ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2025
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.
Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (1,39-56)
Εκείνες τις μέρες σηκώθηκε η Μαριάμ και πήγε γρήγορα στην ορεινή περιοχή, σε μια πόλη του Ιούδα, και μπήκε στο σπίτι του Ζαχαρία και ασπάσθηκε την Ελισάβετ. Και μόλις εκείνη άκουσε το χαιρετισμό της Μαρίας, σκίρτησε το βρέφος μέσα της. Και γεμάτη από ‘Αγιο Πνεύμα η Ελισάβετ, φώναξε με δυνατή κραυγή και είπε: “Ευλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες κι ευλογημένος είναι ο καρπός των σπλάχνων σου. Αλλά πώς μου συνέβηκε αυτό, να έλθει σε μένα η μητέρα του Κυρίου μου; Πράγματι, μόλις έφθασε η φωνή του χαιρετισμού σου στ’ αυτιά μου, σκίρτησε από αγαλλίαση το βρέφος στα σπλάχνα μου. Είναι μακάρια αυτή που πίστεψε, διότι θα ολοκληρωθούν σ’ αυτήν τα λόγια τα οποία της αναγγέλθηκαν από τον Κύριο”. Είπε τότε η Μαρία: “Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο, και αγάλλιασε το πνεύμα μου για το Θεό το σωτήρα μου. Γιατί κοίταξε με προσοχή την ταπείνωση της δούλης του. Ιδού, από τώρα όλες οι γενεές θα με μακαρίζουν. Γιατί έκαμε σ’εμένα ο Δυνατός μεγαλεία, και άγιο είναι το ‘Ονομά του. Σε γενεές και γενεές το έλεός του, απλώνεται σε όσους τον φοβούνται. ‘Έδειξε τη δύναμη του βραχίονά του, διασκόρπισε υπερήφανους στις σκέψεις των καρδιών τους. ‘Άρχοντες απ’ τους θρόνους των καθαίρεσε, και ταπεινούς ανύψωσε. Πεινασμένους με αγαθά τους γέμισε, και τους πλούσιους κενούς τους έδιωξε. Βοήθησε τον Ισραήλ το δούλο του, ενθυμούμενος το έλεός του, που, όπως είχε υποσχεθεί στους πατέρες μας, θα έδειχνε στον Αβραάμ, και στους απογόνους του αιώνια.
‘Έμεινε μαζί της η Μαριάμ περίπου τρεις μήνες και μετά επέστρεψε στο σπίτι της.
Λόγος του Κυρίου
Στοχασμός Άγιος Ιωάννης Παύλος Β ́
Για εμάς, η σημερινή Πανήγυρη είναι σχεδόν συνέχεια του Πάσχα: της Αναστάσεως και της Αναλήψεως του Κυρίου. Και είναι, ταυτόχρονα, το σημείο και η πηγή της ελπίδας της αιώνιας ζωής και της μελλοντικής ανάστασης. Διαβάζουμε γι’ αυτό το σημείο στην Αποκάλυψη του Ιωάννη: «Και ένα μεγάλο σημείο εμφανίστηκε στον ουρανό: μια γυναίκα ντυμένη με τον ήλιο, με το φεγγάρι κάτω από τα πόδια της, και στο κεφάλι της ένα στέμμα δώδεκα αστέρων» (Αποκ. 12:1). Και παρόλο που η ζωή μας στη γη εκτυλίσσεται συνεχώς στην ένταση αυτής της πάλης μεταξύ του δράκοντα και της γυναίκας, για την οποία μιλάει το ίδιο το βιβλίο της Αγίας Γραφής. Αν και καθημερινά υποβαλλόμαστε στον αγώνα μεταξύ καλού και κακού, στον οποίο ο άνθρωπος έχει συμμετάσχει από το προπατορικό αμάρτημα […] εντούτοις αυτό το σημάδι ελπίδας παραμένει και ανανεώνεται συνεχώς στην πίστη της Εκκλησίας.
Προσευχή της ημέρας
Σε μεγαλύνει Κύριε η ψυχή μου, για όλα τα θαυμάσια που έχεις πράξει και συνεχίζεις να πράττεις στη ζωή μου.
Το Πνεύμα μου αγάλλεται, γιατί είσαι Θεός και Σωτήρας μου. Με σώζεις με την αγάπη σου, με την συγχώρεση σου και με καλείς κάθε μέρα κοντά σου, να ενωθώ με Σένα και να κατοικήσω στον οίκο σου για την αιωνιότητα.
Για όλα αυτά και τόσα άλλα θαυμαστά έργα που πραγματοποιείς στη ζωή μου πως μπορώ να μην σε μεγαλύνω Κύριε; Πως μπορώ να μην μετατρέψω τη ζωή μου σε έναν αδιάκοπο ευχαριστήριο ύμνο της αγάπης σου.
(www.episkopisyrou.gr)


