Μεγάλος Αδελφός

Μεγάλος Αδελφός

Είμαστε μια παρέα χριστιανών, κατά το δόγμα ορθόδοξοι, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον την διδασκαλία και τις τοποθετήσεις του νέου Πάπα Φραγκίσκου. Μας κίνησε το ενδιαφέρον η απλότητα του τρόπου του και το ουσιαστικό των κηρυγμάτων του. Έγινε αφορμή ασχολίας μας με το πρόσωπό του, η εναρκτήρια παράκλησή του προς τους χριστιανούς, που περίμεναν στην πλατεία την ημέρα της εκλογής του, να προσευχηθούν στον Χριστό να ευλογήσει Εκείνος τον νέο πάπα ώστε κατόπιν αυτός (ο νέος πάπας) να ευλογήσει τον λαό του Θεού!

Μας προβλημάτισε η φρεσκάδα του λόγου του και το χιούμορ του, που δείχνουν άνθρωπο που ζει στο τώρα και απευθύνεται στους συγχρόνους του. Μας έβαλε σε προβληματισμούς η ελευθερία του από τύπους και φόρμες παρελθόντος! Πήγε μόνος του μετά την εκλογή στο ξενοδοχείο που διέμενε να πληρώσει τον λογαριασμό και να πάρει τις αποσκευές του! Ταξίδεψε για το Ρίο με το αεροπλάνο της γραμμής κουβαλώντας τις χειραποσκευές του. Συμπεριφέρεται ως απλός καθημερινός άνθρωπος (αγκαλιάζει, φιλάει, επικοινωνεί) και όχι ως "ιερό παγώνι"… του Θεού.

Αυτά όσο αφορά την συμπεριφορά του.

Επί της ουσίας, κάνει συγκεκριμένη προσπάθεια να αφουγκραστεί τους χριστιανούς και τις τοποθετήσεις τους. Διόρισε οκταμελή επιτροπή καρδιναλίων απ΄όλες τις ηπείρους προκειμένου μέχρι τον Οκτώβριο να του μεταφέρουν τα μηνύματα του λαού του Θεού, αφού σωστά πιστεύει ότι Εκκλησία είμαστε όλοι μαζί, λαϊκοί και κληρικοί, και όχι οι Διοικούντες… "Έβαλε χέρι" ήδη στην σκοτεινή ασάφεια των οικονομικών της Εκκλησίας του και με έξυπνο χιούμορ διεμήνυσε σε όλους ότι… ο απ. Πέτρος δεν είχε λογαριασμό τραπέζης! Άφησε να γίνει ορατή η δυσαρέσκειά του για θέματα ηθικώς απαράδεκτα εκφράζοντας την απαρέσκειά του για την πιθανότητα gay lobby!!

Και αυτά δεν είναι τα ουσιωδέστερα.

Λειτουργεί με την απλότητα του πατέρα ευχαριστιακής κοινότητας χωρίς την… δόξα αυτοκρατορικών παρελθοντολογιών που βαφτίζονται από κάποιους δικούς μας… έσχατα!! Όταν είσαι ορθόδοξος εκπλήσσεσαι γοητευτικά από το ότι στην λειτουργία του δεν υπάρχουν αναχρονιστικοί πολυχρονισμοί, ούτε υποτελικά χειροφιλήματα κάθε τρεις και λίγο ούτε μνημόνευση δεσποτικών… "θεολογιών"!

Και έρχεται η ώρα του κηρύγματος και τότε όλα αυτά που ο "ορθόδοξος" διαβολάκος σου σού ψιθυρίζει (είναι υποκριτής –τα κάνει για το φαίνεσθαι -οι παπικοί είναι ψεύτες- είναι Ιησουΐτης που αγιάζει τα μέσα κ.λπ-κ.λπ) καταρρέουν.

Κήρυγμα πατέρα προς παιδιά.

Κήρυγμα θεολογικό.

Κήρυγμα ενδιαφέρον και με αμεσότητα.

Τέτοιας ποιότητας κήρυγμα και ως προς τον τρόπο και ακόμα περισσότερο ως προς το περιεχόμενο, ατυχώς δεν ακούμε στον ορθόδοξο χώρο παρά μόνο κάπου σε κάποιες "παρακμιακές" άκρες άγνωστες στην… "επίσημη" Ορθόδοξη Εκκλησία. Σαφήνεια, θεολογία, πρόταση ζωής. Δεν είναι μέγας θεολόγος σαν τον προκάτοχό του, όμως είναι εύσπλαχνος πατέρας που αγκαλιάζει με τον λόγο και τον τρόπο του, πράγμα, που μάλλον… προτιμάει ο Χριστός. Οι νομοδιδάσκαλοι περίσσεψαν.

Δυστυχώς είμαστε χωρισμένοι! Όμως είμαστε αδελφοί!! "Μαλωμένοι" για την περιουσία του Πατέρα μας, αλλά πάντοτε αδελφοί. Ο κοινός Πατέρας δεν αναιρείται από τις κακίες μας. Μη ζυγιάσετε ποιος έχει τις περισσότερες… Τότε θα είστε σίγουρα λάθος! Ο Πατέρας μας μάς έδωσε εντολή να αγαπάμε τους εχθρούς μας (φυσικά δεν πρέπει εμείς να εχθρευόμαστε) πολύ περισσότερο πρέπει να αγαπάμε τους αδελφούς μας! Αν έχουν κάνει λάθη τότε έχουν περισσότερο ανάγκη την αγάπη και την προσευχή μας. Αν μας εχθρεύονται τότε… έχουμε λάβει εντολή να προσευχόμαστε γι᾿ αυτούς. Αυτό είναι κανόνας που ισχύει σ᾿ολόκληρο το σπίτι του Θεού.

Στο "σπίτι του Θεού" ο πάπας είναι ο μεγάλος αδελφός μας. Είμαστε χωρισμένοι ατυχώς και κάποιοι από μας… ηδονίζονται να ξαναξύνουν τις πληγές που μας έκανε το παρελθόν χωρίς να θέλουν να σκεφτούν ότι είναι μεγαλύτερο γεγονός η αγάπη από την ανακούφιση του ξυσίματος! Ο χωρισμός μας είναι σκάνδαλο θανατηφόρο. Θανατηφόρο για ψυχές απλές και αστήρικτες! Αν δεν μας πονάει τότε… "μπορεί να πιστεύουμε στον Θεό… αλλά δεν έχουμε Θεό"!! 

Απόσπασμα από το:  MegalosAdelfos. eu

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου