Μεγαλύτερη προσοχή στο φαινόμενο των εσωτερικά εκτοπισμένων

Μεγαλύτερη προσοχή στο φαινόμενο των εσωτερικά εκτοπισμένων

Η εισήγηση του σεβασμιότατου IvanJurkovič, παρατηρητή της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο καταναγκαστικός εκτοπισμός δεν αποτελεί απλώς ένα ζήτημα «κακοτυχίας» ή «αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής», είπε στη Γενεύη. Ο Jurkovič, μίλησε στην 41η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ήταν αφιερωμένο στα δικαιώματα των εσωτερικά εκτοπισμένων, επανέλαβε ότι πολύ συχνά το φαινόμενο αυτό «τροφοδοτείται από πολιτικές ή ιδεολογίες άδικες και αδιάφορες, από το ρατσισμό και από άλλες μορφές προκατάληψης και διακρίσεων, από τη συστηματική βία και από την απουσία του κράτους δικαίου».

Σε ένα χρόνο 28 εκατομμύρια περισσότεροι εκτοπισμένοι

Στον κόσμο υπάρχουν πράγματι πάνω από 41 εκατομμύρια άτομα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ζουν ως «εσωτερικοί εκτοπισμένοι» στα σύνορα των χωρών τους. Ένας αριθμός που αυξήθηκε κατά 28 εκατομμύρια μέσα στο 2018, κυρίως λόγω φυσικών καταστροφών, ο οποίος μαρτυρά πόσα άτομα υποφέρουν αναζητώντας μια ασφαλέστερη, ειρηνική και αξιοπρεπής ζωή. Στοιχεία που, «όπως συμβαίνει με την περίπτωση των μεταναστών και των προσφύγων», «μπορούν εύκολα να αγνοηθούν», σε αντίθεση με τις «τραγωδίες και τις ανθρώπινες ιστορίες» αυτών των ανθρώπων και της κοινωνικοοικονομικής επίπτωσής τους σε πολλές κοινότητες.

Περισσότερη κοινή ευθύνη

Όταν σκεφτόμαστε τα νομικά μέσα για την εξασφάλιση της προστασίας των εσωτερικά εκτοπισμένων, αναφέρει επίσης ο παρατηρητής της Αγίας Έδρας, «είναι θεμελιώδους σημασίας να καθοδηγούμαστε από το ότι ο άνθρωπος πρέπει να αποτελεί το επίκεντρο». Πολύ συχνά πράγματι, η ευθύνη για την παροχή βοήθειας στους εσωτερικούς μετανάστες  ανήκει στα κράτη, ενώ η Αγία Έδρα, που παρατηρεί με «ανησυχία» την αύξηση του αριθμού αυτών των ανθρώπων, «συχνά προέτρεψε ότι πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη για να αντιμετωπιστούν ριζικά οι αιτίες της εξαναγκαστικής μετακίνησης. Αυτό απαιτεί θάρρος και πολιτική θέληση, θέτοντας τέλος στις συγκρούσεις που γεννούν μίσος, βία και εκδίκηση, αγωνιζόμενοι για την ειρήνη και τη συμφιλίωση, συμπεριλαμβανομένου του διαθρησκειακού διαλόγου και σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Ο ρόλος της Εκκλησίας

Υπό αυτήν την έννοια, η Αγία Έδρα «υπενθυμίζει το ρόλο των ομολογιακών οργανώσεων, που συχνά είναι οι πρώτες που προσφέρουν βοήθεια σε εκτοπισμένους», τόσο με την ψυχολογική υποστήριξη όσο και την πνευματική. Συχνά πράγματι, μετά την απώλεια των σπιτιών τους, οι εκτοπισμένοι αναγκάζονται να επιβιώσουν κάτω από απελπιστικές συνθήκες, όπως η εμπορία και η πορνεία. Τραγικές καταστάσεις που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξηγεί ο σεβασμιότατος Jurkovič, δεν θα έπρεπε να ξεχνούν.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Υπενθυμίζοντας επίσης τον ρόλο που έχουν οι φυσικές καταστροφές για την αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων οι οποίες προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, ο παρατηρητής της Αγίας Έδρας υπενθύμισε επίσης τον Πάπα Φραγκίσκο και την καταδίκη του για την «παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας», καθώς αφορά «στην επιδείνωση του περιβάλλοντος, στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, στις εδαφικές διαμάχες και στην απόλυτη περιφρόνηση της κοινής μας κατοικίας, που πλήττει κυρίως τους φτωχότερους και τους πιο ευάλωτους».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 25-26.1.2025

Οικισμός Ενορία 25-26 Ιανουαρίου 2025 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού 26/1 Κυριακή 16:00 Θεία Λειτουργία  Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 2ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (2, 23-28) Και συνέβηκε κάποιο Σάββατο

Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 19-1-2025

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή, 19 Ιανουαρίου 2025   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή Κυριακή! Το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας (Ιω 2,1-11) μας αφηγείται το πρώτο σημείο του