ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΡΥΣΙΩΤΙΣΣΑΣ
Με μεγάλη συρροή ευλαβών της Παναγίας και φιλέορτων, από όλο το νησί, τη Σύρο και την Αθήνα, τελέστηκε η εαρινή πανήγυρη στο Θεομητορικό Προσκύνημα της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, Παναγίας της Βρυσιώτισσας στην Τήνο.
Είναι γνωστό ότι το Προσκύνημα της Βρυσιώτισσας, το οποίο συνεχώς αναπτύσσεται και συγκεντρώνει όλο και περισσότερους ευλαβείς της Παναγίας, πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο: Τον Δεκαπενταύγουστο, εφόσον είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου και την πρώτη Κυριακή του Μαΐου επειδή ο μήνας Μάιος είναι αφιερωμένος από την Εκκλησία στην Παναγία.
Φέτος η πανήγυρη τελέστηκε την Πέμπτη Κυριακή του Πάσχα 6 Μαΐου 2018, που ήταν η πρώτη Κυριακή του μήνα Μαΐου.
Την Παραμονή στις 8.30 το βράδυ, με την παρουσία πολλών ευλαβών της Παναγίας τελέστηκε ενώπιον του Παναχράντου Μυστηρίου ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν της Παναγίας από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο, στην ενορία του Αγίου Μιχαήλ στον Ταραμπάδο, όπου φυλάσσεται το ιστορικό εικόνισμα της Παναγίας της Βρυσιώτισσας. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο προσευχήθηκαν οι ιερείς: π. Γεώργιος Ανδριώτης, εφημέριος της ποιμαντικής ενότητας Κάμπου και ο π. Φερνάνδος.
Την Κυριακή στις 9.00 το πρωί ξεκίνησε η λιτάνευση της εικόνας από το Ταραμπάδο στο Βρυσί. Την Λιτανεία συνόδευαν και εμψύχωναν ο εφημέριος της ποιμαντικής ενότητας Στενής π. Ιωάννης Σκλάβος, ο εφημέριος της ποιμαντικής ενότητας Κώμης, π. Πέτρος Σοκολόφσκυ και ο π. Φερνάδος.
Όταν έφθασε η εικόνα της Παναγίας στο χώρο του Προσκυνήματος άρχισε στις 10.30 η Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προΐστατο ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, Σεβασμιότατος Saio Hon Tai Fai και συλλειτούργησαν μαζί του ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος και όλος ο Κλήρος που εργάζεται στην Τήνο.
Τα Λειτουργικά ασματικά μέρη συνόδευε στο εκκλησιαστικό όργανο ο κ. Πέτρος Ρήσος.
Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας και μετά τον χαιρετισμό του πρώτου Λειτουργού, ο Αρχιεπίσκοπος μας υποδέχθηκε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του λαού, αλλά και όλων των παρόντων στην πανήγυρη , τον Αποστολικό Νούντσιο Σεβασμιότατο Savio Hon Tai Fai και είπε:
Σεβασμιότατε,
Η Εκκλησία της Τήνου, και όλοι οι εδώ παρόντες που ήλθαμε να τελέσουμε την εαρινή πανήγυρη αυτού του ιστορικού και προσφιλούς Προσκυνήματός μας, αφιερωμένου στην Παναγία τη Βρυσιώτισσα, της οποία η σεβάσμια και ιστορική αυτή εικόνα της βρέθηκε εδώ με την υπόδειξη μίας μοναχής τον 17oαιώνα,
Κλήρος και λαός, μαζί με τις εδώ παρούσες Αρχές του Νησιού της Τήνου και με την ευπρόσδεκτη εκπροσώπηση του Αδελφού μου στην Αρχιεροσύνη, Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Δωροθέου του Β στο πρόσωπο του αγαπητού Αρχιερατικού Επιτρόπου Τήνου, Πανοσιολογιότατου π. Γεωργίου, Φανερού σας απευθύνω τον θερμό χαιρετισμό του «καλώς ήλθατε στην Τήνο».
Στο πρόσωπό σας βλέπουμε τον άξιο εκπρόσωπο του Αγίου Πατέρα του Πάπα Φραγκίσκου, τον οποίο εκτιμούμε, σεβόμαστε και αγαπούμε. Η πρόσφατη επίσκεψη σας στα ακριτικά νησιά Λέσβο και Σάμο και σήμερα εδώ αποδεικνύει την επιθυμία σας να τον μιμηθείτε στην έξοδό του προς την περιφέρεια. Συχνά εκείνος επαναλαμβάνει ότι η Εκκλησία οφείλει να κάνει τη δική της έξοδο για να φθάσει στην περιφέρεια για να συναντήσει τους απλούς και ταπεινούς, τους μη προνομιούχους.
Σας ευχαριστούμε για την εδώ παρουσία σας και σας ευχόμαστε: «καλή και επιτυχή αποστολή στην Εκκλησία μας και την Πατρίδα μας». Δεν θα παραλείψουμε, κατά την τέλεση αυτής της Ευχαριστίας να ζητήσουμε με τις ικεσίες της Παναγίας ο Κύριος να σας ευλογεί, να σας διατηρεί ακμαίο και δυνατό, για να είστε μια ζωντανή εικόνα του Αναστημένου Χριστού, ο οποίος μετά την Ανάστασή του, εμφανιζόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριές του, απεύθυνε τον χαρμόσυνο χαιρετισμό «Χαίρετε» και μαζί ευχόταν την ειρήνη. Και εμείς σας απευθύνουμε τον εικοσιπενταετή δικός μας χαιρετισμό που έχει γίνει δοξολογία και ικεσία και απευθυνόμενοι και σήμερα στον Αναστημένο Χριστό του λέμε για σας : «Μείνε μαζί του Κύριε» Αμήν.
Και τώρα αδελφοί μου και αδελφές μου ας αναγνωρίσουμε την αμαρτία μας και ας ζητήσουμε από τον Κύριο να μας καταστήσει ολιγότερο ανάξιους για να τελέσουμε τα Θεία Μυστήρια, σας καλώ λοιπόν όλες και όλους να πούμε: ΟΜΟΛΟΓΩ…
Ο Αποστολικός Νούντσιος, Σεβασμιότατος Savio Hon Tai Fai, μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στην συναγμένη στο Βρυσί Εκκλησία και είπε στα ελληνικά:
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές
Σήμερα ο λόγος του Θεού αναφέρεται στην πίστη, χωρίς την οποία δεν έχουμε την αιώνια ζωή. Η πίστη είναι σημαντική. Διαβάζουμε στο δεύτερο ανάγνωσμα: «Κι αυτή είναι η εντολή του Θεού: να πιστέψουμε στο όνομα του Υιού Του, του Ιησού Χριστού, και να αγαπούμε ο ένας τον άλλο, όπως μας έχει δώσει εντολή. Κι όποιος τηρεί τις εντολές Του μένει ενωμένος μαζί Του κι εκείνος μ' Αυτόν» (Α Ιων. 3,24 ).
Και ο Ιησούς στο Ευαγγέλιο μας είπε; Μείνετε ενωμένοι μαζί μου, κι εγώ θα μείνω ενωμένος μαζί σας. Όπως το κλήμα δεν μπορεί να καρποφορήσει από μόνο του, αν δε μένει ενωμένο με το αμπέλι, έτσι ούτε εσείς, αν δε μείνετε ενωμένοι μαζί μου». (Ιωαν. 15,4)
Αυτή η εικόνα του αμπελιού χρησιμοποιείται συχνά και στην Παλαιά Διαθήκη από τους Προφήτες. Ο Προφήτης Ησαΐας είχε παρομοιάσει τον εκλεκτό λαό του Θεού με ένα αμπέλι που ο Θεός φρόντιζε συνεχώς (Ησαΐας 5,1-7).
Σήμερα ο Ιησούς δεν μιλά για όλο το αμπέλι αλλά για το κάθε συγκεκριμένο κλήμα. Είναι πιο προσωπικό αυτό που σήμερα θέλει να μας πει. Η κάθε μια και ο κάθε ένας από μας είναι ένα κλήμα αυτού του αμπελιού που είναι η Εκκλησία του Χριστού.
Σήμερα ο Κύριος μας μιλά για την προσωπική σχέση που έχει με κάθε ένα μας. Έτσι μας λέει πως ενώ όλοι μας αποτελούμε το λαό του, και μας αγαπά όλους, εντούτοις με την κάθε μια και τον κάθε ένα μας έχει μια ξεχωριστή, ειδική, προσωπική σχέση.
Οι μαθητές καλούνται να ζήσουν μια στενή σχέση με τον Χριστό
Πώς μπορούμε όμως να πετύχουμε αυτή την προσωπική σχέση με τον Χριστό;
Αδελφοί μου και αδελφές μου μόνο με την σταθερή πίστη. Επιτρέψτε μου να σας πω μια ιστορία: Σε ένα δωμάτιο, τέσσερα αναμμένα κεριά, καίγονταν αργά αργά. Υπήρχε τόση ησυχία τριγύρω ώστε μπορούσε κάποιος να ακούσει τη συζήτησή τους.
Το πρώτο κερί είπε: «Είμαι η ειρήνη, αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να με διατηρήσουν. Νομίζω ότι δεν μου μένει τίποτε άλλο εκτός από το να σβήσω». Και το κερί έσβησε.
Το δεύτερο κερί τότε είπε: «Είμαι η δικαιοσύνη, αλλά δυστυχώς δεν χρειάζομαι σε τίποτα. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξέρουν για μένα. Και γι’ αυτό δεν έχει νόημα να παραμείνω αναμμένο». " Και ένα ελαφρύ αεράκι φύσηξε και το έσβησε.
Λυπημένο, πολύ λυπημένο, το τρίτο κερί με τη σειρά του είπε: «Είμαι η χαρά αλλά δεν έχω τη δύναμη να συνεχίσω να παραμένω φωτισμένο. Οι άνθρωποι δεν με υπολογίζουν και δεν καταλαβαίνουν τη σημασία μου». Και το κερί χωρίς να περιμένει περισσότερο, έσβησε.
Τη στιγμή εκείνη ένα παιδί μπήκε στο δωμάτιο, είδε τα σβησμένα κεριά, και φοβισμένο από τις σκιές είπε, «Τι κάνετε, πρέπει να παραμείνετε αναμμένα γιατί εγώ φοβάμαι το σκοτάδι». Και άρχισε να κλαίει με λυγμούς.
Τότε το τέταρτο κερί το λυπήθηκε και του είπε " Μην κλαις! Όσο παραμένω αναμμένο , μπορούμε να ανάψουμε και πάλι όλα τα άλλα κεριά. Είμαι η πίστη. Με μάτια φωτεινά και πρησμένα από τα δάκρυα, το παιδί πήρε το κερί της πίστης και άναψε όλα τα άλλα κεριά.
Τι σημαίνει αυτή η ιστορία; Σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να σβήσουμε την πίστη από την καρδιά μας και ότι ο καθένας μας, όπως αυτό το παιδί, μπορεί να γίνει ένα όργανο, ώστε με το κερί της πίστης να ανάψουμε το κερί της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της χαράς.
Βέβαια υπάρχουν καταστάσεις που το σκοτάδι φαίνεται να καλύπτει τη ζωή μας. Πρόσφατα, δύο δημοτικοί εργάτες , δύο αδελφοί μας, σκοτώθηκαν ξαφνικά και ένας τρίτος τραυματίστηκε σοβαρά, όταν το αυτοκίνητο της δουλειάς τους έπεσε σε ένα γκρεμό εδώ στο νησί της Τήνου. Με πίστη ας τους θυμόμαστε στην προσευχή μας και ας ευχόμαστε να ζούνε μέσα στο φως του Θεού και στο Νίκο ας ευχηθούμε καλή ανάρρωση.
Εσείς οι κάτοικοι της Τήνου έχετε το προνόμιο να έχετε δύο τόπους Προσκυνήματος της Παναγίας, στη Χώρα και εδώ στο Βρυσί, όπου μπορείτε να ανάβετε το κερί της πίστης σας, μιμούμενοι τη Θεοτόκο που τόσο αγαπάτε και τιμάτε. Εκείνη μπορεί, όταν την επικαλούμαστε , να αυξάνει τη φλόγα του κεριού μας που συμβολίζει την πίστη, διότι η Παναγία είναι η τέλεια εικόνα της πίστης. Με το μήνυμα του αγγέλου, ο Λόγος του Θεού στράφηκε προς τη Μαρία της Ναζαρέτ, η οποία τον δέχτηκε με πίστη πρώτα στην καρδιά της, και έπειτα αυτός ο Λόγος πήρε σάρκα και οστά από το σώμα της και έγινε ο Ενσαρκωμένος Λόγος. Έγινε το φως το αληθινό που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο.
Η Παναγία είπε το «ναι» στονΚύριο. Εκείνη τη στιγμή, συνέλαβε, όπως λέει ο Άγιος Ιουστίνος, «την πίστη και τη χαρά». Η πίστη της θα παράγει μεγάλο καρπό, επειδή ο Υιός του Θεού, o Ιησούς, θα φέρει τη Σωτηρία σε όλη την ανθρωπότητα. Η χαρά της Παναγίας είναι τεράστια, επειδή ο Υιός της αναστήθηκε και αναλήφθηκε στον ουρανό, για να ανοίξει την πόρτα του Παραδείσου και για μας.
Στη Παναγία, μητέρα της πίστης μας, ας απευθύνομε αυτή τη στιγμή την προσευχή μας λέγοντας:
Δίδαξέ μας να παραμείνουμε ενωμένοι με τον Ιησού, καθώς είναι το κλήμα στο αμπέλι.
Βοήθησέ μας να παραμείνουμε σταθεροί στην αλήθεια και ενωμένοι μαζί με τον Ιησού, να ακούμε το Λόγο του Θεού και να τον φυλάσσουμε στην καρδιά μας, όπως έκανες εσύ Αειπάρθενε Θεοτόκε. Αμήν.
Εκτός από το μεγάλο πλήθος των ευλαβών της Παναγίας, το οποίο έλαβε μέρος στην πανήγυρη, ήταν παρόντες: Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Τήνου κ. Ιωάννη και τον Αντιπρόσωπο της δημοτικής μειονότητας κ. Παναγιώτη Κροντηρά, τον Έπαρχο Τήνου κ. Γιάννη Γιαγιά, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, Στρατιωτικές Αρχές, και εκπροσώπους Συλλόγων και Σωματείων.
Όλος ο μεγάλος και ευρύχωρος χώρος στάθμευσης του Προσκυνήματος είχε από νωρίς κατακλυστεί από κάθε λογής τροχοφόρα. Μετά από τη Θεία Λειτουργία απαγγέλλεται από όλους τους παρόντες οδηγούς η προσευχή του οδηγού και στη συνέχεια γίνεται η ευλογία όλων των οχημάτων.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Διοικούσα Επιτροπή του προσκυνήματος και τους εθελοντές που, με τον συντονισμό του Υπεύθυνου του Προσκυνήματος π. Φραγκίσκου Βιδάλη, εξασφαλίζουν κάθε χρόνο τις καλύτερες προϋποθέσεις για μία πανήγυρη που να είναι ευκαιρία ενδυνάμωσης της πίστης και αύξησης της ευλάβειας προς την Παναγία.
[module-786]