ΜΕΓΑΛΗ και μικρή ΠΙΖΑ
Με την ευκαιρία που προ ημερών πανηγύρισε ο Ενοριακός Ναός στο Καρκάδο της Τήνου αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος αναφέρω δύο μόνο σκέψεις για κάτι που ενώ αποτελεί μία μοναδικότητα σε όλη την Ελλάδα ακόμη δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε!
Αυτό το κάτι είναι η χαρακτηριστική κλήση του καμπαναριού. Μία παρόμοια κλήση ενός άλλου Καμπαναριού, του Καθεδρικού ναού της πόλης Πίζας της Ιταλίας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό όλου του κόσμου.
Έχουμε «κρυμμένους θησαυρούς» που δυστυχώς δεν τους αξιοποιούμε.
Το χωριό είναι χτισµένο στο λόφο Καρκοβούνι ή Χαλκοβούνι. Στην περιοχή του Καρκάδου
βρέθηκε αρχαίο λατομείο χαλκού και το πιθανότερο είναι ότι η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις χαλκός ή καρκάς. Είναι μικρό και γραφικό χωριό που μοιάζει να αποτελεί συνέχεια της Καλλονής.
Ο Καρκάδος χωρίζεται σε δύο οικισµούς: ο Κάτω Καρκάδος είναι κοντά στο λαγκάδι και αποτέλεσε τον αρχικό πυρήνα του χωριού και ο μεταγενέστερος, Πάνω Καρκάδος, βρίσκεται ανατολικά. Η εκκλησία του Σωτήρος είναι γνωστή και ως «µικρή Πίζα», αφού το καμπαναριό της έχει μικρή κλίση.
Ο τίτλος «μικρή Πίζα» που άρχισε πριν από μερικά χρόνια να αποδίδεται στον οικισμό Καρκάδο, πρέπει να αξιοποιηθεί όχι μόνο για τον Καρκάδο αλλά και για ολόκληρο το νησί!