Μελέτη Ευαγγελίου Τετάρτης των Τεφρών 17/3/21

Μελέτη Ευαγγελίου της Τετάρτης 17 Μαρτίου 2021
Τετάρτη των Τεφρών

ton_tefron_17.2-2010_001.jpg

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (6,1-6.16-18)

Εκείνο τον καιρό, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του:
«Προσέχετε να μην εξασκείτε τη δικαιοσύνη σας μπροστά στους ανθρώπους, για να σας θαυμάσουν. Αλλιώς δε θα έχετε ανταμοιβή από τον Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς.
Όταν, λοιπόν, κάνεις ελεημοσύνη, μη σαλπίσεις μπροστά σου, όπως κάνουν οι υποκριτές στις συναγωγές και στους δρόμους, με σκοπό να δοξαστούν απ’ τους ανθρώπους. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν κάνεις ελεημοσύνη, να μη γνωρίζει το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί, για να παραμείνει η ελεημοσύνη σου κρυφή. Και ο Πατέρας σου, που βλέπει τι γίνεται κρυφά, θα σε ανταμείψει.
Και όταν προσεύχεστε, να μην είσθε σαν τους υποκριτές, διότι τους αρέσει να στέκονται και να προσεύχονται στις συναγωγές και στις γωνιές των πλατειών, για να τους δουν οι άνθρωποι. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν προσεύχεσαι, πήγαινε στο δωμάτιό σου και αφού κλείσεις την πόρτα σου, προσευχήσου στον Πατέρα σου, που είναι παρών στο κρυφό μέρος. Και ο Πατέρας σου, που βλέπει τι γίνεται στα κρυφά, θα σε ανταμείψει.
Και όταν νηστεύετε, μη γίνεστε σκυθρωποί όπως οι υποκριτές. Διότι παραμορφώνουν τα πρόσωπά τους για να φανούν στους ανθρώπους ότι νηστεύουν. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν νηστεύεις, αρωμάτισε το κεφάλι σου και πλύνε το πρόσωπό σου, ώστε να μη φανείς στους ανθρώπους ότι νηστεύεις, αλλά στον Πατέρα σου που είναι παρών στα κρυφά. Και ο Πατέρας σου που βλέπει τι γίνεται στα κρυφά, θα σε ανταμείψει.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο εδάφιο του Ευαγγελίου, αυτό με το οποίο ξεκινά σήμερα η πορεία της Τεσσαρακοστής. Σαράντα ημέρες μας δίνονται και πάλι. Ευνοϊκός καιρός, που δεν πρέπει να περιμένουμε να περάσει, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να μας χρησιμεύσει ώστε να ξαναβρούμε την λιτότητα στην καθημερινή μας ζωή.
Καιρός για να ελέγξουμε τί πάει και τί δεν πάει, στη σχέση μας με τον Θεό και τον πλησίον, αλλά και με τον εαυτό μας. Είναι ένα πολύτιμο δώρο αυτός ο καιρός. Καιρός που δεν πρέπει να σπαταλήσουμε. Καιρός που δεν είναι καθόλου βαρετός, αλλά πολύ χρήσιμος. Ο Ιησούς με το σημερινό Ευαγγέλιο μας βοηθάει. Μας δείχνει ποια είναι η σωστή στάση που πρέπει να τηρούμε: πρέπει να είμαστε στραμμένοι πάντα προς τον Πατέρα: όταν ασκούμε την ελεημοσύνη, όταν προσευχόμαστε. όταν νηστεύουμε.
Και προσθέτω εγώ, όταν δουλεύουμε. όταν βρισκόμαστε με την οικογένεια, όταν είμαστε με τους φίλους. Από τις τρεις καταστάσεις που αναφέρει ο Ιησούς, ωστόσο, αυτή που περισσότερο παρέμεινε μέσα μου είναι αυτή: “Όταν προσεύχεσαι, μπες στο δωμάτιο σου, κλείσε την πόρτα”. Ίσως γιατί αισθάνομαι την ανάγκη. Ίσως επειδή όταν μπαίνω στο “δωμάτιο μου” για να προσευχηθώ, η πόρτα μένει πάντα ανοιχτή. Παρασυρόμενος από τη δίνη των πραγμάτων που έχω να κάνω, συχνά αφήνω το δωμάτιο “ανοιχτό” και επιτρέπω πάρα πολλά πράγματα να με ενοχλήσουν και να με αποσπάσουν.
Ναι. Ας μπούμε στο δωμάτιο της “προσευχής”. Ας κλείσουμε την πόρτα. Ας αφήσουμε τον κόσμο έξω, ας αφήσουμε έξω τις σκέψεις και τις ανησυχίες, ακόμη και για λίγα λεπτά. Ας παραμείνουμε στην ειρήνη, στην συντροφιά ενός Πατέρα που βλέπει στα κρυφά, και μας γνωρίζει, γνωρίζει ακόμη και τα πιο μυστικά πράγματα μας.
Ένας Πατέρας με τον οποίο μπορούμε να «πετάξουμε τη μάσκα», εκείνη που φοράμε όχι μόνο στην περίοδο του καρναβαλιού.
Ένας Πατέρας με τον οποίο μπορούμε να είμαστε αυτό που πραγματικά είμαστε.
Ένας πατέρας με τον οποίο μπορούμε να κλάψουμε ή να γελάσουμε, να εμπιστευτούμε τα πιο οικεία ζητήματά μας, δίχως να φοβόμαστε πως θα τα παρανοήσει ή θα τα κρίνει.
Ναι, χρειαζόμαστε στιγμές για να ζήσουμε με τον Θεό Πατέρα.
Έναν Πατέρα που να τον αγαπήσουμε και εμείς, και όχι μόνο να νιώθουμε αγαπημένοι από Εκείνον.
Έναν Πατέρα που να τον φροντίζουμε, και όχι μόνο να περιμένουμε την φροντίδα του.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, αυτή την πορεία, που και φέτος μας προσφέρει η Εκκλησία.
Και ας το κάνουμε με ευγνωμοσύνη. Ας είναι για όλους καιρός σποράς, προετοιμασία για συλλογή καλών καρπών. Ας θυμόμαστε, κατά την πορεία, ότι είμαστε τα αγαπημένα παιδιά ενός Πατέρα που μας αγαπά. Και μας βλέπει στα κρυφά. Καλή και Αγία Τεσσαρακοστή σε όλους.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Αξίωσέ μας Κύριε,
να αρχίσουμε με την ιερή νηστεία την πνευματική άσκηση της Τεσσαρακοστής,
για να ενισχυθούμε με την εγκράτεια
και να καταπολεμήσουμε το πνεύμα του πονηρού.

Βοήθησέ μας, Θεέ, Σωτήρα μας,
να επανορθώσουμε προς το καλύτερο,
ό,τι αμαρτωλό από άγνοια πράξαμε.

Εμφύσησε με καλοσύνη, Κύριε, πνεύμα συντριβής στις καρδιές μας
για να αξιωθούμε να λάβουμε από την ευσπλαχνία σου
το βραβείο που υπόσχεσαι σε όσους μετανοούν.
Αμήν.

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου