Μεταδώστε την πίστη και μη μαλώνετε μπροστά στα παιδιά σας

Μεταδώστε την πίστη και μη μαλώνετε μπροστά στα παιδιά σας

Πριν μελετηθεί η πίστη στην κατήχηση, πρέπει να μεταδοθεί  από τους γονείς στο σπίτι, με το παράδειγμα  και τη ζωή τους. Αυτό υπενθύμισε ο Πάπας Φραγκίσκος  προχθές το πρωί, ημέρα Κυριακή της Βάπτισης του Ιησού, κατά τη  Θεία λειτουργία  στην οποία τέλεσε και το χορήγησε το Μυστήριο του Βαπτίσματος σε 27 νεογέννητα, δώδεκα αγοράκια και 15 κοριτσάκια, στο Σιστήνιο Παρεκκλήσιο. Ο Πάπας Φραγκίσκος συμβούλεψε  επίσης τους γονείς να μη μαλώνουν ποτέ μπροστά στα παιδιά τους, διότι αυτό τους δημιουργούν άγχος.

Το καθήκον που σήμερα αναλαμβάνετε  είναι να μεταδώσετε την πίστη στα παιδιά σας.

Είναι  η προτροπή που έκανε προχθές ο Πάπας Φραγκίσκος  στην ομιλία του, χωρίς  γραπτό κείμενο,  στους γονείς των 27 νεογέννητων  στους οποίους  χορήγησε Μυστήριο του Βαπτίσματος. Εσείς σήμερα ζητάτε από την Εκκλησία την πίστη  για τα παιδιά σας  και αυτά λαβαίνουν το Άγιο Πνεύμα αλλά  η πίστη έπειτα πρέπει «να ωριμάσει».

Ναι, όταν θα πάνε στο κατηχητικό  θα μελετήσουν καλά την πίστη , θα μάθουν την κατήχηση. Αλλά πριν  η πίστη μελετηθεί, πρέπει να μεταδοθεί και αυτό είναι ένα καθήκον που ανήκει σε σας. Είναι ένα καθήκον που εσείς σήμερα αναλαμβάνετε: να μεταδώσετε την πίστη. Και αυτή η μετάδοση της πίστης γίνεται στο σπίτι. Διότι η πίστη πάντα μεταδίδεται με «τη γλώσσα της οικογένειας,  του σπιτιού,  μέσα στο οικογενειακό κλίμα.

Μα μαλώνετε ποτέ μπροστά στα παιδιά σας, διότι αυτό τους δημιουργεί άγχος

Όπως άλλες φορές ο Πάπας   ζητά από τους γονείς  να διδάξουν τα παιδιά τους να κάνουν σωστό το σημείο του σταυρού, διότι υπάρχουν παιδιά  που δεν ξέρουν να κάνουν το σταυρό τους. Μετά επέστρεψε  στο να σημειώσει και πάλι τη σημασία που έχει η μετάδοση της πίστης:

Αλλά το σημαντικό είναι να μεταδώσετε την πίστη  με τη ζωή σας: για να δουν  την αγάπη των γονιών τους, να δουν την ειρήνη που υπάρχει στην οικογένειά τους , να δουν το Χριστό,  αυτό είναι το παν. Και ας μου επιτραπεί να δώσω μια συμβουλή  – με συγχωρείτε, αλλά εγώ σας συμβουλεύω αυτό-:να μη μαλώνετε μπροστά στα παιδιά σας, ποτέ. Είναι φυσικό  οι γονείς να μαλώνουν καμία φορά μεταξύ τους. Το αντίθετο θα ήταν περίεργο.  Προσέχετε όμως να μην ακούνε, να μη βλέπουν, ότι μαλώνετε μεταξύ σας. Ίσως δεν γνωρίζετε το μεγάλο άγχος που δημιουργείται σ’ ένα  παιδί  όταν βλέπει τους γονείς του να μαλώνουν μεταξύ τους. Αυτή είναι μια συμβουλή που θα σας βοηθήσει να μεταδώστε την πίστη. Είναι άσχημο να μαλώνετε. Όμως τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν κάτι τέτοιο.

Μετά ο Πάπας Φραγκίσκος  προέτρεψε τις μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους όταν πεινούν. Καμιά, φορά κλαίνε επειδή έχουν ζέστη ή επειδή πεινούν ή κάνουν «ένα προνοητικό κλάμα» και  είναι σαν μια υπεράσπιση.

Εγώ σας λέω, να είναι άνετα. Να προσέχετε  να μη τα σκεπάζετε πολύ, και αν κλαίνε  από πείνα, θηλάζετέ τα. Στις μητέρες λέω: « Θηλάζετε ήσυχες τα παιδιά σας, ο Κύριος το θέλει αυτό». Διότι υπάρχει ο κίνδυνος, επειδή έχουν μια πολυφωνική κλήση, όταν αρχίζει το ένα να κλαίει και το άλλο σεκοντάρει, και το άλλο επίσης και έτσι δημιουργείται  μια χορωδία του κλάματος.

Και τώρα προχωρούμε σ’ αυτή την ιεροτελεστία  με ειρήνη  και με συνείδηση  ότι ανήκει σε σας η μετάδοση της πίστης.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 29 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου