“ME ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΞΑΝΑΒΡΗΚΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

"ME ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΞΑΝΑΒΡΗΚΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

Όποιος/α πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει “επιστροφή” για όσους καταδικάζονται  σε βαριά ποινή φυλάκισης, ας διαβάσει προσεκτικά την ιστορία της Zaneth, η οποία έγινε γνωστή από το Ραδιοφωνικό Σταθμό του Βατικανού.
H Zaneth Zurita είναι κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές του Σαντιάγκο της Χιλής, Είχε εκπροσωπήσει τις φυλακισμένες και είχε μιλήσει με τον Πάπα Φραγκίσκο, όταν την 16-3-2018 αυτός τις επισκέφθηκε. Τότε ήταν στον 9ο χρόνο έκτισης 15χρονης καταδίκης για διακίνηση ναρκωτικών. Όμως από τότε έβλεπε με αισιοδοξία την επιστροφή της στη νομιμότητα. Ενάντια στα προγνωστικά, αλλά με σαφή παρέμβαση του Θεού στη ζωή της !
Η κοπέλα βρέθηκε στη φυλακή γιατί δεν είχε ευκαιρίες επιλογών στη ζωή της. Με πατέρα στη φυλακή και μητέρα που προσπαθούσε να αναθρέψει 4 παιδιά, εργαζόμενη παράνομα ως πωλήτρια, μεγάλωσε με παππού και γιαγιά σε κακόφημη περιοχή της Χιλιανής πρωτεύουσας. Τελείωσε τη βασική εκπαίδευση, αλλά δεν υπήρχαν χρήματα για κάτι περισσότερο. Είχε καλές προθέσεις αλλά έκανε τη χειρότερη επιλογή για να βγει από τη φτώχεια. Δε μοίρασε ναρκωτικά στο δρόμο, δέχθηκε να διευθύνει ένα δίκτυο διανομέων.
Το 2010 συνελήφθη. Ήταν 27 ετών και είχε ένα παιδί 2 ετών, το οποίο αναγκάστηκε να αφήσει πίσω. Αυτό ανέφερε, χρόνια αργότερα, στον Πάπα ως τη μεγαλύτερη πληγή “ τα παιδιά είναι αυτά που υποφέρουν περισσότερο όταν αποκόπτονται από τη μητέρα τους γιατί δεν υπάρχει πλέον η γυναίκα που τα φροντίζει, που προσπαθεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά τους, που τούς δεινή την αγάπη και το ενδιαφέρον που έχουν ανάγκη, γιατί κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια μητέρα ” .
Στη φυλακή συνειδητοποίησε το κακό που κάνουν τα ναρκωτικά, βλέποντας πολλές κοπέλες να καταστρέφονται και ευχόμενη να μη συμβεί το ίδιο μελλοντικά στο γιο της. Ήρθε σε επαφή με ευαγγελικές ομάδες που επισκέπτονταν τις φυλακές, γιατί και η ίδια ήταν χριστιανή ευαγγελική εκτός φυλακής, όμως δεν έβρισκε ηρεμία.
Την ηρεμία τη βρήκε παρακολουθώντας την κυριακάτικη, καθολική, θεία λειτουργία. Συνέχισε να πηγαίνει κάθε Κυριακή. Μια φορά γνώρισε την αδελφή Nelly, από την “Μοναχική Αδελφότητα του Καλού Ποιμένα”, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της σε βοήθεια κρατούμενων γυναικών, ώστε αυτές να μπορέσουν να επανενταχθούν στην κοινωνία, μετά την έκτιση της ποινής τους. Είναι η μοναχή πού είπε στον Πάπα, στην ήδη αναφερθείσα επίσκεψη ότι “ Στη Χιλή η Φτώχεια φυλακίζεται “ επειδή οι κοινωνικές συνθήκες δεν αφήνουν σε χιλιάδες γυναίκες της χώρας άλλη επιλογή!
Η καλή συμπεριφορά και η υπευθυνότητα που επέδειξε από τότε η Janeth τής έδωσαν τη δυνατότητα, 3 χρόνια αργότερα, να ζητήσει και να γίνει δεκτό να εκτίσει την υπόλοιπη ποινή της σε καθεστώς ημι – ελευθερίας. Το πρωί μαζί με άλλες γυναίκες βρίσκεται υπό την εποπτεία ενός κέντρου ( του Δικτύου των μοναζουσών κατά του Traficking ) Talita Kum, συνδυάζοντας εργασία καθαριότητας σε βιομηχανία με σπουδές στο χώρο της αισθητικής και της ομορφιάς. Το 2020 θα λάβει το πτυχίο της. Μεγάλο μέρος των σπουδών χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα “ Mujer Levantate ” ( Γυναίκα, Σήκω! )  που ίδρυσε η αδ. Nelly, για να βοηθήσει τις αποφυλακισμένες να έχουν εφόδια εργασίας ώστε να μην ξαναπέσουν στην παρανομία και επιστρέψουν στη φυλακή.
Παλαιότερα το ποσοστό ήταν 50% ! Από τότε που το Ίδρυμα προσφέρει κοινωνική, ψυχολογική, πνευματική και οικονομική βοήθεια σε αποφυλακισμένες το ποσοστό επιστροφής στις φυλακές μειώθηκε στο 9% !
“ Ζητάμε συγγνώμη σε όσους βλάψαμε με τα εγκλήματά μας. Ξέρουμε ότι ο Θεός μας συγχωρεί αλλά επιζητούμε και τη συγγνώμη της κοινωνίας ” είχε πει η κοπέλα στον Πάπα, ο οποίος την είχε αγκαλιάσει απαντώντας “ Έχετε στερηθεί την ελευθερία αλλά όχι την αξιοπρέπειά σας” Η Janeth θα θυμάται σε όλη της τη ζωή αυτή τη συνάντηση.
Είτε επειδή τα λόγια της άγγιξαν ευαίσθητες χορδές της Χιλιανής εξουσίας είτε από .. παπική επιθυμία οι κρατούμενες που είχαν εκτίσει το 1/2 της ποινής τους και είχαν παιδιά κάτω των 3 ετών αφέθηκαν ελεύθερες λίγες μέρες μετά την παπική επίσκεψη.
Η 37χρονη πλέον Jareth ελπίζει βάσιμα να αποφυλακισθεί 5 χρόνια νωρίτερα. Σημασία έχει όμως ότι η ζωή της άλλαξε, ότι αισθάνεται πλέον η Jareth η Ευλογημένη, γιατί ο Θεός το θέλησε και εκείνη τον ακολούθησε. Γιατί ο Θεός την ετοιμάζει για κάτι καλό καλύτερο από την ως τώρα ζωή της. Η ίδια προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο με το γιο της, στον οποίο εξήγησε γιατί αναγκάστηκε να τον αφήσει μόνο : είχε κάνει λάθη και έπρεπε να πληρώσει τις συνέπειες.
Επίσης δε χάνει την ευκαιρία να μιλά δημόσια για τις εμπειρίες της, προσπαθώντας να αποτρέψει, τους νέους κυρίως, από την κατανάλωση και διανομή ναρκωτικών ουσιών.

Πληροφορίες και φωτογραφία από VaticanNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος Συνοδικής Επιτροπής “ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ “

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου