ότι η πρόσκληση είναι να σκεφτούμε τον Αμαζόνιο και να ανοίξουμε νέους δρόμους για την Εκκλησία. Πρέπει να τα καταστήσουμε δυνατά και εφικτά υπερβαίνοντας τους φόβους μας. Η αδελφή Daniela Adriana Cannavina υπενθύμισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου δόθηκε χώρος στη συμβολή των γυναικών. Αναφερομένη στην αφιερωμένη ζωή, έδειξε μια προτεραιότητα: να συνεχίσει να προωθεί μια ζωή επικεντρωμένη στο Ευαγγέλιο. Κάποιος πρέπει να αντισταθεί στην αδιαφορία, πρόσθεσε, επειδή η αφιερωμένη ζωή είναι μια εικόνα της υποδοχής της ζωής. Παρουσίασε επίσης τέσσερα θεμελιώδη κλειδιά. Το πρώτο είναι αυτό του εγκλιματισμού. Το δεύτερο είναι η διαδρομή που εξασφαλίζει την παρουσία μιας Εκκλησίας σε πορεία Τα άλλα δύο κλειδιά για το άνοιγμα νέων μονοπατιών είναι η ενίσχυση της ιεραποστολικής παρουσίας, ξεκινώντας από τα χαρίσματα, και η προώθηση διαλόγου μεταξύ των ποιμένων και των λαϊκών σε ένα περιβάλλον συνυπευθυνότητας

Τυπικό Λατρείας για τον Αμαζόνιο
Ο Σεβασμιότατος Rino Fisichella υπενθύμισε επίσης ότι προτάθηκε η ανάληψη της πορείας ενός μιας "Τυπικού του Αμαζονίου" που θα επιτρέψει την ανάπτυξη του μοναδικού πλούτου της Καθολικής Εκκλησίας στον Αμαζόνιο από πνευματικής, θεολογικής, λειτουργικής και τάξης. Οι τελετουργίες, εξήγησε ο πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση του νέου ευαγγελισμού, είναι η έκφραση του ευαγγελισμού: όταν η αναγγελία του Ευαγγελίου φτάνει σε έναν πολιτισμό, ενσωματώνεται μέσα σ’ αυτές τις πιο συνεκτικές μορφές για να εκφράσει το μυστήριο. Τους τελευταίους καιρούς έχει παραχωρηθεί ένα τυπικό που χρησιμοποιείται μόνο στο Μυστήριο της Ευχαριστίας της Νεοκατηχουμενικής πορείας. Στην περίπτωση της ιεραποστολής του Αμαζονίου, ο Σεβασμιότατος Fisichella διευκρίνισε ότι «αντιμετωπίζουμε μια πρόταση που αφορά το τυπικό σε όλο το φάσμα του».

Να ανοίξουμε νέους δρόμους
Αυτή η Σύνοδος είναι μια ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τη ζωή, με το περιβάλλον, αλλά κυρίως με τη ζωή των κοινοτήτων. Ο Σεβασμιότατος Mário Antônio da Silva, επίσκοπος της Ροράιμα (Βραζιλία), τόνισε ότι η Συνοδική Σύναξη είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε τη φωνή του Αμαζονίου. Είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τα μονοπάτια που έχουν ήδη εντοπιστεί από τους μάρτυρες και να ανοίξουμε νέους δρόμους για την Εκκλησία και για μια αναπόσπαστη οικολογία. Υπενθυμίζοντας την πραγματικότητα της επισκοπής του, ανέφερε ότι η μετανάστευση αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις. Υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ο Πάπας Φραγκίσκος μας καλεί να μπορούμε ως Εκκλησία να καλωσορίζουμε, να προστατεύουμε, να προωθούμε και να εντάξουμε τους μετανάστες. Χρειάζονται επίσης νέοι συνεργάτες για να προσεγγίσουν και τις μικρές κοινότητες που βρίσκονται μακριά από τα μικρά κέντρα. Μεταξύ των προτάσεων υπάρχει και αυτή του «viri probati», δηλαδή η χειροτονία παντρεμένων ενήλικων. Ο Σεβασμιότατος είπε ότι η γενναιοδωρία είναι δώρο της Εκκλησίας και πρέπει να θεωρηθεί πολύτιμη. Ο Σεβασμιότατος Monsignor Mário Antônio da Silva υπενθύμισε επίσης ότι ο Πάπας Φραγκίσκος μας ζητά να προσέξουμε και να προστατεύσουμε όλη τη Δημιουργία. Η ολοκληρωμένη οικολογία, πρόσθεσε, μας οδηγεί να σκεφτούμε επίσης τις μελλοντικές γενιές.

Οικολογικές αμαρτίες
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου επικεντρώθηκαν στο θέμα των οικολογικών αμαρτιών. Η αδελφή Daniela Adriana Cannavina ανέφερε ότι ο αποκλεισμός των ιθαγενών αδελφών, η φτώχεια που οφείλεται σε δραστηριότητες εξόρυξης, είναι αμαρτίες. Όλα αυτά, είπε, που φέρνει τη ζωή πιο κοντά στο θάνατο είναι αμαρτία. Ο Σεβασμιότατος Rino Fisichella εξήγησε ότι η αμαρτία είναι το κλείσιμο του ανθρώπου στον εαυτό του: όποιος κλείνεται στον εαυτό του κινδυνεύει να πεθάνει από ασφυξία. Η θεμελιώδης αμαρτία είναι η συμπεριφορά του ανθρώπου που κλειδώνει τον εαυτό του ενώπιον του Θεού. Η δημιουργία είναι μια εκδήλωση του Θεού. Όταν ο Θεός δεν αναγνωρίζεται στη δημιουργία, δεν υπάρχει δικαιολογία και εμπίπτει στη διάσταση της αμαρτίας. Ο Σεβασμιότατος Mário Antônio da Silva προέτρεψε μια ειλικρινή μετατροπή: όλα εκείνα που μας οδηγούν χρήση των αγαθών της Δημιουργίας με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος όχι μόνο «μυρίζει άσχημα» αλλά και φέρνουν μαζί τους την αδικία.

Η Σύνοδος συνεχίζεται
Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με ένα σύντομο στιγμιότυπο της τρέχουσας κατάστασης των εργασιών της συνόδου. Όπως είπε ο Σεβασμιότατος Mário Antônio da Silva οι μέχρι τώρα προτάσεις επιβεβαιώνουν ότι ο διάλογος προχωρεί κανονικά. Βρισκόμαστε τώρα στη φάση της συγκέντρωσης των προτάσεων οι οποίες στη συνέχεια θα διατεθούν στη διάκριση. Η επόμενη φάση θα είναι αυτή του τελικού κειμένου που θα παραδοθεί στον Πάπα και στη δική του διάκριση.


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 16-3-2025

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Β’ Κυριακή της Τεσσαρακοστής, 16 Μαρτίου 2025 Kείμενο ετοιμασμένο από τον Άγιο Πατέρα   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή Κυριακή! Σήμερα, δεύτερη Κυριακή της Τεσσαρακοστής,

Μελέτη του Ευαγγελίου  της ημέρας

Δευτέρα της 2ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής 17 Μαρτίου  2025   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. ΑμήνΕπικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με